• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
SANAL FELAKET! OYUN İÇİNDE 'OYUN'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Mavi Balina'nın ardından şimdi de 'Momo' isimli oyunların çocukları ve gençleri intihara sürüklediği ortaya çıkınca uzmanlardan hayati öneme sahip uyarılar geldi.

WHATSAPP ÜZERİNDEN YAYILIYOR

Rusya'da başlayan ve dünya çapında çok sayıda çocuğun intihar etmesine neden olan 'Mavi Balina' oyunun ardından şimdi de ‘Momo’ isimli oyunlar, çocukları ve gençleri intihara sürüklüyor.  WhatsApp uygulaması ile ulaşılan ve yayılan bu oyun, uygulama üzerinden oyuna davet etme ile başlıyor. Onay verilmesi halinde şiddet içerikli görseller ve tehditler ile devam ediyor.

SANAL FELAKET!  OYUN İÇİNDE ‘OYUN’

“EMİRLERİN SONU ÖLÜME KADAR GİDEBİLİYOR”

BTK'den yapılan açıklamaya göre ise son günlerde adından söz ettiren, büyük gözleri, uzun saçları ve sıra dışı görüntüsüyle korku filmi karakterini andıran "Momo" adlı bir çizim, çocukları ve aileleri tehdit ediyor. İnternette video izlerken ekranda beliren ilginç yaratık, çocukların kendilerine zarar vermesine yönelik bazı direktifler veriyor. Bu emirlerin sonu ölüme kadar gidebiliyor. Dünyada çok sayıda gencin bu oyun yüzünden intihar ettiği belirtiliyor.

M.Taha Gergerlioğlu
Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu Başkanı M. Taha Gergerlioğlu

“KİMLİK BULANIMINDA OLAN BİR GENÇLİĞİN DİJİTAL OYUNLARA MEYİL ETMESİ ÇOK KOLAY OLUR”

Teknoloji, ilim ve bilimde geri olduğumuz için Batı’nın saldırıları ve yönlendirmeleri altında olduğumuza dikkat çeken Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu Başkanı M. Taha Gergerlioğlu, “ Kendi hayat nizamını ortaya koyamazsanız başkalarının ortaya koyduğu hayat nizamlarına göre yaşarsınız. Dünyada ciddi bir savaş var. Bu savaşlar artık meydanlarda değil. Teknolojik ve bilimsel savaşlar artık modern savaş yöntemleridir. Biz ise bu savaş sahnesinde oldukça gerideyiz. Batı, sanatı, teknolojiyi ve bilimi yönlendiriyor. Sizin hayat tarzınızı önlemek için tüm alanları dijital platformları set olarak önünüze çekebiliyor. Sadece bununla kalmayarak çocuklarımızın nefis, beden ve ruh sağlığını bozan her türlü taktiksel anlayışları da ortaya koyabiliyor. Bu çerçevede baktığımızda kendini arayan bir kimlik bunalımında olan bir gençliğin bu tür dijital oyunlara meyil etmesi çok kolay olur. Biz ne kadar yerlileşme ve millileşme hamlesi içirişindeyiz ama bu işin daha çok başında olduğumuzu da unutmamalıyız.” ifadelerini kullandı.

oyun içinde oyun, sanal felaket,

“AİLELERİN MUTLAKA İNTERNET DÜNYASI İLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLMASI GEREKİYOR”

Konu hakkında ailelere ve yetkililere tavsiyelerde bulunan Gergerlioğlu, “ Dijital operasyonları İslam dünyasındaki gençlerimizin 50-100 yılda bitirilmesi için yapıyorlar. Oyunlardaki İslam düşmanlığı ve ahlaki yozlaşmaları bu pencereden değerlendirmemiz gerekiyor. Bataklıktaki siniklerle uğraşmak yerine geleceğe yönelik bataklığı kurutmaya dönük çalışmaların içerisine girmeliyiz. Sosyal medyanın ve dijital platformların Batı ülkelerinin istihbarat servisleri için ne kadar önemli olduğuna dair raporları zaman zaman yayınladıklarını görüyoruz. Biz çok hızlı bir şekilde çocuklara teknolojinin temel kavramları olan yazılım, donanım ve web kavramlarını öğretmeliyiz. Eskiden babalarımız bizimle günaha bulaşmamız için çok ciddi bir şekilde ilgilenirdi. Bugün ise çocukları sanal dünyanın günahlarından korumak için ailelerin çocuklarıyla daha fazla ilgilenmesi gerekiyor. Aileler mutlaka internet dünyası ile ilgili bilgi sahibi olması gerekiyor. Çocuklara ahlakla birlikte yazılım, kodlama vs. öğretmeliyiz. Aynı Kur’an kurslarında verdiğimiz eğitimi kodlama eğitimi verirken de vermeliyiz. Çünkü çocuklar öğrendiklerini hemen internet ortamında uygulayabiliyor. Dolayısıyla internetin karanlık dünyasına giren bir çocuğu muhafaza etmek için mutlaka ahlakı bireyler olarak yetiştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

sanal felaket, oyun içinde oyun,

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN MOMO UYARISI!

Çocuklar için son dönemin dijital ortamdaki en büyük tehlikelerinden biri olan 'Momo' oyunu için, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi 8 maddelik önlem açıkladı. Ofis, son dönem gündemde olan oyuna ilişkin, "Momo: Dijital İstismar Girişimi" bilgilendirmesinde şu 8 öneriye yer verdi:

1- Çocuklarınızın sosyal medyadaki faaliyetlerini kontrol edin. Özellikle video içerili sitelerde bulunan hassas içerik filtrelerini aktif edin. Teslim ettiğiniz cihazların tümünde bu filtrelerin açık olmasına dikkat edin.

2- Tanımadığını kişilerden ve özellikle Japonya (+81), Kolombiya (+52) ve Meksika (+57) ülkelerinden gelen mesaj isteklerini kabul etmeyin. Çocuklarınızı bu mesajlar hakkında bilgilendirin.

3- Çocuklarınızın sosyal medyadaki faaliyetlerini kontrol edin. Sık kullanılan sosyal medya platformlarında tanımadıkları kişiler ve anonim hesaplar ile iletişimde olmasını engelleyin.

4- Çocuklarınızın kullandığı internet erişimi olan tüm cihazlarınızda ebeveyn koruması kullanın gezinme geçmişini saklayarak periyodik olarak kontrol edin.

5- Çocuklarınız internette yaptığı aramalar sonucunda birçok zararlı içerik ile karşılaşabilirler. Daima kontrollü bir internet gezintisi hedefleyin.

6- Daima lisanslı ve güvenilir kaynaklardan internet erişimi sağlayın. Sosyal medyada karşılaştığınız reklam bağlantılarına tıklarken dikkat edin.

7- Sosyal medya üzerinden gelen oyun davetlerini geri çevirin. Çocuklarınızın internet ortamında oynadığı oyunlardaki arkadaşlık edinimlerini kontrol edin.

8- Özellikle bu şekilde ortaya çıkan siber zorbalıklarda insan faktörü çok önemlidir. Asılsız haberler ile insanları suiistimal etmeyin. Kaynağını bilmediğini haberleri paylaşarak meşrulaşmasına destek olmayın.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir