• DOLAR 32.341
  • EURO 35.216
  • ALTIN 2247.468
  • ...
​"Sözünü tutmayan DEDAŞ, polis eşliğinde köye geldi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dicle EDAŞ ekipleri, kaçak kullanımı önlemek gerekçesiyle Sur ilçesine bağlı Bağıvar Mahallesi'nde elektrik sayaçlarını direklerin tepesine çıkarma çalışmalarını başlatmıştı. İki gün önce bir araya gelen mahalle sakinlerinin DEDAŞ'ı protesto etmelerinin ardından çalışmalar durduruldu. DEDAŞ yetkilileri ile görüştüklerini ifade eden mahalle sakinleri çalışmalarının durdurulması sözü aldıklarını, bu sabah ise uyandıklarında yetkililerin verdikleri sözde durmadığını ve çalışmaların devam ettiğini belirttiler.  

Yüzlerce mahalleli, DEDAŞ ekiplerinin çalıştıkları yere kadar yürüyüş gerçekleştirerek protestolarını devam ettirdi. Arbedenin oluşmasıyla DEDAŞ ekiplerinin kendilerine silah sıktıklarını iddia eden mahalleli, can kaybı veya yaralanmanın olmadığını söyledi.

Olay yerine gelen polis ekipleri, biber gazı ve tazyikli suyla kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Yağan yağmurun şiddetini arttırmasıyla mahalleli dağılırken DEDAŞ yetkilileri ile tekrardan bir görüşme yapacakları öğrenildi.

İLKHA'ya konuşan mahalle sakinlerinden Muhammed Özkan, DEDAŞ yetkililerinin çalışmaların durdurulacağı konusunda verdikleri sözde durmadıklarını belirtti. Özkan, sayaçların direğin üzerine çıkartılmasıyla bunun DEDAŞ tarafından suiistimal edilebileceğini ileri sürdü.

"Sözünü tutmayan DEDAŞ, polis eşliğinde köye geldi"

Özkan, "Bundan 3 gün önce DEDAŞ ile beraber uzlaşma kararı aldık. Buraya gelecek 2 gün geçmeden çalışmalarına tekrar başladılar. Halk bunu kabul etmiyor. Sözlerini yerine getirmediler. Polis eşliğinde gelip çalıştılar. Biz bunun çözüme kavuşması için tekrar orada gittik. DEDAŞ elemanları orada silahla üzerimize ateş ettiler. Biz elektrik sayaçlarımızın direğin tepesine çıkartılmasın istemiyoruz. Direğe çıkardıkları zaman kendilerine göre, direk, kablo, sokak lambası, işçilik hakkını faturalarımıza dâhil edecekler. Size güvenmiyoruz. Sayaçlarımızı kapının önüne kursunlar. Gelen fatura neyse öderiz. Bize çalışmayı durduklarını bu süre zarfında geri dönüş yapacaklarını söylediler. Ertesi gün olunca çalışmalarını devam ettiler." dedi.

"Protestonun ardından elektriklerimizi kestiler"

Sayaçların görebilecekleri bir yere kurulması gerektiğini belirten mahalle sakinlerinden Muhammed Bora, "Elektrik sayaçlarımızı direklerin tepesine çıkardıkları zaman bin lira dahi yazsalar haberimiz olmayacak. 50 TL'lik kullanıma bin TL yazabilirler. Gelsinler konuşalım ya da sayaçların direklerin üzerine çıkartılmasına izin vermeyeceğiz. Ya saatleri kapının önüne kursunlar ya da sabit bir fiyatta anlaşalım. Bugün ki protestonun ardından elektriklerimizi kestiler." diye konuştu.

DEDAŞ ekiplerinin kendilerine silah sıktığını iddia eden Sabahattin Şenlik, "3 gün önce halledeceklerini, sabit olarak 100-150 lira olur ya da saatleri evin ön taraflarına alacaklarını söylediler. 4 gün aradan geçti, daha önce ekip sayısı 4-5 olan şu anda 12-13 oldu. Bizi hırsızlıkla itham ediyorlar. Bu DEDAŞ ekipleri pompalıyla çevreye saldırmış, Allah'tan kimseye bir zarar gelmedi. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bugünkü protestodan sonra yaklaşık 2 saat oldu elektriklerimizi kestiler. Yaz mevsiminde de değiliz, kıştır, millet nasıl yapacak kimsenin umurunda değil." şeklinde tepki gösterdi.

"Talebimiz ya saatleri içeri alsınlar ya da her ay sabit bir fatura gelsin"

Yetkililere seslenen Şenlik, "Daha önce saatlerimiz içerideydi, bir sıkıntı yoktu ve saatleri kontrol edebiliyorduk. Şu anda direğe bırakmışlar göremiyoruz. Faturamıza ne yazar, ne kadar gelir, kullandığımız mı gelir yoksa onların kafalarına göre aktardığımı gelir? Bilemiyoruz! Bizim talebimiz ya saatleri içeri alsınlar ya da her ay sabit bir fatura gelsin. Şu civar köylerde duyuyoruz, onlarla aylık 50'ye yüze anlaşmışlar. Buradan yetkili mercilere seslenmek istiyorum. Gerekeni yapsınlar. Sonuçta biz de bu milletin evladıyız, bu ülkede yaşayan insanların bize sahip çıksınlar. Bizim durumumuz yok, olsa zaten öderiz. Yetkililere gerekeni yapmaları konusunda ricada bulunuyorum, lütfen sesimize kulak versinler." Şeklinde konuştu (Ahmet Uçar, Ramazan Zeren – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir