TARİHTE BUGÜN-8 MAYIS 2019
Tarihte Bugün yaşanan gelişmeler
1945: II. Dünya savaşı sona erdi. 20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki büyük savaştan ikincisi olup dünya milletlerinin çoğunun yer aldığı 1939'dan 1945'e kadar süren küresel bir askeri çatışmadır. Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa; Müttefik Devletler olarak, Almanya, İtalya ve Japonya; Mihver Devletler olarak katılmıştır. 100 milyondan fazla askeri personelin dâhil olduğu savaş, dünya tarihindeki en büyük savaştır. Savaşın önemli katılımcıları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini, sivil ya da askeri kaynak farklılığı gözetmeksizin, bu savaş için kullanmıştır. Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olan ve kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en kanlı savaştır. Savaş boyunca 50 ila 70 milyon insan hayatını kaybetmiştir.
1961: Uluslararası Af Örgütü kuruldu. Uluslararası Af Örgütü veya Amnesty International (yaygın olarak Amnesty veya AI), Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan hakkını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiş uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olma iddiasındadır. Uluslar arası Af Örgütü özellikle düşünce suçlularının serbest bırakılması, siyasî suçlularının adil bir şekilde yargılanması, işkence, idam ve tutuklulara gösterilebilecek her türlü zulmün bertaraf edilmesi, siyasi cinayet ve adam kaçırma ve her türlü insan hakları ihlaline karşı durulması konusunda çeşitli kampanyalar düzenleyen örgüt, bugün yaklaşık 2 milyon üyesiyle 162 ülke ve bölgede faaliyet göstermektedir.
1962: Darbelerin ülke ekonomisini tahrip ettiği ve iş hayatını sekteye uğratıp insanları işsizleştirdiği Türkiye'de, 27 Mayıs 1960 darbesinden iki yıl sonra 8 milyon gizli işsiz olduğu açıklandı.
1972: Bülent Ecevit listesinin Olağanüstü kongrede kazanması üzerine İnönü, Atatürk'ün ölümünden bu yana (33 yıl 4 ay) sürdürdüğü CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etti. Ecevit "Devrimci kadrolar CHP'yi Atatürk ve İnönü'ye layık bir şekilde yaşatacaktır" derken Kemal Satır "İnönü hayatta iken İnönü'süz bir CHP nasıl olacaktır?" diye sordu.
1975: Anayasa Mahkemesi Devlet Güvenlik Mahkemeleri kuruluş yasasını iptal etti. Başbakan Süleyman Demirel "Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ni derhal ve yeniden kurmak için teşebbüse geçeriz" dedi.
1984: Türkiyeli parlamenterler 12 Eylül darbesinin ardından, 3 yıl aradan sonra tekrar Avrupa Konseyi'ne kabul edildi. Avrupa Konseyi Asamble Başkanı, "ancak izleme sürdürülecek" dedi.
2008: Vakit Gazetesi'nde 13 Şubat 2006 tarihinde "İşte O Üyeler" başlığı altında yayınlanan haber ve Danıştay 2. Dairesinin başkan ile 3 üyesinin fotoğraflarının yayınlanmasına ilişkin gazetenin sahibi Nuri Aykon ile Sorumlu Yazı İşleri müdürü Harun Aksoy hakkında " Danıştay üyelerini terör örgütlerine hedef göstermek", "basın yoluyla görevli memura hakaret" ve "devletin yargı organlarını aşağılamak" suçundan açılan dava sonuçlandı. Gazetenin sahibi 100 bin YTL, sorumlu yazı işleri müdürü 11 bin 572 YTL para cezasına çarptırıldı.
2012: Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi Hakkında Uluslararası Polis Teşkilatı İnterpol tarafından kırmızı bülten çıkarıldı. Haşimi nisan 2012’den bu yana Türkiye’de bulunuyor…