Önce Kudüs, şimdi Golan ABD, Siyonizm’in hizmetinde
Terör rejimi israil’in kuruluşundan bu yana bu rejimin hizmetçiliğini yapan ABD, Trump’ın göreve gelişiyle birlikte efendisine daha sadık davranıyor. İlk olarak Aralık 2017’de Kudüs’ü terör rejiminin başkenti olarak tanıdığını ilan eden ABD Başkanı, şimdi de Suriye toprağı olan ve işgal altında bulunan Golan Tepelerini, israil toprağı olarak tanımaya hazırlanıyor.
Dış Haberler Servisi
ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin 52 yıl sonra terör rejimi israil'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımasının zamanının geldiğini söyledi. İşgal politikalarına verdiği destekle terör rejimine cesaret veren Trump liderliğindeki ABD yönetimi, bundan önce de Kudüs’ü terör rejiminin başkenti olarak tanıdığını ilan etmişti. Akabinde de ABD büyükelçiliği Kudüs’te açılmıştı.
ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından Perşembe günü yaptığı açıklamada, terör rejimi israil’in işgali altındaki Golan Tepeleri konusunda, "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." dedi. Trump ayrıca Golan Tepeleri'nin "İsrail ve bölgesel istikrar için stratejik ve güvenlik açısından kritik bir öneme sahip olduğunu" belirterek terör rejimine jest mesajı verdi.
KUDÜS PROVOKASYONU
ABD yönetimi, Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte başta Filistin olmak üzere İslam coğrafyasında terör rejimi israil’in işgal politikaları doğrultusunda daha kışkırtıcı adımlar atıyor.
Trump, Aralık 2017’de yaptığı açıklamada, Kudüs’ü terör rejiminin başkenti olarak tanıdıklarını açıklamıştı. Uluslararası bütün tepkilere rağmen geri adım atmayan Trump, bunu, “geç kalınmış” karar olarak nitelemişti.
ABD yönetimi, Mayıs 2018’de ise büyükelçiliğini Kudüs’e taşımıştı. Aynı gün Filistinlilerin protestolarına sert bir şekilde müdahale eden işgal askerleri ise 60 civarında Müslümanı şehit etmiş, yaklaşık 2 bin 700 kişiyi de yaralamıştı.
NETANYAHU İÇİN SEÇİM YATIRIMI
ABD’nin Golan Tepeleri hakkındaki bu tutumunun, terör rejimi içerisinde Başbakan Binyamin Netanyahu için büyük bir önemi var. Bu vesileyle Netanyahu, 30 Nisan’daki seçimlere giderken rakiplerine karşı büyük bir adım atmış oluyor. Dolayısıyla Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Trump’ın adımının “cesurca” olduğunu iddia ederek kendisine teşekkür etti.
GOLAN’IN ÖNEMİ
Golan Tepeleri sadece bir seçim yatırımı değil. İşgal sonrası Arap nüfusun büyük bir kısmını bölgeden çıkaran işgal rejimi, yeni yerleşim birimleri inşa ederek Siyonistleri yerleştirdi. Bugün Golan Tepelerinde inşa edilen Yahudi yerleşimlerinde 20 bin Siyonist’in yaşadığı tahmin ediliyor.
Golan Tepeleri, işgal rejimi için güvenlik ve su kaynakları açısından da önem taşıyor. Golan Tepelerinden 60 kilometre uzaklıkta bulunan Suriye’nin başkenti Şam rahatlıkla görülüyor. Böylece terör rejimi, Suriye’yi kontrol altında tutuyor. Ayrıca önemli bir su kaynağı olan Golan, işgal rejiminin su ihtiyacının üçte birini karşılıyor.
52 YILDIR İŞGAL ALTINDA
Terör rejimi israil, 1967 yılında Suriye’nin güney batısındaki Golan Tepelerini işgal etti. Terör rejimi 1981 yılında tek taraflı olarak Golan Tepeleri’ni ilhak ettiğini açıkladı. Ancak uluslararası toplum bu kararı tanımadı.