• DOLAR 34.597
  • EURO 36.283
  • ALTIN 2920.287
  • ...
Siirt’te toprak analiz laboratuvarı kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt’te toprak analiz laboratuvarı kuruldu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı hibe çağrısı ile hazırlanarak kurulan toprak analiz laboratuvarı, Siirt’te fıstık üretimini ve tarımsal sanayinin gelişmesi ile ihracatın arttırılmasını amaçlayan bir proje olma özelliğini taşıyor.

Siirt Ticaret Odası iş birliği ile Siirt Üniversitesi bünyesinde kurulan toprak analiz laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı. Açılışa, Ak Parti il Başkanı ve aynı zamanda Ticaret Odası Başkan Vekili Özgür Çalapkulu, Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, öğretim görevlileri ve Ticaret Odası çalışanları katıldı.

Üniversite şehrin gelişimi açısından lokomotif bir kurum haline gelmiştir

Siirt’te sanayinin istenilen düzeyde gelişmediğinden Üniversitenin şehrin gelişimi açısından lokomotif bir kurum haline geldiğini belirten Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, üniversitelerin bulundukları bölgenin dönüşümünü sağlayan lokomotifi olduğunu kaydetti.

Erman, “Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. Çünkü kamu, sanayi ve üniversite kapsamında güzel bir iş birliğine hep beraber şahit olmaktayız. Ticaret ve Sanayi Odası, mevcut olan toprak analizi laboratuvarına ait cihazlar, iki kurumun karşılıklı uzlaşması neticesinde üniversitemizin laboratuvarıyla birleştirilerek laboratuvarımızın alt yapısı güçlendirildi. Bu kapsamda bölgedeki bütün kamu kuruluşlarına hizmet verme potansiyeline ulaştırılarak daha da güçlü hale getirilmiştir.” dedi.

“Bizler bu iş birlikteliklerini çok önemsiyoruz”

Siirt Üniversitesinin 15 bin 400 öğrencisi ve bin personeli ile devasa bir kurum haline geldiğine dikkat çeken Erman, “Sosyal ve kültürel faaliyetleri, çok önemsediğimiz Siirt Ticaret ve Sanayi Odası’yla iş birliğini arttırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Erman, “Siirt Üniversitesi yakın gelecekte 20 bini aşan öğrencisi ve artarak devam eden akademik personeli, tıp fakültesi, tarım ve hayvancılık ve dijital dönüşüm alanlarında pilot üniversite olması ile bölgemize, ülkemize günden güne artan bir hizmet ağına ulaşmıştır. Bu bakımdan bizler bu iş birlikteliklerini çok önemsiyoruz. Sadece laboratuvarların alt yapılarının güçlendirilmesi konusunda değil, bundan sonra yürütülecek bilimsel çalışmalarda da Siirt Ticaret Odası’yla iş birliği içerinde olmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Kamu, üniversite ve sanayi iş birliğiyle bu adımı atmış olduk”

Bu şehrin daha ileri noktalara gelmesi ve insanların layık oldukları hizmeti alabilmeleri noktasında Siirt Üniversitesine büyük görevler düştüğünü dile getiren Ak Pati İl Başkanı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Özgür Çalapkulu, “Toprak analizi laboratuvarının Sanayi ve Ticaret Odası ile ne alakası var?’ denilebilir ama işin içine fıstığı koyduğunuzda hem ticari anlamda hem de işlenmesi konusunda sanayi ile ilişkili hale geliyor. Kamu, üniversite ve sanayi iş birliği çerçevesinde bu adımı atmış olduk. Bundan sonra da bu tür adımları atmaya devam edeceğiz. Çünkü bu şehirde bizler de yaşıyoruz. Bu şehirdeki insanlar bizleriz, bizim yakınlarımız ve gelecekte de bizim çocuklarımız bu şehirde yaşayacaklar. Madem bu şehirle irtibatımızı kesmeyeceğiz vatandaşların layık olduğu hizmeti vereceğiz .” dedi.

“Tarım ve hayvancılığı ön plana çıkaracak adımların atılması gerekiyor”

Proje ile Siirt’te fıstık üretimi, tarımsal sanayi ve ihracatın arttırılmasının amaçlandığını dile getiren Çalapkulu, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı hibe çağrısı ile hazırlanmış bir proje. Analiz laboratuvarını bu proje sayesinde kurmuş olduk. Toplamda 340 bin Euro’luk bir projedir. Üniversitemize hibe edilen cihazların bedeli 170 bin Euro’luk bir tutara sahip toplam 44 cihaz bulunuyor. Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldığımız verilere göre sadece geçen sene fıstık satışından Siirt ekonomisine 650 milyon TL gibi bir katkısı oldu. Bu çok ciddi ve ekonomiyi ayakta tutan bir rakamdır. Biliyorsunuz bu şehirde ağır sanayi yok. Dolayısıyla tarım ve hayvancılığı ön plana çıkaracak adımların atılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (Murat Orhan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir