• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Karanlıktan aydınlığa ancak okumakla çıkabiliriz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzman Psikolog, Kişisel Gelişimci ve Yazar Kazım Yurdakul, Bingöl Üniversitesinde 'Oku, Karanlıktan Aydınlığa' konulu bir konferans verdi.

Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftçi ve Prof. Dr. Hakan Olgun, akademisyenler, öğrenciler ve farklı liselerden öğrenciler katıldı.  

Konferansta bir selamlama konuşması yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, geleceğin, kurgulayacağımız en önemli şeyin okumak olduğunu söyledi.

Gençlerin internet ve sosyal medyanın esiri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çapak, "Ancak okumakla bu girdaptan çıkmamız mümkün olabilir. Mutlaka okumak, okumak, yeniden okumak diyorum. Yeni kütüphanemizde de okumak için şartlar son derece müsait. Sizlerden kütüphaneyi çok iyi şekilde değerlendirmenizi istiyorum." dedi.

"Karanlıktan aydınlığa ancak okumakla çıkabiliriz"

Konuşmasına her gün mutlaka bir kitap okuduğunu vurgulayarak başlayan Psikolog-Yazar Yurdakul, "Dinimiz kutsal kitabı da 'Oku' emriyle başlar. Karanlıktan aydınlığa ancak okumakla çıkabiliriz." dedi.  

Yurdakul şunları söyledi: "Biz, eğer çok okumayıp araştırmazsak, sadece ezberimizde olanlarla, çevremizden duyduklarımızla hareket ederiz. Onlarla yetinirsek hiçbir şekilde mesafe alamayız. Sadece sevdiğimiz şeyleri okumakla da yetinmemeliyiz. Farklı bilgi ve deneyimlerimiz bizi farklı fikirlere götürür. Ben haklıyım, benimki doğru dediğimiz için de sürekli kavga halindeyiz. İslam tarihinde bilim ve düşünce dünyasını etkileyen en önemli olaylardan biri Endülüs'teki kütüphanenin yakılmasıydı. Bu kütüphane yakıldıktan sonra dünya karanlığa gömüldü. Bütün dünya İslam bilim insanlarının ve filozoflarının düşünceleri ve ürettikleri ile aydınlanıyordu. Ondan sonra Yunan akımı ile dünyamızı tamamen karanlığa gömdüler. Müslüman bilim adamlarının bütün eserlerini yaktılar Endülüs'te. Bize ezberlemeyi, ezbere yürümeyi, ezbere giderek fark etmememizi öğrettiler. Bu hala devam ediyor. Hepimizin bir bütünün parçaları olduğumuzun farkında olmadığımız için de ayrıştırıldık."

"Hayatı anlayıp, anlamlandırmaya çalışın"

Toplumların çoğunun düşünmeden yaşadığını belirten Yurdakul, "Düşünmüyoruz, düşünmeden yaşıyoruz. Kendimize yakın bir gazetenin ya da yayının ve çevremizden aldıklarımızla yaşıyoruz. Ben bunu okumam demeyin. 'Hayatta okumam' diyeceğiniz bir şey olmamalı. O da ezbere yaşamaktan kaynaklanıyor. Zaten o okumam dediğiniz şeyin ne olduğunu bilmeniz için onu okumanız lazım. Sürekli ben neler yapabilirim, neler başarabilirim diye kendinize sorun. Hayatı anlayıp, anlamlandırmaya çalışın. Ben hayatım boyunca bunu yaptım. Hayatı anlamaya ve anlamlandırmaya çalıştım. Her zaman karşınıza engeller çıkacaktır muhakkak. Hayat, her şeye rağmendir, her şeye rağmen yaşamaktır. Hayatta; burada engeller vardı geçemedim diyenler de var, burada bir engel vardı onu da geçtim diyenler de." şeklinde konuştu.

Bingöl Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, konferansın sonunda Yurdakul'a bir teşekkür plaketi takdim etti. (Nihat Kanat-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir