Gül: Rapor Türkiye'ye karşı önyargılarla dolu
Avrupa Parlamentosunun Türkiye hakkındaki kararına tepki gösteren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Türkiye'ye karşı önyargılarla dolu bu rapor, tarihe Avrupa'nın bizatihi kendi değerlerine yabancılaşmasının belgesi olarak geçecektir." dedi.
2'inci Uzlaştırma Çalıştayı ve Ödül Töreninin açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa Parlamentosunun (AP), Hollandalı raportör Kati Piri'nin Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporunu 109'a karşı 370 oyla kabul etmesine tepki gösterdi.
Gül, "Türkiye'ye karşı önyargılarla dolu bu rapor, tarihe Avrupa'nın bizatihi kendi değerlerine yabancılaşmasının belgesi olarak geçecektir. Bu raporun hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. Bir taraftan demokrasiye, insan haklarına namütenahi serenatlar yaparken, diğer taraftan demokrasiye kastedenlere, hak ve özgürlükleri yaşatan toplumsal düzene savaş açanlara arka çıkmak tarihi bir çelişkidir. Terörle mücadelede bu politik seçicilik dünyanın hayrına değildir. Türkiye'nin varlık ve bekasına yönelen tehditlere verdiği karşılık meşrudur, zorunludur, yerindedir." dedi.
Bekası için üstüne titredikleri şeyin "adil devlet", "özgür millet" ve "güçlü Türkiye" olduğunu ifade eden Gül, bunlardan hiçbirinin dostluk iddiasında olanları rahatsız etmemesi gerektiğini ifade etti.
"Türkiye'yi yalnız bırakanları da elbette tarih ve bu millet asla unutmayacaktır"
Gül, "Ne özgürlükleri güvenliğe ne de güvenliğimizi özgürlüklere feda edemeyiz. Bunları beraber bir arada yaşatacağız. Bu nedenle terörle mücadelemiz, özünde bir hak ve özgürlük mücadelesidir. Bu mücadelede yanımızda duranları da, Türkiye'yi yalnız bırakanları da elbette tarih ve bu millet asla unutmayacaktır. Avrupa ile ilişkilerimizin akıbeti ne olursa olsun biz Türkiye'nin yargı sistemini çağına ve insanına yaraşır şekilde en üst düzeye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Reform irademizi canlı tutuyoruz ve canlı tutmaya devam edeceğiz. Çünkü bu irade Avrupa ile ilişkileri aşan bir irade anlamını taşıyor." ifadelerini kullandı.
2018 yılında 208 bin 14 dosya uzlaşmayla sağlandı
Toplumca tanınan isimlerin uzlaştırmacı olarak sisteme dahil olmasının uzlaştırmanın geliştirilmesi ve teşvik edici açısından da oldukça yararlı olduğuna değinen Gül, 2018 yılında 208 bin 14 dosyanın uzlaşma, 36 bin 882 dosyanın ise ön ödemeyle sonuçlandığını; 59 bin 320 dosya hakkında da kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verildiği bilgisini paylaştı. (Fırat Arslan- İLKHA)