• DOLAR 32.556
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2443.822
  • ...
Aile Hekimlerine KOAH Semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans salonunda gerçekleştirilen seminere YYÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Sertoğuları Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr Mehmet Eker ve Dr Halit Tunç ile aile hekimleri katıldı.

\"KOAH Önlenebilir Bir Hastalıktır\"
Burada hastalık ve etkilerinden söz eden Bünyamin Sertoğuları, \"KOAH hastalığının önlenebilir bir hastalıktır. Çoğunlukla erkekler arasında sigara içmeye bağlı olarak gelişir. Bölgemizde ve orta ekonomik düzeyine sahip ülkelerde bayanlar arasında biyomast dediğimiz tezek dumanı ve çalı çırpı ile yakılan ateşin oluşturduğu dumanın meydana getirdiği Akciğerlerimizdeki inflamasyon dediğimiz zararlı hücrelerden salınan zararlı maddelerin Akciğeri yıkması sonucu gelişen bir hastalıktır\" dedi.

Bu hastalığın sonunda nefes darlığının medya geldiğini aktaran Sertoğuları, \"Sonuçta nefes darlığı dediğimiz hastalık meydana geliyor. Bu hastalık ne yazık ki tedavilerle tam olarak iyileşmeyen bir hastalıktır. Hatta ilerleyici olan bir hastalıktır. Onun için en önemli şey bu maruziyetin önlenmesidir. İnsanlarımız ne yazık ki Sigara maruziyeti ya da biyomast dediğimiz maruziyetle hastalık gelişme arasında ki süre uzunluğundan bunun farkına varamıyorlar\" İfadelerini kullandı.

\"Bu Hastalığın En Önemli Sebepleri Sigara ve Tandır Dumanıdır\"
Bu hastalığın en önemli iki nedeninin sigara ve tandır dumanı olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Sertoğuları, \"Hastalarda yapılan incelemelerde sigara ve bölgemizde tandır dumanının neden olduğu saptanmış bu nedenle insanlarımızı sigaradan uzaklaştırmak için değişik sosyal aktiviteler yapıyoruz. Göğüs hastalıkları uzmanları olarak insanlarla genelde hasta olduktan sonra muhatap oluyoruz. İnsanlar belli hastalık seviyesine ulaşmış oluyor. Bu nedenle burada aile hekimlerimizle bir seminer yaptık. Çünkü aile hekimleri toplumda daha çok insanla muhatap oluyor. Aile hekimlerimiz, kendilerine hangi nedenlerle gelirlerse gelsinler mutlaka hastalara sigara içip içmediklerini sormaları ve sigara bırakmaları teşvik edilmesi yönünde tavsiyelerde bulunmaları gerekir\" şeklinde konuştu.

Hastalıkla ilgili tavsiyelerde bulunana Sertoğulları, \"Erkek hastalarımıza sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Bayan hastalarımıza da tandır kullanımı sırasında ateş oturana kadar tandırdan uzak durmaları kendilerine dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz\" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir