• DOLAR 32.585
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2460.319
  • ...
​Azmin ve başarının adı: Ruken Adıgüzel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'de doğuştan albino hastası olan ve yüzde 50 görme engelli olan 16 yaşındaki Ruken Adıgüzel, azmiyle elde ettiği başarı takdir topluyor. Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonası'nda 4'üncü kez Türkiye şampiyonu olan Adıgüzel, gençlerde ve ümitlerde çıktığı 21 maçın tamamını alarak rakiplerine adeta kök söktürdü. Adıgüzel'in hedefi, önce milli kampına gitmek, ardından 2020 Tokyo olimpiyatlarında dünya şampiyonu olmak.

Karaman'da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonası, 35 ilden 189 sporcunun birincilik mücadelesine sahne oldu. Yunus Emre Spor Salonu'nda 2 gün boyunca devam eden şampiyonada minikler, yıldızlar, gençler, ümit gençler, büyükler ve takım kategorilerinde yapılan müsabakalar sonunda madalyalar sahiplerini buldu.

Şampiyonaya katılan Kızıltepe Cumhuriyet Anadolu Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Ruken Adıgüzel (16),  48 kiloda ümitlerde çıktığı 12 maçın ve gençlerde çıktığı 9 maçın tamamını alarak Mardin'e 2 madalya ve Türkiye şampiyonu olarak döndü.

Yüzde 50 görme engelli ve albino hastası Adıgüzel, azminin başarısını ve yaşadığı sevincini İLKHA'ya paylaştı.

"Yeniden Türkiye birincisi olmak onur verici"

4'üncü kez Türkiye birincisi olmanın kendisi açısından onur verici olduğunu söyleyen Adıgüzel, mutluluğunun kelimelerle anlatılmayacak kadar büyük olduğunu söyledi.

2020 Tokyo olimpiyatlarında dünya şampiyonu olmayı hedeflediğini açıklayan Adıgüzel, bunun için milli sporcu olmak istediğini söyledi. Adıgüzel, "Türkiye'nin bir vatandaşı olarak, bayrağımı gururla dalgalandırmak istiyorum. 8'inci sınıfta Özge Hocamın sayesinde başladım hala da kendisi beni çalıştırıyor. Burada ise Ramazan ve Şakir Hoca beni çalıştırıyorlar, kendilerine teşekkür ediyorum." dedi.

"Judo elbisem olmadığı için tekvando elbisesiyle maçlara çıkıyorum"

Çalışmalarına azim ve kararlılıkla devam ettiğini, ancak spor malzemesi eksiğinin bulunduğunu aktaran Adıgüzel, şunları söyledi:

"Türkiye şampiyonasında birinci oldum. Ümitlerde 12 maça çıktım ve hepsini kazandım. Gençlerde de 9 maça çıktım her 9 maçı da kazanarak, 2 dalda da birinci gelerek Türkiye şampiyonu oldum. Üst üste 4 defa Türkiye şampiyonu oldum. Bu yüzden çok mutluyum. Ancak bazen malzeme yetmediği için çalışmalarımızı yapamıyoruz. Yetkililer, malzeme için bize yardımcı olsunlar. Maça çıktığımda judo elbiselerim olmadığı için tekvando elbisesiyle çıkıyorum."

"Özel çocuklar spor yaparak neler yapabileceklerini göstermeleri gerekir"

Başarısını azmine, özgüvenine ve en önemlisi de ailesinin desteğine bağlayan Türkiye şampiyonu Adıgüzel, "Toplumda bize şaşkın gözle bakılıyor. İşte 'Bir engelli nasıl bunu yapabildi' diye. Bence bütün engelliler spor yapmalı ki; kendilerinin bir engelli veya bir kusurlu değil de özel çocuk oldukları ispatlamalı. Neler yapabileceklerini ve engellilerin gücünü göstermelidirler. Spor yapmak çok ayrı bir zevk ve ayrı bir güzelliği oluyor. Spor bambaşka bir şeydir. Canın mı sıkıldı? Gidip sporunu yaparsın, terlediğinde rahatlarsın. Buradan bütün engellilere sesleniyorum: Elinizden geldiği kadar spor yapın. Aynı zamanda insanlara gücünüzü de kanıtlarsınız." diye konuştu.

"Okulumuzun spor salonu onarılsın"

Hem okul okuyup hem de idman yaparak müsabakalara hazırlanmanın yorucu, ancak heyecan verici olduğunu dile getiren Adıgüzel, bu konuda kendisine yardımcı olan ve destek veren herkese teşekkür etti.

Adıgüzel, "Bazen o kadar yoruluyorum ki; pes edeceğim duruma geliyorum. Sabah 07.00'de okula gidiyorsun, bazen antrenmanlardan dolayı saat 17.00-18.00 civarı eve gidiyorsun. Yorgunluk bitik haldesin. Ayrıca ders çalışman gerekiyor. İlk başta insanı çok yoruyor ama bir süreden sonra vücut alışıyor. Evde genelde çalışıyorum, şınav mekik çekiyorum, 20 dakika koşu yapıyorum. Genelde okul olduğu için hafta sonu idmanlara gidiyorum. Okulumuzun spor salonunun onarılmasını istiyorum. Spor salonumuz onarıldığında idmanlarımı burada yapabilirim. En büyük destekçim olan ailem bana destekçi olmasaydı belki şu an bu yerlere gelmezdim. Başarımın sırrını aileme borçluyum." dedi.

"Bu, başarının bir tesadüf olmadığını gösterdi"

Öğrencilerinin sürekli Türkiye şampiyonu olduğunu ve bu başarılarının tesadüf olmadığını belirten Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü İsmail Atay, "Öğrencimiz Ruken Adıgüzel, Karaman'da düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonasında 48 kiloda Türkiye şampiyonu olarak geri döndü. Geçen sene de bizi gururlandırdı, bu seneki şampiyonluğuyla geçen senelerdeki şampiyonluklarıyla perçinleştirdi. Bu, başarının bir tesadüf olmadığını gösterdi. Bu yolda kendisine destek olan kaymakamımıza, ilçe milli eğitim müdürlüğüne, antrenmanlarda gerekli kondisyonları sağlayan öğretmenlerine teşekkür ediyoruz. Kendisine 2020 paralimpik olimpiyatlarında başarılar diliyorum." dedi.

"Kızımla gurur duyuyorum, inşallah dünya birincisi olur"

Kızlarıyla gurur duyduğunu söyleyen Annesi Müjde Adıgüzel ise "Ruken her sene birinci oluyor, madalyalarını alıp geliyor. Kızımız gururumuzdur. Küçükken de çok hevesliydi, şimdiye kadar devam ediyor. Biz de kendisiyle ilgileniyoruz kendisi çok çalışkan ve çok hırslıdır. 4 yıldır üst üste birinci olup Türkiye şampiyonu oluyor. Başarılarının devam etmesini istiyoruz. İnşallah dünya birincisi olur. Sürekli onunla gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)



























Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri