• DOLAR 32.511
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.258
  • ...
Geçen Yıl 218 Milyon Kutu Antibiyotik Tükettik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu yetkilisi Dr. Hakkı Gürsöz, Türkiye`nin geçen yıl 218 milyon kutu antibiyotik tükettiğini bildirdi. Türkiye nüfusunun 75 milyon olduğunu varsayarak bir kişinin 3 kutu antibiyotik tükettiğini vurgulayan Gürsöz, "İlaç satışında birinci sırada antibiyotik bulunurken, 153 milyon kutu hapla ikinci sırada romatizmal ilaçlar, 130 milyon kutu hapla da soğuk algınlığı ilaçları üçüncü sırada bulunuyor. Geçen yıl ülkede toplam 1,7 milyar kutu ilaç tüketildi." dedi.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ise antibiyotiklerin sadece bakteri enfeksiyonları tedavisinde önerilmesi gerektiğini dile getirdi. Ünal, "Bunun dışında antibiyotik nezle ve grip gibi hastalıklarda hiçbir işe yaramamaktadır." ifadesini kullandı.

Uzmanlar da basın toplantısında önümüzdeki günlerde bolca grip ve nezle vakalarıyla karşılaşacak olan hekimleri, reçetelere kolayca antibiyotik yazmamaları konusunda uyardı. Uzmanlar vatandaşlara şu önerilerde bulundu: "Hekim reçete vermedikçe antibiyotik kullanılmamalı; girip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalı; hekim önerdiğinde antibiyotikleri mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanılmalı. Hekim antibiyotik vermeden önce labaratuvarda hastalığa neden olan mantar mı yoksa bakteri mi olduğuna bakmalı. Eğer vücutta hastalığa neden olan bakteri ise gerekli olan antibiyotiği vermeli."

Prof. Dr. Serhat Ünal, gelişi güzel yazılan antibiyotiklerin vücuda iyi gelmesi bir yana hastanın direncini azaltıp, virüsün direncini artırdığını ve bu tip virüslerin hastayı sürekli hastanelik edebileceğini söyledi.

Vatandaşları bu konuda bilinçlendirmeyi amaçlayan uzmanlar 2008 yılından bu yana düzenlenen 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü etkinlikleri düzenliyor. Doktorlar, akılcı antibiyotik kullanımı ve kampanyalar konusunda bilgi almak için www.antibiyotikfarkindalik.org sitesinden yararlanmak gerektiğini belirtiyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir