• DOLAR 34.564
  • EURO 36.618
  • ALTIN 2923.078
  • ...
`İyot Eksikliği Zeka Geriliği Yapıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü`ne bağlı olan Eğitim Şube Müdürlüğü, "1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası" nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

 

İyodun, vücudun hormonu üretebilmek için kullandığı gri ve siyah renkte parlak metalik bir element olduğu belirtilen açıklamada, "İyot tiroit bezlerinin içeriğinde bulunur. Tiroit ve tiroit kontrol mekanizmasında zihinsel fonksiyonların sağlık çalışmasında, enerji ve kilo alınmasında, normal büyüme ve gelişmede önemli bir rol oynar" ifadeleri kullanıldı.

 

İyodun günlük ihtiyacı ile ilgili bilgi verilen açıklamada, "Yetişkinlerde tavsiye edilen günlük iyot miktarı ortalama 150 miligramdır. Bu miktar bebeklerde 50 mg, 12 yaşındakilerde ise 100-120 mg kadardır. 12 yaşın üzerindeki çocuklarda iyot ihtiyacı yetişkinler seviyesindedir. Hamilelikte iyot ihtiyacı artar.

Bu nedenle hamilikte ve emzirme döneminde 200 mg kadar iyot almak gerekir. İyot eksikliği hamilelikte; kendiliğinden düşük, ölü doğum, doğumsal anomali, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra bebeklerde hastalık durumlarının oluşmasına ve cüceliğe sebep olabilir. Zeka geriliği ortaya çıkar. Ağır iyot yetersizliği durumunda sağırlık, dilsizlik ve doğuştan sakatlıkların görülmesi artar. İyot yetersizliğinde guatr hastalığa yol açar" denildi.

 

Süt, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve deniz ürünlerinde bol miktarda iyotun bulunduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Pişirme ile besinlerin bileşimindeki iyot miktarı azalmaktadır. İyot uçucu bir element olduğundan iyotlu tuzun mineral özelliklerini kaybetmemesi için ışık almayacak şekilde, koyu renkli, ışık geçirmeyen ve kapaklı kavanozda, karanlık, serin ve kuru yerde saklanması gerekir. Pişirme ile iyot kaybını önlemek için yemeğinizin tuzunu pişirme tamamlandıktan sonra atın."

Ali Yıldırım - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir