• DOLAR 34.606
  • EURO 36.276
  • ALTIN 2924.981
  • ...
"Uyuşturucuyla mücadele uluslararası bir boyut kazanmıştır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tatvan İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) organizatörlüğünde, “Mahallene Okuluna Sahip Çık Uyuşturucuya Hayır!” temalı konferans düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Tatvan İnsani Yardım Vakfı Başkanı Muzaffer Taşcan, günümüz toplumunun uzun zamandır içerisinde bulunduğu küresel sıkıntılar, açlıklar, karaya vuran insan cesetleri ve en önemli problemlerden biri olan madde ve teknoloji bağımlılığının, bir acı gerçek olarak önümüzde durduğunu söyledi.

Bu durum karşısında Müslümanın vazifesi, Allah’ın hükmü tecelli edinceye kadar kötülüklerle yılmadan mücadele etmek olduğunu vurgulayan Taşcan, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.

“Uyuşturucu İslam ülkelerine bulaşan bir hastalıktır”

Kısa bir konuşma yapan Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani ise uyuşturucuyla mücadelenin önemli bir mesele olduğuna dikkat çekerek, “Maalesef bugün tüm İslam ülkelerinde olmaması gereken ama çoğunlukla İslam ülkelerine bulaşmış bir hastalıktır. Biz meseleye iyi sahip çıkmadık. Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesselem) indirilen Kur’an-ı Kerime güzel bir şekilde kulak vermedik. Ashabı kiramın ailevi hayatını güzel bir şekilde okumadık. Çocuklarımıza o Asr-ı Saadet’in güzelliklerini aktarmadık. Onun için bugün önümüze büyük bir problem çıktı. Anneler feryat ediyor, babalar ağlıyor. Bunun tedbirini almak, bu acıyı, bu zor meseleyi nasıl çözeriz diye burada toplandık.” dedi.

“Türkiye’de 13 milyon genç teknoloji bağımlılığının riski altındadır”

Programda bir sunum yapan İHH Başkan Yardımcısı ve Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay, 2018 yılında 5 uyuşturucu madde ile topyekûn mücadele başlatıldığını, bugün uyuşturucu, alkol, kumar, teknoloji bağımlılığının sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın çok ciddi bir sağlık problemi olarak kabul edildiğini belirtti.

82 milyon nüfusu olan ülkemizde 15-24 yaş konumunda yaklaşık 13 milyon genç olduğunu, bu 13 milyon gencin ciddi anlamda uyuşturucu, uyarıcı ve teknoloji bağımlılığının riski altına olduğunu dile getiren Atalay, bu bağımlılıklara bağlı olarak gençlerin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Teknolojinin yararlarının yanında zararlarının da olduğunu vurgulayan Atalay, şunları söyledi: “Teknolojinin inanılmaz faydaları var. Ama bu cihazlarla olan ilişkimiz önemlidir. Cihazlar mı bizi kontrol ediyor yoksa biz mi cihazları kontrol ediyoruz? Türkiye’de cihazları kullanma oranına baktığımızda yüzde 64’ü eğlenmek ve zaman geçirmek için, yüzde 27’si haberleşme ve iletişim için, yüzde 9’u ise eğitim ve araştırma için kullanıyor. Maalesef toplumumuzun büyük çoğunluğu zaman geçirme ve eğlenmek için kullanmayı tercih ediyor. Gençlerin yüzde 90’nı sosyal platformlarda olmaktan son derece mutlu. Ortalama 3 saat sosyal medya, 3 buçuk saat internet, yaklaşık 3 saatte televizyon başında zaman geçiren bir genç sosyolojiyle karşı karşıyayız.”

Uyuşturucu ve kullanım istatistiklerini açıklayarak sunumunu sürdüren Atalay, uyuşturucunun ülkemizin 81 ilinde var olduğunu, en riskli illerin başında ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın geldiğini belirterek, toplumun tüm katmanlarıyla birlikte uyuşturucuyla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Şehit Mahir Ayabak Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Bitlis İl Müftüsü M. Faysal Geylani, İHH Başkan Yardımcısı Osman Atalay, siyasi parti temsilcileri, bazı STK başkanları, öğretmen ve öğrenciler katıldı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir