• DOLAR 32.443
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2442.068
  • ...
"Oruç, Allah'tan izinsiz bir tek lokma bile yiyemeyeceğimizi öğretiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Oruç ibadetinin insan sağlığına çok büyük bir faydası olmasına rağmen ibadetteki gayenin Allah’ın emrini yerine getirmek ve Allah’a olan şükrü ifa etmek olduğunu belirten vatandaşlar, orucun sadece mideye değil, bedenin bütün uzuvlarına tutturulması gerektiğini, oruçtaki gayenin aç kalmak olmadığını ifade etiler.

"Oruç insanın ruhen ve bedenen terbiye eden bir ibadettir"

"Eğer, orucun bizlere verdiği tek şey aç kalmak olsaydı beklide Allah, 'oruç' yerine 'aç kalın' derdi." diyen vatandaşlardan Talip Yan, orucun insanı terbiye ettiğini söyledi.

Yan, "Oruç, ilk başta bizlere Allah’a teslimiyeti öğretir. Bizler İslam dinine tabiyiz. İslam, itaat etmek ve Allah’a teslim olmak demektir. Dünyanın hiçbir yerinde bir insanı kendi gönül rızası ile bunca saat aç bırakamazsınız. İmsak vaktinden akşam vaktine kadar midemizi aç bırakıyoruz. Bu şekilde de kendimizi terbiye etmiş oluyoruz. Dilimizi terbiye ediyoruz. Yalan söyletmiyor, iftira etmiyor veya küfür etmiyoruz. Gözümüze de oruç tutturuyor zinaya bakmıyoruz. Zihnimizi terbiye ettiriyor ve kötü şeyler düşünmemeye çalışıyoruz." dedi.

Oruç ibadetinin insanlara verdiği başka bir mesajın ise aç olan insanların halinden anlamak olduğunu kaydeden Yan, "Bu çok klişe bir cevap olabilir ama onca saat midemizi aç bırakarak aynı zamanda açların halinden anlıyoruz. Allah bizlere bu şekilde açlığı öğretirken şunu da söylemiş oluyor: ‘iftar etiğimiz zaman, 'bak sen açtın, doydun ama aç olup da doymayan insanlar var'. Allah için vereceksin ki sen aç olup doyduğun gibi aç olanlar da doysun.’ Bunun dışında oruç, bana ibadet etme şuurunu öğretiyor. Eğer ibadetlerimizde devamlılık sağlayamazsak Allah’ın istediği bir Müslüman olmamış oluruz." ifadelerini kullandı.

"Oruç ibadetini sadece bedene indirgemek büyük bir haksızlıktır"

Orucun insana öğrettiği başka bir sırrın da irade olduğunu; büyük liderlerin, komutanların ve öncü şahsiyetlerin iradesi güçlü insanlardan çıktığına dikkat çeken Yan, oruç ve namaz ile iradenin güçlendirilebileceğini ifade etti.

Yan, "Mesela ben öğle vaktine kadar bir şey yemediğim zaman kendimi aç hissederim ama oruç bana bir ibadet olarak bu şuuru veriyor. Şu an ikindi vakti girmesine rağmen bir açlık hissetmiyorum. Bu bana ibadetin verdiği bir şuurdur. Eğer oruç tutmak, aç kalmak olsaydı emin olun acıkacaktım ama ben oruç tutuyorum, aç kalmıyorum. Oruç ibadetini sadece bedene indirgemek büyük bir haksızlıktır. Allah bizlere namaz ve orucu farz kılarak bizlere belli bir şuur uyandırmaya çalışıyor. Bir düşünün Allah bizlere bu ibadeti farz kılmamış olsaydı Allah’a nasıl ibadet edecektik? Allah’ın bizlere vermiş olduğu bir lütuf, nimet ama çoğu insan Allah’ın vermiş olduğu bu nimeti kullanamıyor." dedi.

"Oruç ibadeti bir emirdir, tutmamız gerekiyor"

Orucu tutmakta ki maksadın sadece aç kalmak veya acın hainden anlamak için olmadığını belirten Ebubekir Bakırcı, oruç, Allah'ın emri olduğu için tutulması gerektiğini ifade ederek, "Oruç ibadetine şöyle bakmamak lazım: ‘Ben oruç tutuyorum açların halinden anlamak için.’ Evet, bu bir yönden bir sebep olabilir ama bunun haricinde birçok sebebi vardır. Oruç ibadeti aynı zamanda bir emirdir. Oruç tutmamız gerekiyor, dünyadaki bütün insanlar tok olsa ve hiçbir aç olmazsa bile yine de oruç tutmamız gerekiyor. Orucun manası, şükürdür. Şunu bizlere öğretiyor: ‘Ben Allah’ın emri olmadan hiçbir lokma yiyemiyorum, bir damla su içemiyorum.’ Vakti geldiğinde, ezan okunduğunda bana emir geliyor ve 'artık su içebilirsin, yemeğini yiyebilirsin.' Bazı insanlar oruç tutalım fakirin halinden anlayalım evet bu da bir nedendir ama en önemli neden bu değildir." diye konuştu.

"Gösteriş için kimse bu kadar süre aç kalmaz"

"Nimetleri görüyoruz ama dokunamıyoruz. Demek ki Allah istese hiçbir nimete dokunamayacağız." diyen Bakırcı, bunun için de Allah’a şükretmek gerektiğini söyledi.

Bakırcı, "Oruç, sağlık açısından çok önemli ama şunu da düşünmemek lazım; oruç tutayım sağlığım için iyidir. Bu yüzden oruç tutulmaz. Bu bir emirdir, bu emri yerine getirmemiz gerekiyor. Faydası olmasa bile bütün insanlar tok olsa da bizim bu orucu tutmamız gerekiyor ve oruç şükrün bir ifadesidir. Onun rızasının kazanmak zorundayız. Allah, zaten faydalı olduğu için bizden bu ibadeti yerine getirmemizi istemiştir. Bir de ibadetler içerisinde gösterişsiz olan tek ibadet vardır o da oruçtur. İnsanlar gösteriş için namaz kılabilirler, zekât verebilirler, hacca gidebilirler ama gösteriş için kimse bu kadar süre aç kalmaz." şeklinde konuştu.

Şeker tansiyon ve kolesterol hastası olmasına rağmen Allah’ın kendisine büyük bir güç verdiğini ve oruç tutmaya çalıştığını belirten vatandaşlardan Ferzen Sadak, orucun maddi ve manevi bir temizlik olmasının yanı sıra fakirlerin halinin de anlaşılmasına neden olduğunu söyledi.

Oruç ibadetinin Allah’a olan teslimiyeti öğrettiğini belirten Yasemin Karakaya da günün 16-17 saat tutulan orucun, iradeli olmayı ve sabrı öğrettiğini söyledi. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir