• DOLAR 32.297
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2412.876
  • ...
Regaip Kandili idrak edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Selimiye Camisi başta olmak üzere kentteki camilere giden vatandaşlar, üç ayların habercisi kabul edilen Regaip Kandili'nde dua edip namaz kıldı.

Yapımına 2013 yılında başlanan Çamlıca Camisi bu sabah okunan ilk ezanla ibadete açıldı. Cami gün içerisinde ziyaretçilerini ağırlarken akşam saatlerinde başlanan kandil programında cami doldu taştı. Çoluk çocuk binlerce kişi, Regaip Kandili dolayısıyla Çamlıca Camisi'ne akın etti. Kalabalık dolayısıyla cemaatin bir bölümü avluda saf tuttu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de camiye geldi. Oktay, Kurum ve Dönmez, vatandaşların kandilini tebrik etti.

Cemaatle kılınan akşam namazıyla başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle ve okunan kasidelerle devam etti. Program, yatsı namazından sonra yapılan duayla son buldu.

Akşam saatlerinden itibaren çevre il ve ilçelerin yanı sıra kent merkezinden de çok sayıda vatandaş Selimiye Camisi'ni doldurdu.

Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu gecede, İstanbul Haseki Eğitim Merkezi Din Görevlisi Ali Rıza Temel, üç ayların rahmet, bereket ve mağfiret mevsimi olduğunu söyledi.

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Regaip Kandili dolayısıyla Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen programa katıldı.

Müftü Yılmaz, buradaki vaazında, günlerin hızlı bir şekilde akıp geçtiğini söyledi.

Bugünün Regaip Kandili olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Üç ayların arifesindeyiz. İşte kirlenen gönüllerimizi, yolumuzu, çevremizi manevi ortamla arındırmanın en önemli vesilelerinden birisi hiç şüphesiz Cenabıhakk'ın ihlası olan kandiller, üç aylar, ramazan ve Kur'an mevsimleridir.'' diye konuştu.

Akşam namazı sonrası başlayan programa çok sayıda vatandaş katıldı.

Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen kandil programına yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, geceyi namaz kılıp dua ederek geçirdi.

Programda Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu. Program kılınan yatsı namazıyla sona erdi.

Bu arada Ankaragücü taraftarları cami çıkışında deplasmandan dönerken kazada hayatını kaybeden iki taraftar için lokma dağıttı. 

Bursa

Bursa'da, başta tarihi Ulu Cami ve Emirsultan Camisi olmak üzere programlar düzenlendi. Kuran-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu programlarda, vatandaşlar dua etti. 

Bazı vatandaşlar, camilerde yer kalmayınca ibadetlerini cami bahçelerinde gerçekleştirdi. Namaz sonrası vatandaşlara kandil simidi ve lokum ikram edildi.

Eskişehir

Eskişehir'de kent merkezindeki Reşadiye Camisi'nde düzenlenen program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Camiye gelen kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi ellerini dua için açtı. Daha sonra mevlit ve ilahiler okundu.

Programa katılan çok sayıdaki kişiye cami bahçesinde kandil simidi ikram edildi.

Bilecik

Bilecik İl Müftülüğünce Regaip Kandili dolayısıyla program gerçekleştirildi. 

Vatandaşlar, Merkez Şerifpaşa ve Kayıboyu Cami ile diğer camilerde yapılan programlara katılarak, dua etti.

Kayıboyu Camisi'ndeki programda, Kuran-ı Kerim ve ilahilerin okunmasının ardından dua edildi.

Çanakkale

Çanakkaleliler akşam saatlerinden itibaren il merkezindeki Necip Paşa ve Şehitler camilerinde düzenlenen programlara yoğun ilgi gösterdi. Programda, ilahiler okunup şehitler için dualar edildi.

Cami çıkışında vatandaşlara kandil simidi ve lokum ikramlarında bulunuldu.

Kütahya

Kütahya’da Regaip kandili dolayısıyla camileri dolduranlar dua edip namaz kıldı.

Kütahya Müftüsü Hüseyin Hazırlar, kandil dolayısıyla tarihi Ulu Cami'de düzenlenen programda vaaz verdi. Daha sonra namaz kılıp, dua eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif ile kandilin manevi atmosferini yaşadı.

Yeşil Cami'de düzenlenen programda da Kütahya Evliya Çelebi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Kur’an-ı Kerim okuyup ilahi söyledi.

Yalova

Yalova'da Regaip Kandili dolayısıyla Merkez Cami'de kandil programı yapıldı.

Kuran-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu programda, vatandaşlar dua etti. Regaip Kandili ve üç aylarla ilgili vaaz verildi. Program edilen duayla sona erdi.

Namazın ardından vatandaşlara cami önünde ikramda bulunuldu.  

Diyarbakır

2014 yılında PKK tarafından ateşe verilerek yakılan tarihi Kurşunlu Camii, mübarek Regaib Kandili'nde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla bugün yeniden ibadete açıldı. Regaib Kandili'ni tarihi camide ihya etmek isteyen Diyarbakırlılar, camide yeniden ibadet etmenin sevincini yaşadı.

Camide vatandaşlara vaazda bulunan Erbaş, mübarek gün ve gecelerin fırsat bilinerek, günah ile zedelenen gönül dünyasının tevbe ile yeniden imar edilmesi gerektiğini vurguladı.

İslam'dan başka bir geleceğin bulunmadığının altını çizen Erbaş, İslam coğrafyasındaki fitnelere işaret ederek, birlikte hareket edilmesinden başka bir yolun olmadığını dile getirdi.

Erbaş, "İslam âlemi olarak, halkımız arasında 'üç aylar' diye bilinen, rahmet, bereket ve mağfiret iklimine girmiş bulunuyoruz. Şu anda bu manevi mevsime girişimizin habercisi olan Regaip Kandilini idrak ediyoruz. Regâib kelimesi, 'kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey' demektir. Yüce Rabbimizin, rahmetinin, mağfiretinin ve nimetlerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlerce gönülden arzulanması sebebiyle bu geceye “Regâib” gecesi denilmiştir. Mübarek zamanları, gün ve geceleri fırsat bilerek ibadet, dua ve tevbe ekseninde hayatımızı muhasebe etmeliyiz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Recep ayı girdiğinde; 'Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur.' şeklinde dua etmiş ve bu kutlu zamanların önemine dikkat çekmiştir. Müminler için elbette bütün zamanlar kıymetlidir ve Allah'ın rızasını  kazanmak gayesiyle kulluk şuuru içerisinde yaşanması gerekir. Bununla beraber mübarek gün ve geceler, yaratılış gayemizi idrak ederek yaratan ve yaratılanlarla münasebetlerimizi ve yaşadığımız hayatı muhasebe etmemiz için çok kıymetli fırsatlardır." ifadelerini kullandı.

"Müminin Rabbi ile arasında en güçlü bağ olan ibadet"

İbadet ve duanın öneminde değinen Erbaş, "Bir müminin Rabbi ile arasında en güçlü bağ olan ibadet, Allah’a kulluğun ifadesi, manevî dertlerin devasıdır. İbadetler; imanın tezahürüdür. İbadetler, kalplere Allah sevgisini yerleştirip kişiyi her türlü kötü düşüncelerden arındırır. İbadetler, insandaki sorumluluk duygusunu arttırıp onu dürüstlüğe sevk eder. İnsanın kendindeki acziyet ve noksanlığı görüp, bütün kâinatın sahibi olan Cenab-ı Hakk'a iltica etmesidir. Dua; insanın kendini, varlığı, evreni idrak etmesini ifade eden bir şuur halidir. Başkalarının iyiliği için yapılan dua aynı zamanda güzel ahlakın ifadesidir." şeklinde konuştu.

"Tevbe, günah ile zedelenen gönül dünyamızı onarır"

Her insanın günah işleyip hata edebileceğine vurgu yapan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İslam'a göre ismet sıfatını haiz olmaları hasebiyle sadece peygamberler masumdurlar. Bunun dışında herkesin günah işlemesi, yanılması ve hata yapması mümkündür. Günah işlemek, hata etmek, belki de insanı meleklerden ayıran özelliklerin başında gelir. Söz konusu hususa dikkat çeken Hazreti Peygamber; 'Bütün insanlar hata yapar, hata yapanların en hayırlısı ise tevbe edip hatasından dönendir.' diye buyurmuştur. Günahlar, Allah'la aramızdaki sevgi bağını zayıflatır. Manevi kişiliğimizi zedeler, gönül dünyamızı karartır. Bu bakımdan tevbe, Allah ile sevgi bağlarımızı yeniden tesis ederek, günah ile zedelenen gönül dünyamızı onarır."

"Fitnelere karşı uyanık olalım"

"Rahmet gecelerini fırsat bilerek, içten ve samimi tevbelerle gönül dünyamızı ve sosyal hayatımızı yeniden inşa etmeliyiz." diyen Erbaş, son olarak şunları kaydetti:

"Kendimizle yüzleşmekten çekinmeden, bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız bütün hatalardan ve işlediğimiz günahlardan samimi pişmanlıklarla tövbe ederek arınma fırsatını değerlendirmeliyiz. Bu mübarek geceler davranışlarımızı kulluk ve kardeşlik ekseninde muhasebe etmek, birlik beraberlik duygularımızı pekiştirmek için önemli fırsatlardır. Bu coğrafyada, İslam coğrafyasında bizim, daha iyi bir gelecek için beraber hareket etmekten başka seçeneğimiz yoktur. Bu toplumda bizim en büyük imkânımız ve gücümüz birbirimiz hakkında iyi düşünmek, suçlamadan, ötelemeden birbirimizi dinlemek, anlamaya çalışmaktır. Birbirimize güvenmektir. Mümin güvenilen insan demektir. Fitnelere karşı uyanık olalım Birliğimize dirliğimize, geleceğimize kastedenlere karşı hep beraber mücadele edelim. Bizim İslam'dan başka bir geleceğimiz yoktur. Geçmişimizde geleceğimiz de İslam'dır. Bu kutlu şehir Anadolu'nun kapılarını İslam'a açmıştır. Şimdi yine İslam'ın hakikati, adaleti, merhameti ile daha güzel bir geleceği hep beraber inşa edeceğiz."

Yıllar sonra Regaib Kandili'ni tarihi camide ihya eden vatandaşlar da duygu ve düşüncelerini şu şekilde paylaştılar:

"Nurettin Pınarbaşı, 'Recep ayı dolayısıyla bu camiye geldik. Buradan Allah'a dua ediyoruz. Tüm İslam alemi için dua ediyoruz.

Mustafa Tamtek, 'Namaz kıldım, Allaha dua ettim. Bu kandil gecesi hatırına Allah, ümmeti Muhammedi kaza beladan muhafaza etsin.

Muhammed Çağrı Aslan, 'Kandil olduğu için geldim ve namaz kıldım. Tüm Diyarbakırlıların ve Türkiye'nin kandili mübarek olsun.

Huriye Bulut, 'Çok güzel bir gece. Tüm insanlar aynı şeyi düşünüyor. Herkes buraya toplanmış, bir dostluk ve kardeşlik içerisinde. Cenab-ı Allah bu geceleri ziyadeleştirsin. İnsanların düşüncelerini çoğaltsın inşallah. Çok güzel bir ortam. Rabbim eski günlere döndürmesin. Hep böyle güzel geçsin inşallah.

Buruce Atar, 'Çok güzel, seviniyoruz. Müslümanların mübarek kandilidir. Allah hepimize mübarek eylesin. Barış gelmesini istiyoruz. Kan dökmeleri yeter."

Bu haberler de ilginizi çekebilir