• DOLAR 32.472
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.156
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayına ait “Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu”nu açıkladı. Rapordan bazı ifadeler şu şekilde açıklandı:

ÇEKİRDEK ENFLASYONDA YÜKSELİŞ GÖZLENDİ

“Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,16 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,68 puan gerileyerek yüzde 19,67 olmuştur (Grafik 1). Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları, sırasıyla, 1,07 ve 0,90 puan azalarak yüzde 18,48 ve 18,12 olarak gerçekleşmiştir. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, gıda ve hizmet gruplarının katkılarında sırasıyla 0,47, 0,30 ve 0,07 puan düşüş gözlenirken, enerji grubunun katkısı 0,17 puan artmıştır.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları incelendiğinde enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlenmiştir.

Bu gelişmede geçtiğimiz Kasım ayından itibaren dayanıklı mallara yönelik olarak uygulanan vergi indirimlerinin ana eğilim üzerindeki sınırlayıcı etkisinin bu ay itibarıyla ortadan kalkması da rol oynamıştır. Bahsedilen bu etkinin belirleyiciliğinde temel mal grubunda ana eğilim yükselirken, hizmet grubunda yataya yakın seyretmiştir. Çekirdek göstergelerin ana eğiliminde, vergi indirimlerinin etkisi arındırıldığında da artış olduğu gözlenmiştir.”

YILLIK ENFLASYONDAKİ GERİLEMEYE TÜM ALT GRUPLARIN OLUMLU KATKI VERMEYE DEVAM ETTİĞİ GÖZLENDİ         

“Hizmet fiyatları, Ocak ayındaki yüksek artışın ardından, Şubat ayında görece ılımlı seyrederek yüzde 0,58 oranında yükselmiştir…

Aylık bazda, ulaştırma hizmetlerinde kara ve havayolu taşımacılığı fiyatlarında düşüş gözlenirken, diğer hizmetler grubunda özel okul ücret artışlarının geçmiş yıllara kıyasla daha erken başladığı izlenmiştir… Temel mal grubu yıllık enflasyonu Şubat ayında 1,53 puan düşüşle yüzde 21,22’ye gerilemiştir. Yıllık enflasyondaki gerilemeye tüm alt grupların olumlu katkı vermeye devam ettiği gözlenmiştir. Dayanıklı mallarda fiyat düşüşleri bu dönemde de devam etmiştir. Giyim grubu yıllık enflasyonundaki düşüş bu dönemde yavaşlayarak sürmüştür.

Diğer temel mallar grubunda fiyat artışları ılımlı görünümünü korurken, ilaç fiyatlarında referans döviz kuruna bağlı olarak yapılan ayarlamanın etkileri görülmüştür.  Özetle, temel mal grubu fiyatlarındaki ılımlı seyirde Türk lirasındaki görünüm ve iç talepteki zayıf seyrin etkileri izlenmiştir. Enerji fiyatları Şubat ayında yüzde 0,75 oranında artmıştır…

Bu dönemde taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyon 4,36 puan gerilese de yüzde 59,75 ile yüksek seviyesini korumuştur. İşlenmiş gıda grubunda süt ürünleri, çay ve katı-sıvı yağ fiyatlarında düşüş kaydedilirken, ekmek ve tahıllar ile konserve ürünleri fiyatlarında artışlar gözlenmiştir. Bu gelişmelerle, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu Şubat ayında 1,29 puan gerileyerek yüzde 22,67 olmuştur”                 

ÜRETİCİ FİYATLARI KAYNAKLI MALİYET BASKILARI SÜRDÜ

“Yurt içi üretici fiyatları Şubat ayında yüzde 0,09 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 3,34 puan azalarak yüzde 29,59’a gerilemiştir. İmalat sanayi yıllık enflasyonu ise 1,14 puan düşüşle yüzde 28,47 olmuştur. Bu dönemde, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi yükselmiştir… Sonuç olarak, Şubat ayında tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları sürmüştür.”