• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Filistin halkı geri dönüş dışında başka alternatif kabul etmiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Nekbe'nin yıl dönümünde önemli değerlendirmelerde bulunan FİDDER Mülteciler ve Geri Dönüş Ofisi Sorumlusu ve Filistinlinin toprağına bağlılığı üzerine 'İntima' adı altında uluslararası çapta başlatılan kampanyanın organizatörü İbrahim El Ali, Filistin halkının ülkelerine geri dönüş dışında herhangi bir alternatif çözüm kabul etmediklerini belirtti.

Nekbe'nin İngiltere gibi emperyalist güçlerinin desteğiyle silahlı siyonist çeteler tarafından 1948 yılında Filistin halkının vatanlarından çıkarılmasıyla başladığını dile getiren El Ali, "Siyonistler bu sürede 34 tane katliam gerçekleştirmiş, 530 köyü yıkmış ve 900 binden fazla Filistinliyi yaşadıkları diyarların dışına hicret ettirmek zorunda bırakmışlardır. Filistinliler birçok ülkede mülteci konumuna düştü. Bazları Suriye'ye, bazıları Ürdün'e Lübnan'a ve diğer bazılarıysa Gazze Şeridine ve Batı Şeria'ya hicret etti. Böylelikle birçok Filistinli kendi topraklarında muhacir konumuna geldiler. Buna ek olarak 10 binlercesi kendi köylerine yakın köylere iltica etmek zorunda kaldı." dedi.

"Şu an Filistin dışında 7 milyon Filistinli mülteci var"

Filistin'de yıkılmış ve hicrete zorlanmış köylerin olduğunu dile getiren El Ali, "Hicrete zorlanmış köylerin sahipleri kilometrelerce uzaklıkta olan köylerine siyonist işgalden dolayı dönemiyor. Bugün Filistin Nekbesi'nin 71'inci yıl dönümüdür. Şu an Filistin dışında 7 milyon Filistinli mülteci var. Bu mülteci kardeşlerimiz birçok açıdan muhacirliğin verdiği zor koşullara göğüs gererek yaşamını sürdürüyor. Mülteciler dün nasılsa bugün de aynı irade ve kuvvetle denizinden nehrine kadar kendilerine ait olan ülkelerine dönme haklarını elde etmeye çalışıyorlar. Filistinliler Nekbe günlerinin yıl dönümünde Filistin'e dönme isteklerinde ısrarcıdırlar." ifadelerini kullandı.

Dünyanın birçok ülkesinde muhacir hayatı yaşayan Filistinli mültecilerin durumundan bahseden El Ali, "Bazı ülkelerde toplumsal, ekonomik haklarından mahrum kalmaları sebebiyle çok aşırı bir daralmayla karşı karşıyalar. Bazı ülkelerde Filistinli mültecinin çalışma yasağı var. Bundan dolayı bu yasağın olduğu ülkelerde yaşayan Filistinli mülteciler, fakir hayatı yaşıyorlar. Başka mekâna geçiş yasağı olan mülteciler var. Vizesi olmadığından bir yerden başka bir yere yolculuk yapamayan Filistinliler var. İnsani bir hak olan yolculuktan bile faydalanamıyorlar." diye konuştu.

"Filistin halkı geri dönüş dışında başka alternatif kabul etmiyor"

"Bu halk ülkesine dönmek istiyor." diyen El Ali, konuşmasının devamında "Bu yüzden bir yıldan fazladır geri dönüş yürüyüşleri adı altında protestolar düzenliyorlar. Bu bile başlı başına Filistinli mültecinin kendi vatanına bağlılığının bir delilidir. Siyonistlerin Filistinlilerle vatanları arasına koyduğu duvarlara rağmen bu halk her haftanın cuma gününde gözleriyle gördükleri topraklarına ulaşmak için mücadele sergiliyorlar. Şebek çeteleri onları tüm barbar müdahaleleriyle engelliyor. Yalnız bu zorbaca tutum ve zulüm Filistinliyi kendi vatanından vazgeçiremiyor. Filistin halkı kendi toprağına dönme dışında adı yüzyılın anlaşması olsun ya da farklı bir şey olsun hiçbir alternatif çözümü kabul etmiyor. Filistinli Filistinlidir ve Filistin'e dönmelidir. Uluslararası kararlar Filistinli mültecinin istediği ve karar verdiği her an ülkesine dönmeye hakkı olduğunu söylüyor." şeklinde konuştu. (Zeyd Varol, Nizamettin Aşkın-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir