"Batman, Türkiye'de kamu yatak sayısı oranında en düşük il"
Batman'ın sağlık alanındaki eksikliklere dikkat çeken belirten Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, Batman'ın, Türkiye'de kamu yatak sayısı oranında en düşük il olduğunu söyledi.
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanlığı, kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bir konuşma yapan Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, Batman'da kamu hastanelerin vatandaşın sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayamadığını belirtti. Yalçın, Batman'ın, Türkiye'de kamu yatak sayısı oranında en düşük il olduğunu söyledi.
Batman'ın 1990 yılında il statüsü kazandığını, aldığı yoğun göç ve yüksek nüfus artış hızına bağlı olarak nüfusu Türkiye ortalamasının çok üzerinde arttığını ifade eden Yalçın, nüfusun yüzde 75'i gibi büyük bir çoğunluğunun kent merkezinde yaşadığı Batman'da, fiziki olarak yetersiz olan kamu hastanelerinin vatandaşın nitelikli sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayamadığını kaydetti.
Batman Bölge Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi dışında kent merkezinde başka bir kamu hastanesinin bulunmadığını aktaran Yalçın, "Bu iki hastanemiz fiziki olarak kapasitelerinin çok üzerinde hizmet vermektedir. Bu hastanelerimiz ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayamamakta, koğuş tipi odalarda, eski sağlık sistemini hatırlatan koşullarda Batmanlılara sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır. Türkiye'de artık hastaların mahremiyetinin sağlandığı, otel konforunda ve nezih koşullarda tedavi gördüğü şehir hastanelerinin, tıp fakültesi hastanelerinin, eğitim ve araştırma hastanelerinin ülkemizin dört bir yanında hizmet verdiği ve birçok ülkenin gıpta ile takip ettiği sağlık sisteminde Batman'ımız maalesef bu güzel hizmetten yeterince yararlanamamaktadır." dedi.
"Batman Türkiye'de son sırada yer almaktadır"
Batman'ın 2018 yılı verilerine göre 10 bin kişiye düşen yatak sayısında Türkiye'de 80'inci sırada yer aldığını vurgulayan Yalçın, "Ancak Batman'dan sonra 81'nci sırada yer alan ilde 350 yataklı Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bulunmakta, bu hastane de dikkate alındığında Batman Türkiye'de kamu yatak kapasitesi en düşük il olmaktadır. Batman'ımız ne yazık ki kamu yatak kapasitesi, yani hasta yatağı oranında, tıp fakültesi hastaneleri de eklendiğinde, on bin kişiye düşen 11,4 yatak sayısı ile Türkiye'de son sırada yer almaktadır. Türkiye'de nüfusu Batman'a yakın olan, hatta daha düşük nüfusa sahip birçok ildeki kamu yatak kapasitesi Batman'dan çok daha yüksektir. Kamu yatak kapasitesi Batman'dan daha yüksek olan birçok ilde, ayrıca Eğitim-Araştırma Hastaneleri ve/veya Tıp Fakülteleri de hizmet vermektedir." diye konuştu.
"Nüfusu Batman'dan düşük illerde tıp fakültesi var"
Nüfusu Batman'a yakın illerde dahi tıp fakültesinin olduğuna işaret eden Yalın, "Nüfusu Batman'a yakın illerden Kütahya'da10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 29,8'dir ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Elazığ'da 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 28'inci ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Zonguldak'ta 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 24,7'nci ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Çorum'da 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 25,9'uncu ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Çanakkale'de 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 19,2'nci ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında Yalçın şu bilgileri paylaştı: "Nüfusu Batman'dan düşük illerden Bolu'da 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 40,3'üncü ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Rize'de 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 30,4'üncü ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Giresun'da 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 28,5'inci ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Bitlis'te 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 26,1'incidir. Uşak'ta 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 26'ıncı ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Isparta'da 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 25,9'uncu ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Kırıkkale'de 10 bin kişiye düşen kamu yatak sayısı 25,3'üncü ve ayrıca Tıp Fakültesi bulunmaktadır."
"200 yataklı yeni hastane yetersiz kamu yatak sayısı sorununa derman olmayacak"
Sağlık hizmetlerindeki kalitenin ve hasta memnuniyetinin Batman'da da görülmesini istediklerini kaydeden Yalçın, "Uzun bir süreden beri Batman kamuoyunun gündeminde olan yeni Devlet Hastanesi projesinin 2019 yılı yatırım programına alındığına dair karar birkaç gün önce Resmi Gazetede yayınlandı. Ancak Hastanenin Batman halkının ve kamuoyunun beklentilerinin aksine 200 yataklı olarak yatırım programına alınmasının, Batman'ımızın yetersiz kamu yatak sayısı sorununa derman olamayacağı aşikârdır. Herkesin malumu olduğu üzere mevcut hastanelerimizdeki koğuş tipi hasta odalarının, insan onuruna yakışmadığını, mevcut şartlarda hasta mahremiyetinin sağlanamadığını, bu nedenle Batman'ımızın nitelikli kamu yatak kapasitesinin ivedi bir şekilde arttırılmasının elzem olduğunu, bu ihtiyacın Batman'ımız için ertelenemez bir ihtiyaç olduğunu ifade etmek istiyoruz." şeklinde konuştu.
"Eğitim ve Araştırma Hastanesi açılmalı"
Yeni hastane projesinin en az 700-800 yataklı olarak revize edilmesi gerektiğinin altını çizen Yalçın, son olarak şunları söyledi:
"Hem ilimiz hem de çevre illerden sağlık hizmeti için Batman'ı tercih edenlerin 3'üncü basamak sağlık hizmeti alabileceği Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüyle vatandaşlarımızın hizmetine açılmasını talep ediyoruz. Bu konuda yetkisi ve etkisi olan herkese ve tüm Batman sevdalılarına bu konuda destek olmaları için çağrıda bulunuyor, bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizin bilinmesini ilan ediyoruz." (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)