• DOLAR 32.564
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2449.447
  • ...
Dua Yayıncılık Manevi Boşluğu Dolduruyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - 2005 yılında kitap piyasasına adım atan Dua Yayıncılık, bünyesinde barındırdığı Semere Yayıncılık, Kürtçe yayınlarıyla Banqa Haq ve çocuklara yönelik Yarım Elma Yayınlarıyla 120`ye yakın eser çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Dua Yayıncılık yetkililerinden Mehmet Ali Gönül ve Hasan Sabaz ile Dua yayıncılığın dününü, bugününü ve geleceğini konuştuk.

Roman Kitaplarına Yeni Bir Dil Getirdik
Yayın piyasasında romana yeni bir dil getirdiklerini söyleyen Mehmet Ali Gönül, "Romana belli ilkeleri olan, belli hedefleri olan bir dil getirmeye çalıştık. Diğer eserlerde de benzer bir süreç takip ettik. Yayında olduğumuz bu yedi yıllık süreç içinde okuyucularımızla beraber bir eğitim süreci yaşadık. Beraber birbirimizi eğittik. Belki akademik çalışmalar yapmadık; ama çıkardığımız manevi eğitim kitapları ile sıradan bir İslami eğitim süreci yaşadığımıza inanıyoruz" dedi.

Hasan Sabaz da roman ile ilgili açıklamalara şunları ekledi; "Roman, günümüz toplumları üzerinde etkisi olan bir yayın türüdür. Dua Yayıncılık tarafından çıkartılan roman türü eserler, genelde yaşanmış gerçek olaylardan dersler çıkartılarak hazırlanmıştır. Biz de yayınevi olarak yaşanmış olaylardan nasıl dersler çıkartmamız gerektiğini romanlarımızda iyi bir dille anlatmaya çalıştık. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. Çok da kafa karıştırmadan akıcı bir üslupla okuyucularımıza bir şeyler vermeye çalıştık. Hayatın içerisinden gerçeklerin yansıtıldığı romanlarımız birçok kişiye İslami anlamda bir rahatlama sağladı ki, bu da başarılı olduğumuzun bir göstergesidir. Roman kitapları dışında; akaid, siyer, fıkıh, tefsir ve eğitim setleri gibi onlarca kitap da yayın piyasasına kazandırdık."

Bazı Yayınevleri Zihinleri Bulandırıyor
Yayın piyasasının çok farklı plan ve projelere yöneliminin olduğunu belirten Hasan Sabaz, piyasanın içerisinde iyi niyetli yayıncılık yapanlarla beraber art niyetli birçok yayıncının da olduğuna dikkat çekti. Sabaz, "Kimilerinin eser yayınlarken çok da iyi niyetli olmadığını görüyoruz. Çıkardıkları kitapları süsleyerek doğru olan birçok bilginin arasına birkaç tahrifat içerikli yazılar koyarak zihinleri bulandırma adına kötü niyet taşıyanlar da maalesef bu piyasa içerisinde mevcuttur. Özellikle İslami eser çıkaran piyasalarda bu türden yayıncılık yapan firmalarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Buradaki hedef zihinleri bulandırıp yaralar açmaktır. Bu açıdan İslami kimliği muhafaza ederek yola devam etmek önemli. Şimdiye kadar bunu yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Eserlerimizde temel İslami ilkeleri göz önünde bulunduruyoruz. Yani insanların kafasını karıştırmaktan, bulandırmaktan çok genel İslami yaşamı teşvik edici, tavsiye edici yayınlar yapmaya çalıştık. Bu açıdan bir boşluğu doldurduğumuzu söyleyebiliriz" dedi.

Allah Yardımını Esirgemedi
Yayıncılık hayatına başlamadan önce kendilerine ait birer kitaplarının başka bir yayınevi tarafından çıkartıldığını söyleyen Gönül ve Sabaz, başka hazırladıkları eserlerinin olduğuna vurgu yaparak bunun yayıncılığa girmelerinde önemli bir etken olduğunu dile getirdiler. Yayınevini kurduktan sonra birçok yazardan eser geldiğini ve yoğun bir talep oluştuğunu dile getiren Gönül, talepleri değerlendirerek kısa bir zamanda onlarca eser yayınlayarak kitap piyasasında adlarından söz edildiğine vurgu yaptı.

2005 yılında ihlâsla yayıncılık piyasasına girdiklerini söyleyen Gönül, "Samimiyetle bu işe girmemizden dolayı Allah bize kitabın baskı ve hazırlanması noktasında lütuf gösterdi. Hiç ummadığımız anlarda Allah`ın yardımıyla kısa süre içerisinde (kitap ile alakalı) birçok şeyi öğrendik. Grafik ve mizanpaj da buna dahil. Hamdolsun Allah bize bazı dostlarımızın yardımını vesile kılarak yardımını esirgemedi. Bizim işe girişteki gayemiz, okuyucu ile aramızdaki diyalogu pekiştirmemiz, bu diyalogu pekiştirirken de bu köprüye bir vazife yükleyerek mesajımızı verebilmektir. Eğer mesajımızı ve yüklenmiş olduğumuz misyonu kitaplarımızla verebiliyorsak, bu bizim için yeterlidir" diye konuştular.

Yayıncılıkta Kriterimiz İslam`dır
Dua yayıncılığın baz aldığı kriterlerin İslami esaslar olduğunu vurgulayan Sabaz, "Temel İslami ilkelere muhalif olmayacak, zarar vermeyecek, kafa karıştırmayacak İslam kültüründen faydalanılması gerektiği düşüncesindeyiz. Yazarlarımız eserlerinde de bu büyük İslam kültüründen faydalandı. Tefsir, hadis, irfan, eğitim gibi birçok konuyu ele alan kitaplarımız var. Belki de birçoğu için yanyana gelmeyecek olan kitapları ele alıp yan yana getiriyoruz. Bu bir başarıdır. Yayın faaliyetlerine başlarken de tefrika değil, vahdeti oluşturma yönünde yayıncılık yapacağız diye yola çıktık. Kriterlerimizi bu yönde belirledik. Temel kriterimiz yayınlarımızın; Kur`an- ı Kerime, sünnete, selefi salihine aykırı olmayacak, tahribata, fitneye sebep vermeyecek şekilde olmasıdır. En temel kriterimiz budur. Eserlerimizde bunu hedef aldık. Bu kriterlerin de toplumda yankısını olumlu gördük" dedi.

Başka Dillerde de Eserler Yayınlanıyor
Gönül, amaçlarının çok fazla kitap çıkarmaktan öte, içerik olarak okuyucularına faydalı eserler sunmak olduğunu söyledi. Gönül, "Durağan bir politika izlemediğimizi, çok kitap çıkarmakla değil, çıkaracağımız eserlerin muhtevasını kalitesine göre belirlemek istiyoruz. Çünkü kitaplarımızın kalitesine göre, bugüne kadar, siyer, akaid, tefsir, fıkıh, hadis ve roman gibi çeşitli kitaplar çıkardık. Ve bu çeşitlilik biraz daha artıyor. Bu yönde yapılan eleştiriler de genelde olumlu, yapıcı yönde oldu. 2005 yılından bu yana geriye dönüp baktığımızda biz durağan bir yayın çizgisi izlemedik. Sabit bir yayın çizgisi de izlemedik. Sürekli hareket halinde olan sürekli faydalı olmaya çalışan, çeşitliliği arttırmaya çalışan, muhtevayı zenginleştiren bir yayın politikamız vardır. Buna yönelik çalışmalar elimizdeki bu semereyi vermiş oldu" dedi.

Gönül, yurt içi çalışmalarla yetinmediklerini, yurtdışındaki çalışmalara ve fuarlara da katıldıklarını dile getirdi. Türkçe çalışmaların yanı sıra, Banqa Haq markası adı altında Kürtçe çalışmalar da yapan Dua Yayıncılık, Almanca, İngilizce çalışmalar da hazırlamaya başladı.

Dua Yayıncılıktan Yeni Eserler
Söylenen güzel sözler ve teşviklerle yollarına devam edeceklerini açıklayan Gönül, yeni çıkacak eser ve kitaplar hakkında bilgi verdi. Gönül; "Eserlerimizi ilk başta Kur`an-ı Kerim`i Almanca, Fransızca ve İngilizceye çevireceğiz. Şu an Almanca bir meâl hazırladık. Diyanetten onay bekliyoruz. Onay çıkar çıkmaz baskıya vereceğiz. Bunun yanında yayınlamayı düşündüğümüz delilleriyle hazırladığımız fıkıh kitabımız var. Bu süreç içerisinde ilköğretim ve liseli öğrenciler için hazırladığımız; ama henüz piyasaya sunmadığımız 4 ciltli renkli eğitim seti hazırladık. Bu eğitim seti içerisinde seviye seviye çalışmalar mevcut. Hadis, fıkıh, kıssalar, genel kültür gibi. Eser kırk konudan oluşan dört kitap olarak yayına çıkacak. Bu çalışmayı yayınlayabilirsek güzel bir eser olacaktır" dedi.

Hasan Sabaz, Dua Yayıncılıktan çıkan kitapların okuyucular tarafından çok iyi incelendiğini ve dikkatlice okunduğunu dile getirerek ,"Dikkatli bir okuyucu kitlesiyle karşı karşıyayız. Okuyucularımızın uyarı ve yönlendirmeleri ile bazı hataları düzeltme yoluna gidiyoruz. Bunun yanı sıra kitabı olan bir dine mensubuz. Bu nedenle okuyucularımız daha çok kitap okumalıdırlar. Okuyacak bir şeyler mutlaka vardır. Ama okurken faydalı şeyler okunması lazım. İstikrarlı bir okumayla bilgi sahibi olabiliriz. Okuma boş vakitlerde değil zaman ayırarak yapılan bir eylem olmalıdır" dedi.

Bizden Duanızı Esirgemeyin
Sabaz son olarak, "Köylerden, okullardan cezaevlerinden, maddi durumu iyi olmayıp da bizden kitap talep eden birçok okuyucumuz var. Kendi yayınlarımızdan onlara kitap gönderiyoruz. Onlardan ücret yerine fiili dualar alıyoruz. Bu da bizi manen destekliyor. Bu nedenle bizi bilenlerden, bizi tanıyanlardan bu konudaki desteklerini ve dualarını eksik etmemelerini istiyoruz. Dua ederek bize yardım ettiklerinin farkında olduklarını bilsinler. Okuyucularımıza bizi doğru yöne kanalize etmeye çalıştıkları için de kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz" dedi. (Mehmet Laçin/Adem Çiçek - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir