• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...
Tarihte Bugün 20 MART 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1653: Osmanlı tarihinde ilk bütçeyi yapmakla tanınan Sadrazam Tarhuncu Ahmet Paşa öldürüldü. Tarhucu Ahmet Paşa, sadrazamlığa getirildikten sonra dürüst ve icraatında şiddet kullanıp gece ve gündüz çalışarak devletin gelirini ve giderini öğrendi. Ardından devlet erkânı ile görüşerek fazla masrafları kısmaya başladı ve bu hususta sarayın ve diğer ileri gelenlerin fazla masraflarını kesmekte tereddüt etmedi. Bu da onun düşmanlarını çoğalttı. Masraflarını kıstığı saray ekabirleri Padişahı aleyhine kışkırttı. Bu girişimler sonuç verdi ve elinden sadaret mührü alındıktan sonra "Bostancılara" teslim edildi. Bostancılar da onu boğarak öldürdüler.

1792: Fransa Milli Meclisi, giyotinle idamı onayladı. Adını, mucidi Fransız doktor Josef İgnas Giyotin alan Giyotin, ölüme mahkum edilen kişilerin kafasını iki direk arasında yukarıdan aşağı kayan bir bıçağın darbesiyle koparmayı sağlıyordu. İlk kez 25 Nisan 1792'de kullanılan giyotin, Fransa Kraliçesi Marie Antoinette'in de başını gövdesinden ayırdı.

1815: Napolyon, Elbe adasından kaçışının ardından, 140.000 kişilik düzenli ordu ve 200.000 kişilik gönüllü güçler eşliğinde tekrar Paris'e girdi.

1925: İngiliz devlet adamı George Curzon öldü. Lord Curzon, İngiltere Meclisinde elindeki Kur’an’ı kaldırarak “Gerçek şu ki; Bu kitap, doğu ülkelerinde var oldukça, bizim oralarda tutunmamız imkânsızdır” sözlerinin sahibi olup emperyalist İngiltere'nin İslam ülkelerini kana boyayan politikalarında etkin bir belirleyici ve aktif bir uygulayıcıdır.

1934: Ankara’da 'İnkilab Tarihi Kürsüsü' kuruldu. Cumhuriyet Dönemi tüm inkilablar tepeden inme olduğundan bunların içini doldurmak, tarihi arka planını kurgulamak gerekiyordu.

1942: Naziler Polonya'nın Zgierz kentinde 100 Polonyalıyı bir çalışma kampından alıp öldürdüler.

1956: Tunus, Fransa'dan bağımsızlığını kazandı. Tunus'un ilk Devlet Başkanı Habib Burgiba oldu.

1996: Deli dana hastalığının insanlara da bulaşabileceği yolundaki açıklamalardan sonra, Avrupa’da ve Türkiye’de deli dana paniği başladı. Avrupa ülkeleri, İngiliz dana etinin ülkelerine girişini yasaklarken, hastalıklı etlerin daha önceden Türkiye’ye sokulduğu iddiaları üzerine Türkiye’de tavuk ve balıketi satışlarında patlama yaşandı.

2003: Irak savaşı başladı. Amerikan-İngiliz koalisyonu güneyden Irak'a girerken, başkent Bağdat havadan bombalanmaya başladı. Saddam Hüseyin, televizyondan direniş çağrısında bulundu. Irak Ordusunun beklenenin aksine hiç bir direniş gösterememesi sonucu işgal güçleri kısa sürede harekatı tamamladı. Felluce gibi bir kaç bölgenin dışında ciddi bir direnişle karşılaşmayan Amerikan askerleri ve koalisyon güçlerinin işgali neticesinde 1,5 milyon Iraklı öldürüldü. Saddam'dan kurtarıp demokrasi vaadiyle Irak'a giren işgal askerleri tıpkı Moğol istilalarında olduğu gibi, taş üstünde taş bırakmadılar.

2007: Taha Yasin Ramazan idam edildi. 1938'de doğan Taha Yasin Ramazan Saddam'ın sağ koluydu. Saddam, Barzan İbrahim ve Avad El Bender ile beraber Duceyl Katliamından dolayı yargılanıp 2006 yılında idama mahkum edildi. Taha Yasin Ramazan, Saddam'dan 4 ay sonra 20 Mart 2007'de idam edilip Tikrit'te Saddam'ın yanına gömüldü.

2008: Dünya Doktorları Örgütü Irak işgalinin 5. yılında bir rapor yayımladı. Raporda, Irak'ta Amerika ve koalisyon güçlerinin başlıca kurbanlarının çocuklar olduğu vurgulandı. Iraklı çocukların yüzde 28'inin kötü beslendiği ve yüzde 10'unun kronik hasta olduğu belirtilen raporda, kentlerde kadınların yüzde 30'unun, kırsal kesimdeyse yüzde 40'ının tıbbi yardım olmadan doğum yaptıklarına dikkat çekildi. Raporda ayrıca 2003'te 34 bin doktorun yarısının ülkeyi terk ettiğine, 2003 işgalinden bu yana 2 bin doktorun öldürüldüğüne ve 250 doktorun kaçırıldığına ilişkin Irak Tıp Derneğinin verilerine yer verildi.

2018: Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bugün yayımladığı raporda Türkiye'ye, 20 Temmuz 2016'da ilan edilen ve ve aralıksız bir şekilde hala devam eden olağanüstü hali (OHAL) kaldırma çağrısı yaptı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise "Belge, terör örgütlerinin propagandalarıyla birebir örtüşen asılsız iddialar içermektedir" açıklamasında bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir