• DOLAR 32.239
  • EURO 34.845
  • ALTIN 2446.066
  • ...
Adana`daki Tüm Camilerde Organ Bağışının Önemi Anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- Organ Bağış Haftası nedeniyle Adana`daki tüm camilerde verilen Cuma hutbesinde kan ve organ bağışının önemi anlatıldı.

 

\"Organ bağışı, hayat bağışıdır\" konulu hutbede; hayatın, mukaddes bir emanet olduğu belirtilerek, \"Hayat, her canlının sıkı sıkıya sarıldığı mukaddes bir emanet. Sağlık ise hayat ağacının diriliği, canlılığı… İnsan yaşamına eşsiz bir değer atfeden İslam, hayat ve sağlık gibi iki eşsiz nimetin korunmasını ısrarla öğütlemiştir. Ne var ki her insan kendine lütfedilmiş bu yaşam bahçesinde sağlığını koruyamamakta ve kimi hastalıklara duçar olmaktadır.
Çok sayıda insanın maruz kaldığı hastalıklardan biri de organ yetmezliğidir. Organ yetmezliği, insan bedenindeki organlardan birinin veya bir kaçının tamamen ya da kısmen fonksiyonlarını yitirmesidir. Organ yetmezliği olan kimse, hayatını sürekli, düzenli tıbbi tedavi ve yaşam desteği ile devam ettirebilmektedir. Buna karşın bu kimsenin hayat süresi kısalmakta ve yaşam kalitesi oldukça düşmektedir.\"denildi.

 

Türkiye Böbrek Yetmezliği Olan 60 Bin Hasta Var
Organ hastaları hakkında istatistiki bilgilerin de yer verildiği hutbede, \"Ülkemizde böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi ile yaşamını sürdüren yaklaşık 60 bin hasta bulunmaktadır. Bunlara karaciğer, kalp, pankreas gibi organ yetmezliklerini de eklediğimizde, durumun ciddiyeti çok daha ileri noktalara ulaşmaktadır. Organlarını kaybetmiş bu hastaların ikinci bir yaşam umudu organ naklidir. Organ yetersizliği nedeniyle ülkemizde yılda 8 bin kişi yaşamını yitirmektedir.

 

Sağlık Bakanlığımızın verilerine göre yalnızca Adana Bölgemizde nakil sırasına girmiş ve nakil bekleyen 3419`u böbrek hastası olmak üzere 3663 hasta vardır. Ve 2012 yılı itibariyle bunların ancak % 3`üne organ nakli yapılabilmiştir. Yine ülkemizde 2011 yılında hastanelerde beyin ölümü gerçekleşmiş 1291 kişiden 333`ünün yakınları organ bağışı yapmış, 958`i ise reddetmiştir. Bütün bu veriler, organ bağışı konusunda çok yetersiz ve duyarsız olduğumuzu göstermektedir.\"denildi.

 

\"Her Kim Bir Kimsenin Hayatını Kurtararak Onu Yaşatırsa Sanki Bütün İnsanları Yaşatmıştır``
Organ naklinin değerinin ve hayatîliğinin ancak musibet gelince anlaşıldığının belirtildiği hutbede, \" Organ bağışının çok düşük seviyede olmasında kimi yersiz kaygıların etkin olduğu görülmektedir. Konuyla ilgili kaygılar bir yana böylesi ulvi bir tutum dinimizce övülmüştür. Nitekim Cenab-ı Hakk Kur`an`da `Her kim bir kimsenin hayatını kurtararak onu yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır`buyurmaktadır. Ailesi, annesi, babası, yakınları dahil her gün bir umutla kendisine uygun bir organ bulunduğu haberini bekleyen insanlara çare olmak, bakınız Ayet-i Celile tarafından tüm insanlığı yaşatmakla eş tutulmuştur.

 

Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) de \"Kim müslüman kardeşini sıkıntıdan kurtarırsa, Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarından kurtarır\" buyurmaktadır. Tarifsiz acı ve sıkıntılarla gün be gün yaşamdan kopan bu hastalara yeni bir hayat fırsatı tanımak büyük bir erdem ve Allah indinde makbul bir davranıştır. Çünkü organ bağışı, hayat bağışıdır.\"ifadelerine yer verildi.

 

Organınızı Hayatta İken Bağışlamaya Davet Ediyoruz
Hutbenin sonunda bu haftanın organ nakli haftası olduğu hatırlatılarak; \"Yalnızca Adana`mızda binlerce insan nakil beklemekte. Ancak bu konuda yeterince bilgilenmediğimiz için gerekli adımları atmıyoruz. Şimdi değerli kardeşlerim, sizi, bir sağlık kuruluşuna başvurup organ bağışı ile ilgili merak ettiğiniz konularda bilgilenmeye ve organınızı hayatta iken bağışlamaya davet ediyoruz.\"denildi. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir