• DOLAR 32.518
  • EURO 34.582
  • ALTIN 2502.424
  • ...
Belediye hizmetlerinde  Asgari Ücretliye  Pozitif Ayrımcılık  Uygulansın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında akbil ve suda indirim teklifi yapıldı. Teklifler, oy birliğiyle kabul edilerek ilgili komisyonlara havale edildi. AK Parti İBB Meclisi grubu, öğrenci aylık mavi kart ücretinin 40 lira ve 200 geçiş olarak belirlenmesini teklif etti. Aynı zamanda İBB Meclisi, su fiyatında yüzde 46'ya varan indirim sağlayacağı kaydedilen "hanede yaşayan kişi bazlı dinamik tarifelendirme modeline" geçilmesini oy birliğiyle onayladı. Hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpü 'İnsani Su Hakkı' kapsamında ücretsiz verilecek. Yapılan indirimler kamuoyunda olumlu karşılık bulurken en düşük ücretli asgari ücretliler için belediye hizmetlerinde pozitif ayrımcılık uygulanması da toplumun genel beklentisi içinde.

ASGARİ ÜCRETLİ POZİTİF AYRIMCILIK BEKLİYOR

En düşük kiraların bin TL’yi bulduğu İstanbul’da asgari ücretlinin yaşam şartları da zorlu geçiyor. 2020 TL asgari ücret alan işçilerin maaşının yarısı kiraya gidiyor. İnsani Geçim Ücretinin 3 bin 67 lira olduğu İstanbul'da asgari ücretlinin kira, su, elektrik, doğalgaz, ulaşım masrafları, aldığı ücretin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Tüm bu masraflar düşünüldüğünde asgari ücretlilere belediye hizmetlerinde kolaylık sağlanması tüm kesimin ortak talebi.

ASGARİ ÜCRETLİ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

Yapılan araştırmalarda bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ aylık 2.600,60 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.106,89 TL dört kişilik ailenin açlık sınırı 2.107 TL ve yoksulluk sınırının 6.863 TL olduğu İstanbul’da asgari ücretliden 2020 TL ile geçinmesini, yaşamasını beklemek büyük vicdansızlık olarak göze çarpıyor. Bu konuda özellikle belediye hizmetlerinin asgari ücretliler için azami derecede uygun hale getirilmesi ve bu konuda asgari ücretlilere pozitif ayrımcılık uygulanması da beklentiler arasında.

SEÇİMDE ASGARİ ÜCRETLİLERE VAATLER DE YER ALSIN

Yenilenen İstanbul seçimleri için iki parti de vatandaşların oyunu almak için vaatlerini sıralarken asgari ücretlilerin de beklentisini karşılayacak adımlar atılması da seçimin galibini belirleyecek gibi görünüyor. Polis, zabıta ve öğretmenlere tanınan ulaşım ayrıcalıklarının asgari ücretliler için de uygulamaya konulması da yine atılması gereken adımlar arasında. İstanbul’da en düşük maaşı alan asgari ücretliler için de devlet memurlarına uygulanan türden ulaşım kolaylığının sağlanması da yine atılması gereken adımlar arasında duruyor.

İSTANBUL’DA İLK İNDİRİMLER ULAŞIMA

AK Parti İBB Meclisi grubu, öğrenci aylık mavi kart ücretinin 40 lira ve 200 geçiş olarak belirlenmesini teklif etti. AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Tevfik Göksu imzasıyla yapılan teklif, mecliste oy birliğiyle kabul edilerek, Hukuk, Tarife, Plan ve Bütçe Komisyonlarına havale edildi. İlgili komisyonlarca olumlu görüş belirtilen teklif, rapora dönüştürülerek meclise sevk edildi. Rapor, Meclis Birinci Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın yönettiği oturumda ele alındı. Yapılan oylamada, rapor, oy birliğiyle kabul edilerek meclisten geçti. Böylece, aylık 85 lira olan öğrenci mavi kart ücreti, 40 liraya indirildi.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK

İBB Meclisinde yapılan oylamada, Ramazan Bayramı süresince toplu ulaşımın ücretsiz sağlanması oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre, Ramazan Bayramı süresince 4 Haziran 06.00'dan, 6 Haziran 24.00'e kadar tüm toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek. Belirtilen tarihler arasında vatandaşlar, İstanbul genelinde İstanbulkart ücret entegrasyonuna dahil İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı İETT Otobüsleri, Özel Halk Otobüsleri, metrobüs, nostaljik tramvay ve tünel,  Şehir Hatları A.Ş Vapurları, özel deniz toplu ulaşım, Metro İstanbul A.Ş'ye bağlı tramvay, metro, hafif metro ve feniküler, teleferik ve Kadıköy Moda Nostaljik Tramvay araçlarında hiçbir ücret ödemeden seyahat edebilecek.

SINAVA GİRECEKLERE TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ

İBB meclis toplantısında ayrıca, öğrenci, memur adayları ve sınav görevlilerinin toplu ulaşım araçlarını ücretsiz kullanmaları oy birliğiyle kabul edildi. 15-16 Haziran'da Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrenciler, 25-26 Mayıs'taki yapılacak Açık Öğretim Fakültesi Sınavlarına (AÖF) girecek öğrenci ve görevliler, 1 Haziran'da gerçekleştirilecek Liseye Geçiş Sınavlarına girecek öğrenci ve görevlilerle 14-20-21 ve 28 Temmuz günleri yapılacak KPSS sınavına girecek olan vatandaşlar da sınav yerlerine ücretsiz ulaşabilecek. Sınava girecek kişilerin sınav giriş belgelerini veya görevli belgelerini ibraz etmeleri yeterli olacak.

SU FİYATINDA YÜZDE 46'YA VARAN İNDİRİM YAPILDI

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım'ın seçim vaatleri arasında yer alan suda indirim, Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu imzasıyla teklif haline getirilerek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşındı. "Hanede yaşayan kişi sayısını esas alan tarifelendirme modeline" geçilmesine ilişkin raporda, şunları kaydedildi: "Hâlihazırda konutlarda uygulanan, 'hane bazlı' tarifelendirme modelinden Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) Sistemi'nde kayıtlı hanede yaşayan kişi sayısı esas alınan, kişinin günlük su kullanım ihtiyacına göre kademeler belirlenen ve birim fiyatında indirimler yapılan, hanede yaşayan kişi sayısı artışına göre indirim oranında da artış gösteren, netice olarak vatandaşlarımızın fatura tutarlarında yüzde 40 ve üzeri indirim sağlayacak 'hanede yaşayan kişi bazlı' dinamik tarifelendirme modeline geçilmesi talep ediliyor." Meclis toplantısında görüşülen rapor, oy birliğiyle kabul edildi.

TÜFE ORANINDA AYLIK GÜNCELLENECEK

Konutlarda yüzde 46'ya varan, iş yerleri tarifesinde ise yüzde 10 indirim sağlanacak. Su satışı ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması tarifeleri birim fiyatları da TÜFE oranında aylık güncellenecek. İndirim kararının çıktığı toplantıda, İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğünün genel kurulu yapıldı. Genel Kurul'da İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, bir sunum yaparak kurumun faaliyetleri hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir