• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
TARİHTE BUGÜN-14 MAYIS 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1560: Piyale Paşa komutasındaki Osmanlı donanması, Cerbe Deniz Savaşı'nı kazandı. Osmanlı’nın gücünün zirvesinde olduğu bu sıralarda özellikle deniz savaşlarında kendisine rakip tanımıyordu.

1767: İngiliz hükümetinin ithal çaya vergi koyması üzerine Amerikan Bağımsızlık Savaşı başladı. Aslında savaş tam bir bağımsızlık mücadelesi olarak başlamamıştır. Savaş İngiltere'nin yedi yıl savaşları sonucu harcadığı paraları tekrar kazanabilmek adına Amerika'da bulunan kolonilere ağır vergiler yüklemesiyle başlar.

1796: Edward Jenner ilk çiçek aşısını uyguladı.

1919: İzmirli vatandaşlar, gece Yahudi Mezarlığında toplanarak, Reddi İlhak ilkesini kabul etti.

1948: Filistin'de bir yahudi devletinin kurulmasını kolaylaştırmak amacı ile İngiltere oradaki egemenliğini sona erdirdi ve yahudiler İsrail devletini ilan ettiler. Böylelikle korsan siyonist bir devlet batı devletlerinin işbirliği ve dayatmasıyla kutsal Filistin topraklarında kurulacak ve günümüze kadar siyonistler, resmi bir şekilde Müslümanlara karşı terör ve dehşet eylemlerine devam edeceklerdi.

1948: Arap-İsrail Savaşı başladı. İsrail Devleti’nin kuruluşunun ilan edilmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği İsrail'e savaş açtı. Mısır, Ürdün, Suriye ve Irak kuvvetleri üç yönden saldırıya geçerek önemli ilerlemeler kaydettiler.

1950: Milletvekili seçimleri yapıldı. 27 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı son buldu. Demokrat Parti yüzde 53 oyla tek başına iktidara geldi. Türkiye'de tek parti dönemi sona erdi.

1954: TBMM toplandı, İstanbul Milletvekili Celal Bayar, 486 oyla yeniden Cumhurbaşkanlığına seçildi. Menderes, Kabineyi kurmakla görevlendirildi.

1955: Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyetler Birliği, Yeni bir askeri ittifak içeren Varşova Paktı'nı imzaladılar.

1972: CHP Özel Kurultayı 826 oy ile Bülent Ecevit'i Genel Başkanlığa seçti. Bülent Ecevit, CHP kurultayında Atatürk ve İsmet İnönü'den sonra CHP'nin üçüncü genel başkanı seçildi.

1995: İslami kişiliği ve düşünceleri nedeniyle yurt dışında yaşamak zorunda kalan Cemalettin Kaplan, Almanya'da vefat etti.

1997: TSK Kuzey Irak'a yönelik en büyük sınır ötesi harekâtı başlattı. 50 bin asker ve köy korucusu Kuzey Irak'a girdi. Resmi açıklamalarda, "Çelik Harekâtı" adlı operasyonda 113 güvenlik mensubu ve 2811 PKK militanının öldüğü ilan edildi.

2000: FP 1. Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa Recai Kutan seçildi. 1154 geçerli oyun 633'unu Kutan, 521'ini de Abdullah Gül aldı. Kongrede Abdullah Gül’ün de aday olması parti içinde gerginliğe ve bir sonraki süreçte de ayrışmaya yol açmış, nitekim süreç sonunda da küskünler AK Parti’yi kurup daha sonra da bunu iktidara taşımayı başarmışlardı.

2008: Alkollü içki satışını düzenleyen 5752 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Yasa, yetki belgesi olmayan mahalle bakkalı ve büfeler için alkollü içkilerin orjinal ambalajları dışında bölünerek satışını engelliyor. Bu nedenle, yetki belgesi olmayan mahalle bakkalı ve büfeler için rakı, şarap viski gibi alkollü içki içmek isteyenlerin birer şişe satın almaları gerekecek. Uymayan işletme 10 bin YTL’ye kadar ceza yiyecek.

2014: Soma'da meydana gelen maden faciasının ardından Başbakanlık 3 gün milli yas ilan etti.

2018: ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararı bugün uygulandı. Filistinlilerin Gazze Şeridi'nde İsrail ve ABD'ye karşı gösteri düzenledi. İşgalci israil askerleri protestocuların üzerine ateş açtı. Olaylarda en az 60 kişi hayatını kaybetti. 2770 kişi yaralandı. Ülkemizde 3 gün milli yas ilan edildi.

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir