28 Şubat En Çok Din Eğitimini Vurdu
Yard. Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı`nın hazırladığı "Türkiye`deki Din Eğitiminin Dönüşümü`` raporu, 28 Şubat döneminde İmam Hatip Okulları ve Kuran Kursları`nın üzerine kurulan baskıyı ortaya koyuyor.
İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE) tarafından hazırlanan ve Türkiye`nin son 15 yılına damgasını vuran ``Türkiye`deki Din Eğitiminin Dönüşümü` raporu açıklandı. Zeytinburnu`ndaki Yenikapı Mevlevihanesi`nde düzenlenen toplantıda, raporu hazırlayan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Türkiye`de değişik dönemlerde yaşanan dönüşümlerininen fazla din eğitimini etkilediğini söyledi. 1980`li yıllarda din eğitiminin anayasal güvence altına alınması ile birlikte meşru bir yapıya kavuştuğunu belirten Bahçekapılı,1997 yılında, 28 Şubat dönemi ile birlikte Türkiye`de din eğitiminde ciddi politika değişikliği yaşandığını dile getirdi.
AKADEMİK GELİŞMEYE DE DARBE
28 Şubat`in en fazla etkilediği kurumların başında din eğitiminin geldiğini belirten Bahçekapılı "28 Şubat 1997`de MGK`nın aldığı kararlarla toplumun çok önemli değerleri devre dışı bırakıldı. Halkın irade ve talepleri geçersiz sayıldı.`` dedi. 28 Şubat sürecinin toplumsal, ekonomik ve eğitim alanında da olumsuzluklar yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Bahçekapılı yanlış tavrın sonuçlarına vurgu yaptı: "28 Şubat`ta sekteye uğrayan din eğitimi, devletin kontrolüne geçti. 1997 sonrası yaşanan siyasi gelişmeler din eğitimi politikalarının da tamamen değişmesine neden oldu. Bu değişim din eğitimindeki yapısal değişimleri yok saymanın yanı sıra din eğitimindeki akademik gelişimi de sekteye uğrattı``
Raporunun açıklandığı toplantıda konuşan İlim ve Kültür Eğitim Derneği Başkanı Davut Şanver ise `devletin din eğitimini sivil iradeye açması` gerektiğini belirterek "Din konusu her 10 yılda bir değişen iktidarlara malzeme olmaktan kurtulmalıdır`` dedi.
Baskı azaldı sayılar arttı
2011-2012 yılında yaşanan değişimle birlikte Kur`an kurslarına giden öğrenci sayısının arttığını belirten Yard. Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı şu bilgileri verdi: "2000`li yılarda ülkede 3 bin 300 olan Kur`an Kursu sayısı 2011`de 9 bin 66`ya ulaştı. Diyanet İşleri Başkanlığı`nın geliştirdiği eğitim projeleri ile ülkede gerileyen hafız sayısı da 4 bin 776`yi buldu." Süreci imam hatip iliseleri açısından değerlendiren Bahçekapılı, `Türkiye`de müstakil imam hatip lisesi sayısı 248`e, müstakil Anadolu İmam Hatip Lisesi 19`a toplam imam hatip hatip lisesi sayısının da 705`e ulaştı" bilgisini verdi. Yaz Kur`an kurslarında eğitim gören öğrencilerin yüzde 85`i camilerde, yüzde 14`ü de Kur`an Kursları`nda eğitim görüyor. Kuran kursu öğrencilerine yüzde 69 imam hatip öğrencileri, yüzde 12 müezzinler yüzde 7 de kadrolu Kur`an kursu öğretmenleri hizmet veriyor.
Yeni Şafak