• DOLAR 35.388
  • EURO 36.558
  • ALTIN 3020.17
  • ...
TARİHTE BUGÜN-15 Mayıs 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1174: Önce Selçuklular’ın Halep Emirliğin yapan daha sonra Mısır Şam ve Kürdistan topraklarında büyük bir devlet kuran Nureddin Mahmud Zengi, doğdu. Halep emirliği sırasında üç büyük hedef edinmişti. İlki Müslümanları birleştirerek İslam birliğini kurmaktı -ki bunu hayattayken gerçekleştirmiştir-. İkinci hayali yani Kudüs'ün yeniden fethini ise kendisinden hemen sonra Selahaddin Eyyubi gerçekleştirmiştir. Son hayali ise Konstantiniyye'nin fethi idi, bu fetih de Fatih Sultan Mehmed'e nasip olmuştur.

1718: Londra'lı avukat James Puckle, makineli tüfeği icat etti.

1932: Kürtçeyi latin alfabesi ile ilk kez yayınlayan Hawar dergisi yayın hayatına başladı. Hawar, 15 Mayıs 1932 yılında Suriye'nin başkenti Şam'da yayınlanmaya başlayan ve toplamda 57 sayı ile 1943 yılına kadar yayın hayatında kalmış olan Kürtçe edebiyat dergisidir. Dergi Celadet Ali Bedirhan tarafından Şam'a yerleştikten sonra çıkarılmıştır. Derginin ilk 23 sayısı hem latin hem de arap alfabesiyle basılmış ancak daha sonra 24. sayıdan itibaren yanlızca latin alfabesiyle yayınlamıştır. Bundaki en büyük nedenin Celadet Ali Bedirhan'ın Kürtlerin latin alfabesine geçmesi gerektiğini düşünmesi olduğu söylenmektedir. Bu alfabe beğenmeme hastalığının kupkuru bir batı hayranlığından kaynaklandığı gerçeği ise tüm özgür ruhlu halklar tarafından sonradan anlaşılacaktı.

1963: ABD'li astronot Gordon Cooper Güven 7 adlı kapsülle o güne kadar yapılmış en uzun uzay uçuşunu gerçekleştirmek üzere uzaya fırlatıldı.

1977: Türkiye’nin, tarihinin en büyük döviz sıkıntısını yaşadığına ilişkin haberler büyük tepkilere yol açtı. IMF, Türkiye'ye borç vermek için iki koşul ileri sürdü: 1-Seçimler yapılsın, 2-%20 devalüasyon yapılsın. (Cumhuriyet tarihi boyunca ekonomik istikrarsızlığın yaşandığı Türkiye’de Halk, bu filmi daha birçok kez seyredecekti ve birçoğu da hazin son ile bitecekti.)

1979: Brüksel’de yapılan NATO toplantısında Milli Savunma Bakanı Neşet Akmandor: "Gerekli askeri yardımı alamayan Türkiye'den, bundan sonra bir şey beklemeyin." dedi. Tabi Türkiye hep bir şeyler verdi durdu ve NATO da sürekli biçimde Türkiye’den fedakarlık beklentisi içinde oldu.

1983: 12 Eylül'den sonra ilk siyasi parti olarak Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) kuruldu.

1985: Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek Türkiye'ye geldi. İlk defa bir Mısır Devlet Başkanı Türkiye'ye gelmiş oldu.

1987: Ankara 3. Bölge İdare Mahkemesi, türban yasağını durdurdu.

1988: 8 yıldan fazla süren çarpışmalardan sonra işgal girişiminde başarısız olan Sovyet Kızıl Ordusu Afganistan'dan çekilmeye başladı. Bu çekilme Afgan Halkı için büyük bir zafer oldu.

1997: Kadınların, eşinin soyadı ile birlikte kızlık soyadını da kullanmalarını sağlayan yasa kabul edildi.

2009: Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. %16.1 Bu oran şimdiye kadar açıklanan en yüksek oran olarak tarihe geçti.

2018: İsrail’in Kudüs’teki saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için bugünden geçerli olmak üzere üç gün süreyle ulusal yas ilan edildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir