Milyonlarca kişiye kanser taraması yapıldı
Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, 2018 yılı içerisinde ülke genelinde yapılan kanser taramalarından 7 milyon kişinin yararlandığını söyledi.
Dünyada en sık rastlanan hastalıklardan biri olan ve önde gelen ölüm sebepleri arasında yer alan kansere karşı savaş sürüyor. Ülke genelinde kanserin erken teşhisi ve önlenmesi için çalışmalar da devam ediyor.
Sağlık Bakanlığının geçen yıl Türkiye genelinde yaptığı meme, serviks ve kolorektal kanser taramalarından 7 milyon kişi yararlandı.
Erkeklerde en sık görülen kanserler, akciğer ve prostat iken meme kanseri her 4 kadın kanserinden biri olmaya devam etti. Çocukluk çağı kanser türünde ise lösemi ilk sıradaki yerini koruyor.
Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında "Ulusal Kanser Haftası" nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Kanserin önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğuna vurgu yapan Yavuz, 2018 yılı içerisinde ülke genelinde yapılan kanser taramalarından 7 milyon kişinin yararlandığını belirtti.
"Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen bir ortak isimdir." Diyen Yavuz, "Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği ise şudur: Vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması. Çoğu zaman, bu belirtiler kansere bağlı değildir. Ancak birkaç haftadır süren belirtileriniz varsa sorunların olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmek önemlidir. Kanser, ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin yüzde 30-50'si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir." dedi.
Kanser ile ilgili yapılan çalışmalara da değinen Yavuz, "Toplum tabanlı kanser tarama programlarımız; Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde (ASM) yürütülmektedir. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. 2019 yılı itibariyle 215 KETEM (112 KETEM SHM içerisinde) ve 26 adet Mobil Tarama aracı olmak üzere toplam 241 merkezde tarama hizmetlerimiz devam etmektedir. Ülke genelinde 2018 yılında yaklaşık 7 milyon kişi ücretsiz kanser taraması yapılmıştır." ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin – İLKHA)