• DOLAR 34.551
  • EURO 36.652
  • ALTIN 2898.933
  • ...
AK Parti`nin `Başkanlık` Sistemi Meclise Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın gündeme getirdiği "başkanlık" sistemi Meclis`e taşındı. AK Parti, Uzlaşma Komisyonu`na `başkanlık sistemi` önerisinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni anayasa çalışmaları kapsamında, yasama bölümüne ilişkin AK Parti`nin önerilerinin dün TBMM Başkanlığı`na sunulduğunu belirterek şunları söyledi: "Teklifimizde, Türkiye`nin geldiği noktada sistem tartışmalarını sona erdirip, siyasal istikrarı güçlü bir iktidarı tesis eden, yasama ile yürütmeyi birbirinden tam ayrı ve bağımsız kılan başkanlık sistemi var. Türkiye`nin önümüzdeki yıllarını tartışmalarla geçirmesini istemiyoruz."

5 + 5 GELECEK

AK Parti`nin "başkanlık sistemini" içeren teklifinin detayları da ortaya çıkmaya başladı. Tek meclisli başkanlık sistemi öneren AK Parti teklifinde şunlara yer verdi:

Başkan, halk tarafından 5 yıl için seçilecek. İsterse 5 yıl daha seçilmek üzere aday olabilecek. Partili olabilecek, ancak parlamenter olmayacak. Bakanlar Kurulu üyelerini başkan atayacak. Bakanların milletvekili olması zorunluluğu aranmayacak. Parlamentoya karşı sorumlu olmayacak. Bakanları görevden alma yetkisi de başkanda olacak.

İŞTE DİĞER DETAYLAR

-Başkanın sorumluluğu Meclis’e karşı olmayacak. Halka karşı sorumlu olacak. Meclis bu anlamda denetleyemeyecek.

-Dengeyi korumak için denetleme yolu olacak. En önemli yollarında birisi bütçe olacak. Bütçeyi başkan hazırlayacak, yeni yılın bütçesini sunacak. Meclis bunu onaylayacak, gerekirse eksiltme ya da ilave yapacak.

-Parti genel başkanının devam edip etmemesine ilişkin anayasada hüküm olmayacak. Başkan yemin ederek görevine başlayacak. Başka bir ritüele gerek yok.

-Seçim dönemi 5 yıllık olacak. Başkan ikinci kez seçilebilecek.

-Türkiye milletvekilliği olmayacak. Herhangi bir baraj anayasada olmayacak.

-Milletvekili sayısı 550 olacak. Meclis’in görev süresi 5 yıl olacak. Bir tane Meclis olacak.

-Bakanlar atamayla gelecek. Meclis dışından olacak, milletvekili olmayacak.

-Başkanı düşürme mekanizması olmayacak. Halka karşı sorumlu olduğu için seçime kadar bekleyecek.

-Soruşturmayla erken seçimlere gidilmesini öngören empeachment mekanizması gelecek. Eğer başkan suç işlediyse bu sistem devreye girecek.

-Yüce divana benzer bir kurul olacak. Ayrıntıları anayasanın yürütme bölümünde düzenlenecek.

-Milletvekilleri Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden Meclis’te ileri sürdükleri düşüncelerden oturumdaki başkanlık divanının teklifi üzerinde Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan dolayı sorumlu tutulamayacak.

-Seçimden önce ve sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamayacak. Sorguya çekilemeyecek ve yargılanamayacak. Dokunulmazlıkla anayasanın 14.maddesindeki bağlantı kaldırılacak.

-MGK olmayacak ama başkana bağlı yeni bir yapılanma olacak. Güvenlik danışmanları, içişleri bakanının bulunduğu gerekirse Genelkurmay Başkanı’nın da yeraldığı bir güvenlik kurumu olabilir. Ama bugünkü yapıda olduğu gibi asker, sivil bir yapı görüntüsü olmayacak.

-Hükümetin tasarısı olmayacak milletvekilleri teklif verebilecek.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir