• DOLAR 32.289
  • EURO 34.736
  • ALTIN 2410.678
  • ...
ABD’de Müslümanlar baskı altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

ABD’de her zaman baskı altında olan Müslümanlar, Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla daha fazla baskıya maruz kalıyor. Trump’ın eylem ve söylemleriyle artan İslam karşıtlığı, son dönemde milletvekili İlhan Omar’a yönelik hakaretlerle kendini iyiden iyiye belli ediyor.

ABD'de yapılan güncel bir anket de bu durumu onaylıyor. Ankete göre, ülkede en fazla ayrımcılığa uğrayan dini grup, Müslümanlar.

ABD'nin önde gelen haber portallarından The Hill ile araştırma şirketi HarrisX ortaklığında yapılan ankette, ülkede ayrımcılığa uğrayan dini grupların durumuna ilişkin sonuçlar araştırıldı.

1-2 Mart tarihlerinde bin 3 kayıtlı seçmen üzerinden yapılan ankete katılanların yüzde 85'i, ABD'de en fazla Müslümanların ayrımcılığa uğradığını ifade etti.

Aynı ankete katılanların yüzde 79’u Yahudilerin, yüzde 61'i Hristiyanların, yüzde 55'i ise ateistlerin de ayrımcılığa uğradığını düşündüklerini belirtti.

OMAR’LA İLGİLİ TARTIŞMALAR, HAKARET BOYUTUNA ULAŞTI

ABD Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın vekil olan Minnesota Vekili Ilhan Omar'ın işgal rejimi israil ile ilgili sözleri üzerinden başlayan tartışmaların gölgesinde yapılan anket, ülkedeki dini ayrımcılıkla ilgili görüşleri ortaya koyması bakımından manidar bulundu.

Omar'la ilgili tartışmalar devam ederken, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) tarafından açıklanan güncel bir araştırma, son dönemde ülkede İslamofobinin yükselişte olduğuna dikkat çekmişti.

Omar'a destek veren Amerikalı Müslümanlar da ABD'deki asıl ayrımcılığın Müslümanları hedef aldığını ve Omar'ın açıklamalarının çarpıtıldığını belirtmişlerdi.

İlhan Omar, son dönemlerde ABD’deki israil lobisini hedef almış, ancak yoğun bir tepki bombardımanına maruz kalmış, bazı yerlerde şahsına ve bütün Müslümanlara hakaret edilmişti.

West Virginia Eyalet Meclisi binasına geçen hafta Cumhuriyetçiler tarafından asılan afişte, lhan Omar ve arkasında 11 Eylül 2001'de New York'taki ikiz kulelere yapılan saldırı anının olduğu bir fotoğraf yer almıştı. Üst kısmında "Asla unutmayacağız dediniz" yazan afişte Ilhan Omar'ın fotoğrafının altında ise "Ben, sizin unuttuğunuzun kanıtıyım" yazısı dikkat çekmişti.

Söz konusu afiş nedeniyle Meclisin Demokrat üyeleri ile Cumhuriyetçi üye Anne Lieberman arasında tartışma çıkmış, Demokrat Meclis Üyesi Mike Angelucci, Lieberman'ın "Tüm Müslümanlar terörist" dediğini iddia etmişti.

NEFRET SÖYLEMİ KINANDI ANCAK…

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda cuma günü yapılan oylamada anti-semitizm ile İslamofobi ve diğer "nefret söylemi" içeren ideolojilerin kınandığı karar tasarısı kabul edilmişti. Sadece anti-semitizmin kınandığı tasarının ilk halinin son gün yeniden düzenlenerek İslamofobi, beyazların üstünlüğü ve benzeri nefret söylemlerini de kınayacak şekilde genişletildiği kaydedilmişti.

Ancak Omar’a yöneltilen hakaretler de gösteriyor ki söz konusu israil lobisi olduğunda ABD kamuoyu en küçük bir eleştiriye bile tahammül edemiyor. Ayrıca bu mesele, Yahudi düşmanlığı olarak nitelendiriliyor ve bazı kesimler bu bahaneyle Müslümanlara saldırabiliyor. Bu da, söz konusu tasarının Müslümanlara yönelik boyutunun samimiyeti konusunda kuşku uyandırıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir