• DOLAR 32.555
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2422.431
  • ...
Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi İstanbul`da Sergilenecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Hasankeyf`in en önemli tarihi eserlerinden olan Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi ile Tarihi Hamam, İstanbul Minyatür Türkiye Parkında (MİNİATÜRK) sergilenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş ve Hasankeyf Kaymakamlığı`nca yürütülen ortak proje çerçevesinde Batman Valiliğince finanse edilen Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesinin 1/25 ölçeğinde maketlerinin yapılarak Miniatürk`de belirlenen yere yerleştirilmesi işi, Hasankeyf Köylere Hizmet Götürme Başkanlığı`nca ihale edilerek yüklenici firma belirlendi.

Ayrıca Tarihi Hamamın maketi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından yaptırılarak 2013 yılının ilk çeyreğinde Zeynel Bey Türbesi-Külliyesi maketiyle Miniatürk`te ziyarete açılması planlanıyor.

Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf`te hüküm süren Akkoyunluların bıraktığı tek eserdir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan`ın oğlu olup, Akkoyunlular ile Osmanlılar arasında cereyan eden Otlukbeli savaşında (1473 M.) şehit düştüğü bilinmektedir.

Zeynel Bey Türbesinin yapı itibari ile dışarıdan silindirik içerden sekizgen miğfer başı şeklinde iki katlı bir yapıya sahiptir. Türkistan Anıt Mezarlarındaki yapı etkisi görülmektedir. Üzerindeki çini mozaiklerde Kûfi Arapça yazı ile yukardan aşağı birinci kuşakta ``Allah``, ikinci ve üçüncü kuşaklarda baş kısmında \"Ahmet`` devamında ise ``Muhammed`` dipteki son kuşakta ise \"Ali`` isimleri hayranlık verici bir şekilde yazılmıştır.

Anadolu`da bu yapıya sahip başka bir eserin olmadığı bilinmektedir. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir