• DOLAR 32.474
  • EURO 34.752
  • ALTIN 2434.44
  • ...
Irak Kürdistan`ındaki Gerginlik Diplomasiyle Çözülecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mücahid Temel / Doğruhaber
Dicle Operasyon Gücü’nün, önceki gece Kürtlerin kendi sınırları içinde kurulması ancak tartışmalı olan Hamrin Dağı, Diyala, Kerkük ve Tuzhurmatu bölgesine ilerlemeye çalışması çatışmaya neden oldu. Irak ordusunun 5. ve 9. taburuna ait askeri birliğe Kerkük-Tikrit yolunda peşmergeler tarafından yapılan saldırıda 12 asker ve bir sivil öldü. Saldırının Maliki’ye bağlı Irak ordusu ile peşmergeler arasında bir savaşa yol açmaması için yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı, aynı zamanda iki askeri güç, Kürt sınırında mevzilenerek pozisyon aldı. Ardından Talabani Erbil’e geçerek Barzani ile bir araya geldi, daha sonra Maliki’yi telefonla arayarak sorunun çözümü için çaba gösterdi.

Bölgedeki gelişmelerin ardından Barzani’nin yazılı açıklamasına yer veren Nefes sitesi, Barzani’nin, “Kürtlere hazır olun” mesajı verdiğini kaydetti. Barzani açıklamasında, “Bu olayla bazı güçler Irak’ta kaos çıkarmayı amaçlıyor. Irak üzerinde çeşitli oyunlar var. Arap ve Şiilerin bu planların farkında olmasını isterim. Kürt halkından isteğim her duruma hazırlıklı olsunlar. Bu planlar boşa çıkartılabilir. Peşmerge güçlerinden de ricam, provakatif eylemlere karşı dikkatli davransınlar” dedi.

GERGİNLİK İKİ TARAFI SAVAŞA SÜRÜKLEYECEK SEVİYEDE DEĞİL

Irak Kürdistan’ında faaliyetlerde bulunan İslami Hareket yetkililerinden Ahmet Kehriba ile son gelişmeleri görüştük. Kehriba, “Kürdistan bölgesinde bir gerginlik var. Ancak bu gerginlik iki tarafı savaşa sürükleyebilecek seviyede değildir. Şu an iki taraf arasında diplomatik girişimler başladı. Merkezi hükümeti, Nuri Maliki, Kürdistan bölgesindeki başkanlığı da Mesud El-Barzani temsil ediyor. Bu girişim bizim değerlendirmemize göre gerginliği bitirecektir” dedi.

İNŞALLAH BU GERGİNLİK SİYASİ OLARAK ÇÖZÜLECEKTİR

Kürdistan gruplarının temennisinin, karşılıklı görüşmelerle, diplomatik olarak sorunun çözülmesinden yana olduğunu belirten Kehriba, “İnşallah askeri harekâta gerek kalmayacaktır. Bu konuda İslami hareket açık bir tavır sergiledi” diye konuştu.

Son olarak olayı özetleyen Ahmet Kehriba, “Kürdistan bölgelerindeki gerginlik Merkez’e bağlı güçlerin Dicle Operasyonu adı altında Kerkük sınırında koşullandırılmasıyla başladı. Tabi bu koşullandırma Kürdistan’daki siyasi tarafları endişelendiriyordu. Defalarca açıklama yaptılar. Açıklamalarında bu gücün güvenliğe ve idareye karışmaması için uyarıda bulundular. Ayrıca açıklamalarında bu güçlerin tekrar eski merkezlerine dönmelerini istediler. Yani anlayacağınız buradaki gerginlik tamamen Dicle Kuvvetleri veya Dicle operasyonu dedikleri girişimle başladı. İnşallah merkezlerine dönmeleriyle gerginlik çözülür” dedi.
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir