• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
"İlk ayetin 'oku' olması tesadüfi değildir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyamanlı yazarlar Hikmet Kızıl ile Kerim Baydak, 25-31 Mart tarihleri arasında kutlanacak olan 55'inci Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Adıyaman Halk Kütüphanesinde okurlarla bir araya geldi.

İLKHA'ya konuşan yazarlar Kızıl ile Baydak ilk inen ayetin "oku" emri olduğuna dikkat çekti.

İslam'ın okumaya çok önem verdiğini vurgulayan Kızıl, "İlk ayetin 'oku' olması tesadüfi değildir. Allah tarafından bize okumamız emir olarak verilmiştir.  Okumak hayatımızın önemli bir parçası, en soylu eylemlerden bir tanesidir. Biliyorsunuz bir taraftan küresel saldırılar var; ülkemize, Müslümanlara yönelik. Bu anlamda Müslümanların bu küresel kuşatmadan kurtulması için de okumaları gerekiyor. Hayatın kalbine dokunmaları, hayatı kavramaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Okumak, hayatımızın merkezinde olması gereken bir eylem"

Günümüz Müslümanlarının kitaptan uzak bir hayat yaşadıklarının altını çizen Kızıl "Bu anlamda okumak, hayatımızın merkezinde olması gereken bir eylem ama maalesef biraz uzağındayız. Hedeflerimiz, okumakla ilgili eksiklerimiz, sıkıntılarımız var. Bu etkinlikler okumaya dikkat çekiyor. Gençlerle bir araya gelip okumak üzerine muhabbetler yapıyoruz. Gençleri kitap okumaya çağırıyoruz. Sosyal medyanın, televizyonun baskısı veya tasallutundan kurtarmaya çalışıyoruz. Kitap okumaya herkesi davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Öğrencilere örnek olmazsanız, siz okumasanız okutamazsınız"

Ebeveynlerin çocuklarına kitap okutabilmeleri için öncelikle kendilerinin okumaya başlamaları gerektiğini dile getiren Kızıl, "Bu anlamda ailelere de çağrıda bulunuyoruz. Günün belli saatlerinde aileler çocuklarıyla bir araya gelerek faydalı okumalar yapsınlar. Çünkü en iyi okuma yöntemi örnek olarak okutmaktır. Öğrencilere örnek olmazsanız, siz okumasanız okutamazsınız. Öğretmenlerimiz için de ailelerimiz için de geçerli bir şeydir bu. Hem kendimiz okuyacağız hem gençlerimize okutacağız." dedi.

"Okuyan insan kendini bilir"

Okumanın insan hayatında çok önemli bir yer tutması gerektiğini belirten Yazar Baydak ise şunları söyledi:

"Malum, Kur'an-ı Kerim'in ilk emri 'İkra' yani oku. Dünyayı oku, kendini oku, kitap oku,  Allah-u Teâla'yı tanımak için oku…Yani gördüğünüz her şeyi okumak. Çünkü okuyan insan kendini bilir. Okuyan insan insanları tanır, okuyan insan hayatı tanır. Kitap hayattır, kitap okumaktır, kitap kendini bilmektir. Kitap insanları çağırmaktır. Kitap bir dünyadır. Kitap okuyan dünyayı tanır, dünyayı bilir, dünyayı görür. Kitabın hayatımız üzerinde çok büyük katkıları vardır. Kitap okuyan insanın kesinlikle hem hitabeti gelişir, hem kendini geliştiriyor, hem kendini daha iyi ifade edebilir."

Ailelere de bu konuda büyük işlerin düştüğünü belirten Baydak, "Okumalar ilk aileden başlar, anne babadan başlar. Sonra okuldan başlar. Sonra çevresiyle olan ilişki ve irtibatlarından başlayarak kendi kendini geliştirir. Çocuklarımıza bu konuda gereken her türlü bilgiyi, birikimi ve kitap okuma aşinalığı vermemiz gerek, yaptırmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Baydak, "Müslümanların okumaya uzak görünmesinin sebeplerinden biri de Kur'an-ı Kerim'de veya Peygamber Efendimizin sünnetinde okuduklarımızı belki anlayamamaktan veya hayatımıza tatbik edemediğimizden kaynaklanıyor olabilir." değerlendirmesinde bulundu. (Cemil Özdaş- İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir