• DOLAR 32.575
  • EURO 35
  • ALTIN 2449.144
  • ...
`Kerbela Yezid-i Zulmün Karşısında Huseyin-i Bir Direniştir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Peygamber Sevdalıları Platformuna üye derneklerden Best-Der, 10 Muharrem olan Aşura münasebetiyle dernek binasında halkın katılımıyla bir program düzenledi. Kur`an tilavetiyle başlayan program, okunan mevlitle devam etti.
 
Kerbela`yı hafızalarda canlandıran ilahi ve ezgilerin seslendirildiği programda, Best-Der Eğitim Komisyonu Başkan Yardımcısı Ertan Ay, Kerbela`yı Anmak ve Anlamak konulu konuşma yaptı. Ay, Muharrem ayının, bir yönüyle Allah`ın rahmetini, bereketini lütfünü ihsan ettiği bir gün, bir yönüyle de İslam ümmetinin hatırladıkça yüreğini kanatan içini sızlatan Kerbu bela olayının yaşandığı bir ay olduğunu söyledi.
 
Kerbela Yezidlere Karşı Hüseyinlerin Direnişidir
Bu ayın içerisinde bulunan aşura gününün yani Kerbela olayının yaşandığı günün ümmet için ayrı bir yere sahip olduğunu belirten Ay, "Kerbela sadece bir yerin adı değildir. KERBELA sadece Hz. Huseyinin şahadeti değildir. Kerbela aynı zamanda imanın güce, imanın saltanata ve imanın iktidara galip geldiği bir yerdir. İşte Hz. Huseyin de, gücün, saltanatın ve iktidarı elinde bulundurmaya çalışan Yezidi zihniyetine karşı durmuştur. Bu direniş zamanımızın Hüseyinleri ne bir ilham kaynağı olmuştur. Nerede bir zulüm, haksızlık ve Allah`ın emirlerini yok sayan; insanları haksız ve hukuksuzca yargılayan onları dışlayan bir sistem, ideoloji ve Yezidi bir zihniyet varsa elbette karşısında direnen ve kıyam eden bir Huseyni direniş de olacaktır" dedi.
 
Kerbela Dünyevi Makamların Ve Uhrevi Hayatın Arasındaki Tercihtir
Kerbela`da kendisine Rey valiliği vad edilen Ömer Bin Sad`ın durumunu anlatan Ay, Kerbela`nın aynı zamanda dünya makamı, mal mülk ve şöhrete karşı Allah`ın rızasını kazanmak ve cennete talip olmak için yapılan tercih olduğunu vurguladı.
 
Kerbela`nın safların belirlendiği yer olduğunu belirten Ay, "Bu gün de aynı şekilde `kalplerimiz İslam ve Müslümanlarladır` deyip Yezidi`n torunlarına hizmet eden insanlar mevcuttur. Onun için Kerbela safların belirlendiği gündür. O gün Hüseyin`in kafası koparıldığı zaman nasıl ki küfe halkı feryadı figan ettiyse boştur. Bu gün de dünyanın dört bir yanın da Müslümanların kanları akıtılıyor. Irzlar kirletiliyor, malları yurtları talan ediliyor. Ve çağın Hüseyinleri şehit ediliyor. Buna rağmen safını belli etmeden gözyaşı akıtmak bir anlam ifade etmez" diye konuştu.
 
"Kerbela Zeyneplerin Feryadı Ümmetin Uyanışıdır"
Ay konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kerbela şehit edilen Hüseyinlerin şahadeti üzerine Zeyneplerin feryadıdır. O güne kadar gaflet uykusuna dalan Yezidilerin zulmüne sessiz kalan bugünün tabiriyle bana dokunmayan yılan bin yaşasın zihniyetiyle hareket edenler Hz. Huseyinin koparılan o mübarek kafasına kırbaçla vuran zalim Yezid`e karşı `çek o pis kırbacını o mübarek kafadan. O mübarek kafayı dedesi Hz. Resullülah`ın öptüğünü gördüm` diyerek ilk kez zulme karşı direnen ve gafletten uyananlar gibi ümmetin uyanışına vesile olmuştur. Bu gün Hüseyinlerin Saitlerin sellahatinlerin direnişi ve kıyamın kaynağı Kerbela`dır."
 
Kerbela`nın konu alındığı bir sinevizyon gösteriminin de yapıldığı program, yapılan ikram ve okunan dua ile sona erdi.
(Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir