• DOLAR 32.6
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2412.237
  • ...
Seçime Bir Hafta Kala Dolar Kozu Yine Devrede
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

15 Temmuz Darbe girişimi sonrası ajanlıkla suçlanan Amerikalı papaz Brunson için devreye giren ABD Başkanı Trump, Türkiye’yi tehdit ederek ekonomik bir savaş başlattı. Doların hızlı ve ani yükselişi iç piyasaları olumsuz etkiledi ve Türkiye son yılların en kötü günlerini yaşadı. Şimdilerde ise yerel seçim öncesi doların ani yükselişi konuşuluyor. Doların yükselişinin normal olmadığını belirten Ekonomi Danışmanı Sinan Bayraktar, “Doların aniden yükselişi, içeriden veya dışarıdan bir müdahale olduğu ihtimalini güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.

BDDK’DAN BANKALARA DÖVİZ KURU İNCELEMESİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendiren bankalarla ilgili şikayetler üzerine inceleme başlattı. BDDK, yaptığı yazılı açıklamada, müşterilerini döviz piyasalarına ilişkin olarak yanıltıcı ve manipülatif şekilde döviz alımına yönlendirdiklerine ilişkin şikayetler kapsamında bazı bankalar hakkında inceleme ve soruşturma başlattığını duyurdu. Kurumdan yapılan diğer açıklama ise JP Morgan hakkında da inceleme başlatıldığı belirtildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), JP Morgan'ın yayımladığı raporun başta bankacılık hisseleri olmak üzere Borsa İstanbul AŞ'de işlem gören hisse senetleri üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik şikayetler üzerine inceleme başlattı.

VATANDAŞI DOLARA YÖNLENDİRMEK İÇİN DOLAR 10 LİRA OLACAK DİYORLAR

Gelişmelerin devam ettiğini ve belirli bir şey söylemek için henüz erken olduğunu söyleyen Sinan Bayraktar, “Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun yaptığı açıklama çok önemliydi. Bazı bankaların manipülatif bir şekilde döviz alımına yönlendirildiği belirtiliyor. Yine aynı şekilde borsada spükeletif bazı hareketler tespit edildiği ifade ediliyor. Bu da çok net olmamakla birlikte bir müdahale olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Çünkü baktığımız zaman döviz kurunda aniden bir artış gerektirecek bir durum görünmüyor. Yurt dışı piyasaları da stabil bir şekilde seyrediyor. Cuma günü akşam olduğu için neyin bunu tetiklediği çok anlaşılmadı ama bir spekülatif olay gibi duruyor. Bugün Merkez Bankasının tedbirlerini devreye koymasını bekliyorum. Muhtemelen bankaların dövize doğru yönelmeleri olduğunu düşünüyorum. Doların 10 lira olacağı söylentileri vatandaşaları da dolara yönlendiriyor. Daha önce de bir müdahaleyle doların 7 liraya çıkması bu konuda ellerini daha da güçlendiriyor” şeklinde konuştu.

“BUNU DAHA ÖNCE YAPTILAR VE BUGÜN DE YAPARLAR”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarından sonra doların bilinçli olarak yükseltildiğine işaret eden Bayraktar, “Sayın Bakan, ‘Nisan ayından itibaren çok önemli tedbirleri devreye sokarak doları ve enflasyonu düşüreceğiz.’ diye son derece kararlı bir açıklama yapıyor. Ardından hemen doların bir günde %5 arttığını görüyoruz. Belki de özellikle bakanın konuşmasından sonra bu müdahaleyi yaptılar ve ‘sen misin bize karşı direnen’ mesajı vermiş olabilirler. Bunu daha önce yaptılar ve bugün de yaparlar. Yıllar önce Ali Babacan ‘biz İMF’den borç almayacağız’ dediği zaman ertesi gün İstanbul’da bombalar patlamıştı. Bunları unutmamak gerekir.” dedi.

“SPEKÜLASYONA İNANMAMAK”

Temkinli olunması gerektiğini belirten Sinan Bayraktar, “ Herşeyden önce Merkez Bankasının bunlara anında müdahale etmesi gerekiyor. Merkez bankasının hamlelerini beklemek ve temkinli olmak çok önemli. Bu süreçlerin de en az zararla atlatılması için sağduyulu olmak ve spekülasyona inanmamak gerekiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir