• DOLAR 32.482
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2442.57
  • ...
Camilere yapılan terör saldırılarına kim nasıl tepki verdi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vatikan'dan taziye mesajı: Papa başta Müslüman topluluğu olmak üzere bütün Yeni Zelandalılarla dayanışma içerisinde.
 
vatikan
Vatikan, Yeni Zelanda'daki iki camiye yapılan terör saldırılarıyla ilgili bir taziye mesajı yayımladı.

Başbakanlığa eşdeğer Devlet Sekreteri konumundaki Pietro Parolin tarafından yollanan telgrafta Papa'nın üzüntüsü ve başta Müslümanlar olmak üzere Yeni Zelandalılarla dayanışma mesajı dile getirildi.

Mesaj şu şekilde:

" Papa Francis Christchurch’deki iki camiye yönelik anlamsız şiddet içerikli davranışlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin ve yaralananların olduğunu öğrenmekten derin bir üzüntü duyuyor ve bu saldırıların ardından bütün Yeni Zelandalılarla, özellikle de Müslüman topluluğuyla, gönülden dayanışma içerisinde oldığunun bilinmesini istiyor." Papa Francis Christchurch’deki iki camiye yönelik anlamsız şiddet içerikli davranışlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin ve yaralananların olduğunu öğrenmekten derin bir üzüntü duyuyor ve bu saldırıların ardından bütün Yeni Zelandalılarla, özellikle de Müslüman topluluğuyla, gönülden dayanışma içerisinde oldığunun bilinmesini istiyor."

Hollanda'dan Yeni Zelanda'daki iki camiye yapılan terör saldırılarıyla ilgili tepkiler gelmeye başladı.

Hollanda Kralı Willem - Alexander ve Kraliçe Maxima, “Nefret ve hoşgörüsüzlük korkunç bir yol aldı. Bu makul olmayan şiddete maruz kalan herkesin acısını paylaşıyoruz” dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "korkunç saldırıları nedeniyle şok olduğunu” belirtti. Rutte, Yeni Zelanda Başbakanı Ardern ve kurban yakınlarına başsağlığı dileklerini ilettiğini söyledi.

İslam karşıtı görüşleriyle bilinen aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, terör saldırısını “korkunç haber” diye değerlendirdi. Camideki insanların öldürülmesini “hasta ve insanlık dışı” bulduğunu söyleyen Wilders, kimseye karşı şiddet kullanılamayacağını vurguladı.

Aşırı sağcı lider, camilerin korunup korunmayacağı sorulduğunda, “şiddet tehdidi altındakilerin güvenliği sağlanmalı” dedi.

 wilders

Böyle bir şeyin burada asla olmayacağını düşünüyordum

Yeni Zelanda'da yaşayan çok sayıdaki Hollandalı arasından terör saldırılarına tanık olanlar, yaşadıklarını Hollanda medyasına aktardı.

Eş ve üç kızıyla 2014 yılından bu yana Christchurch'te yaşayan Marco Janssens, şunları anlattı:

“Polis araçları ve havadaki helikopterleri görünce, neler olduğunu öğrenmek için Google'a girdim. Sonra o videoyu gördüm. Bütün o masum insanlar dua ediyor. Sonra kurban edildiler. Bir kız sokakta kafadan vuruldu. Keşke görmeseydim."

Christchurch'te bir barda çalışan Hollandalı Nils Roest, “Yeni Zelanda’da biraz daha sakin yaşıyorsun. Böyle bir şeyin burada asla olmayacağını düşünüyorsun. Amerika’da ve belki de Londra ya da Paris gibi büyük Avrupa kentlerinde görüyorsun. Ama Christchurch, Yeni Zelanda, hayır" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Müslümanlar aklıselim hareket edeceklerdir
 "İslam’ı şiddet ve terörü besleyen bir ideolojiden ibaret göstererek, bunu suni bir korku ile dünya kamuoyunda yaymak için çalışan hain ve karanlık bir proje olan İslamofobik tavrın gerçek amacı her durum ve şartta kültürler, toplumlar, dinler ve medeniyetler arasında kavga, sürtüşme ve çatışma ortamı oluşturarak, bundan çıkar sağlamaktır. (...) Bütün inanç ve vicdan sahiplerini bu ve benzeri olaylar arasında gereken tepkiyi göstermeye, insan hakları ve inanç özgürlükleri konusunda daha çok insiyatif almaya davet ediyorum." İslam’ı şiddet ve terörü besleyen bir ideolojiden ibaret göstererek, bunu suni bir korku ile dünya kamuoyunda yaymak için çalışan hain ve karanlık bir proje olan İslamofobik tavrın gerçek amacı her durum ve şartta kültürler, toplumlar, dinler ve medeniyetler arasında kavga, sürtüşme ve çatışma ortamı oluşturarak, bundan çıkar sağlamaktır. (...) Bütün inanç ve vicdan sahiplerini bu ve benzeri olaylar arasında gereken tepkiyi göstermeye, insan hakları ve inanç özgürlükleri konusunda daha çok insiyatif almaya davet ediyorum."

"Müslümanlar camilere ve kutsallarına yapılan saldırılar başta olmak üzere, bütün sorun ve zorluklarını aşma, birlik ve beraberliklerini güçlendirme konusunda kendi arasında daha duyarlı olmalı, farklılıkları zenginlik saymalı, fitne ve tefrikalara karşı uyanık olarak işbirliği içinde hareket etmelidir. Müslümanlar karşılaştıkları en zor hadiseler ve bu tür provakatif olaylar karşısında aklıselim hareket edeceklerdir. (...) Bu vesileyle bir kez daha bütün insanlık için barışın ve huzurun en güçlü mekanı olan camilere yapılan vahşice saldırıları şiddetle lanetliyorum." Müslümanlar camilere ve kutsallarına yapılan saldırılar başta olmak üzere, bütün sorun ve zorluklarını aşma, birlik ve beraberliklerini güçlendirme konusunda kendi arasında daha duyarlı olmalı, farklılıkları zenginlik saymalı, fitne ve tefrikalara karşı uyanık olarak işbirliği içinde hareket etmelidir. Müslümanlar karşılaştıkları en zor hadiseler ve bu tür provakatif olaylar karşısında aklıselim hareket edeceklerdir. (...) Bu vesileyle bir kez daha bütün insanlık için barışın ve huzurun en güçlü mekanı olan camilere yapılan vahşice saldırıları şiddetle lanetliyorum."

erbaş

Bangladeş: Yeni Zelanda'daki saldırılarda 3 vatandaşımız hayatını kaybetti
Auckland'daki Bangladeş Konsolosluğu, Yeni Zelanda'daki terör saldırılarında 3 vatandaşlarının hayatını kaybettiğini, 4 vatandaşlarının yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, bir Bangladeş vatandaşının da kayıp olduğu belirtildi.

Terör saldırılarının ardından, Bangladeş'in başkenti Dakka'daki bazı camilerin önünde Cuma namazı sırasında polis görevlendirildi.

bangladeş: 3 vatandaşımız şehid oldu

Çavuşoğlu: Yeni Zelanda saldırısında 2 Türkiye vatandaşı yaralandı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda'daki cami saldırılarında iki Türkiye vatandaşının yaralandığını, durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Yaralı vatandaşların isimlerinin Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya oldukları öğrenildi. Yaralı Türk vatandaşlarının hayati tehlikesi bulunmuyor.

Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu'nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Müslümanlara yönelik barbar terör saldırısını şiddetle lanetlemek istiyorum" dedi.

mevlüt çavuşoğlu

Yeni Zelanda'daki camilere yapılan terör saldırılarıyla ilgili olarak bilinenler

 
Yeni Zelanda'daki camilere yapılan terör saldırılarıyla ilgili olarak şu ana kadar bilinenler şunlar;

Christchurch kentinde iki camiye cuma namazı sırasında silahlı saldırılar düzenlendi
Saldırılarda 49 kişi hayatını kaybetti, en az 20 kişi de yaralandı
4 kişi gözaltına alındı. 20'li yaşlarda olduğu duyurulan ancak adı açıklanmayan bir kişi cinayetle suçlandı ve yarın sabah yargıç karşısına çıkacak
Avustralya Başbakanı Scott Morrison gözaltına alınanlardan birinin ülkesinin vatandaşı olduğunu açıkladı
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, olayın "iyi planlanmış bir terör saldırısı" göründüğünü söyledi
"Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri" diyen Ardern ülkede ulusal güvenlik tehdidi seviyesinin yükseltildiğini açıkladı

Camilere yapılan terör saldırılarının görgü tanıkları anlatıyor: 'Silah sesleri dursun diye dua ettim'

 Görgü tanığı
Görgü tanığı
Yeni Zelanda'da camilere yönelik gerçekleştirilen terör saldırılardan kurtulanlar yaşadıkları dehşeti anlatıyor.

Adını vermeyen, giysileri kanlar içinde bir görgü tanığı gazetecilere, "Saldırganın bir kişiyi göğsünden vurduğunu gördüm" dedi.

Bahçeli: Irkçılığın geldiği aşama korkuç seviyelerdedirMH

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Yeni Zelanda'daki cami saldırılarıyla ilgili olarak, "Tablo korkunçtur ve insanlık vicdanını harap etmiş, hüsrana sürüklemiştir" dedi.

Bahçeli Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Katil(ler) ile yardım ve yataklık yapan mihrakların dökülen kanların bedelini ödemeleri adalet ve insanlık adına derhal sağlanmalıdır. Yeni Zelenda Hükümeti bu kapsamda birinci derecede sorumludur" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Yeni Zelanda'da insanlığa karşı büyük bir terör suçu işlendi

 El Nur Camii
El Nur Camii
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen ve 49 kişinin şehid olduğu silahlı saldırılara ilişkin açıklamasında ''Yeni Zelanda'da insanlığa karşı büyük bir terör suçu işlendi'' dedi.

Kılıçdaroğlu Yalova'da yaptığı konuşmada, "İslamofobinin, nefret dilinin büyütülmesi karşısında çaresizliği kabul etmiyor, Batılı ülkeleri ödevlerini yapmaya çağırıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Yeni Zelanda Başbakanı Ardern'in açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye yapılan barbar terör saldırısını lanetliyorum" dedi.

mevlüt çavuşoğlu

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern

 "Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu hunhar saldırıları şiddetle lanetliyoruz. Saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve Yeni Zelanda halkına taziyelerimizi iletiyoruz. Yeni Zelanda Hükümeti'nin, İslamofobi motifli olduğu anlaşılan bu saldırılara ilişkin soruşturmayı etkin şekilde yürüteceğine ve failleri bir an önce adalet önüne çıkaracağına inanıyoruz. Bu bağlamda, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in yapmış olduğu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz." from Dışişleri Bakanlığı "Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu hunhar saldırıları şiddetle lanetliyoruz. Saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve Yeni Zelanda halkına taziyelerimizi iletiyoruz. Yeni Zelanda Hükümeti'nin, İslamofobi motifli olduğu anlaşılan bu saldırılara ilişkin soruşturmayı etkin şekilde yürüteceğine ve failleri bir an önce adalet önüne çıkaracağına inanıyoruz. Bu bağlamda, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in yapmış olduğu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz."

Avustralya'da 'Akan kanın gerçek nedeni göç' diyen senatöre tepki
 Fraser Anning
Fraser Anning
Yeni Zelanda'daki camilere yapılan terör saldırıların ardından yaptığı açıklamada "Akan kanın gerçek nedeni göç" diyen Avustralyalı senatör Fraser Anning ülkesinde sert şekilde eleştiriliyor.

Bağımsız senatör Fraser Anning, "Müslüman fanatiklerin Yeni Zelanda'ya gittiklerini" söylemişti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Anning'in sözlerinin "tiksindirici" olduğunu söyledi.

Scott Morrison, "Bu görüşlere, bırakın Avustralya Parlamentosu'nu, ülkenin hiçbir yerinde yer yok" dedi.

avustralya başkanı twitter

Christchurch Hastanesi'nden ‘Yakınlarınızı ziyarete gelmeyin’ çağrısı

 Christchurch Hastanesi'nden ‘Yakınlarınızı ziyarete gelmeyin’ çağrısı
Yeni Zelanda'daki cami saldırıları sonrası Christchurch Hastanesi’nden yapılan açıklamada, tedavileri devam eden yaralı sayısının 48 olduğu açıklandı.

Canterbury Bölgesi Sağlık Müdürlüğü Başkanı David Meates, hasta yakınlarına seslenerek “Eğer çok acil bir durum değilse yaralıları ziyarete gelmeyin” dedi.

Erdoğan: İslam düşmanlığı toplu katliam boyutuna ulaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'nun cenaze töreninde yaptığı konuşmada, Yeni Zelanda'daki camilere gerçekleştirilen terör saldırılarına da değindi.

Erdoğan, "Yeni Zelanda'da cuma namazı kılmak için bir araya gelen Müslümanlara yönelik saldırıyı nefretle kınadığımı belirtmek istiyorum. Dünyada teşvik edilen İslam düşmanlığı bu saldırıyla toplu katliam seviyesine ulaşmıştır" dedi.

Yapılanın fevri bir davranış olarak geçiştirilemeyeceğinin aşikar olduğunu belirten Erdoğan, "Dünyayı tedbir almaya davet ediyorum" diye konuştu.

Yeni Zelanda'da şehid sayısı 49'a yükseldi

Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush
Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, camilere düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 49'a yükseldiğini açıkladı.

Yeni Zelanda'da camilere saldırı: 49 kişi şehid edildi

Yeni Zelanda'da camilere saldırı: 49 kişi hayatını kaybetti
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiye Cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı terör saldırılarında 49 kişi şehid oldu, en az 48 kişi ise yaralandı.

Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, El Nur ve Linwood camilerini hedef alan terör saldırıların ardından, biri kadın dört kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bush, gözaltına alınan kişilerin araçlarında el yapımı bomba olduğundan şüphelenilen düzenekler bulunduğunu ve askerlerin bunları etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern olayı "terör saldırısı" olarak niteledi.

Ardern, "Bu, Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olacak" dedi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison yakalanan 4 kişiden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi ve bu kişiyi "aşırı sağcı terörist" diye tanımladı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir