• DOLAR 32.518
  • EURO 34.948
  • ALTIN 2438.81
  • ...
D-8 Zirvesi Sona Erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pakistan`ın başkenti İslamabad`da başlayan D-8 Liderler Zirvesi sona erdi.

İsrail`in Gazze`ye düzenlediği askeri operasyon ve Suriye krizi gölgesinde gerçekleşen "Barış ve refah için demokratik ortaklık" temalı zirvede, Türkiye`yi temsil eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, D-8 ülkelerini daha sıkı dayanışma ve işbirliğine çağırdı.

D-8 öncesi Türkiye, Mısır, İran, Endonezya ve Pakistan beşli bir zirve gerçekleştirdi.

Zirvenin açılışından sonra ise dönem başkanlığı Nijerya`dan Pakistan`a geçti.

GENEL SEKRETERLİK İRAN`A GEÇTİ

İran Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İdaresi Genel Müdürü Seyyid Ali Muhammed Musevi D-8`in genel sekreterliğine seçildi. Seyyid Ali Musevi 2013 yılın başaından itibaren dört yıllığına D-8`in yeni genel sekreteri olarak görev yapacak.

ZİRVE ÖNCESİNDE BEŞLİ ZİRVE

Zirve başlamadan önce beşli bir toplantı yapıldı. Beşli toplantıya Türkiye, Mısır, Endonzeya, İran ve Pakistanlı liderler katıldı.

TİCARET HACMİ GİDEREK ARTAN OLUŞUM

Kurulduğu 1997 senesinden 2011`ye kadar, D-8 ülkelerinin toplam ticaret hacmi 433 milyar dolardan 1,7 trilyon dolara çıkmasına karşın kendi aralarındaki ticaret 2011 yılı itibariyle sadece 130 milyar dolar, yani D-8 bloğunun toplam ticaretinde yüzde 7,5`luk bir paya sahip oldu.

Tercihli Ticaret Anlaşması`nın yürürlüğe girmesiyle D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin 2018`de 500 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir