• DOLAR 32.631
  • EURO 35.555
  • ALTIN 2440.588
  • ...
Ezilen İnsanlar Zalimlere Karşı Hz. İbrahim`i Bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - İstanbul İlim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İLİMDER) tarafından Bağcılar Halk Sarayında Hz. İbrahim`i anma ve anlama programı düzenlendi. Abdulbari Çelik hocanın okuduğu Kur`an ile başlayan programda Özgür Kudüs Platformu sözcülerinden Murat Haliç bir konuşma yaptı. Hz. İbrahim`in çok iyi bir şekilde anlaşılması gerektiğini vurgulayan Haliç, nasıl bir İslami duruş ve kişilik sergilenmesi gerektiğini Hz. İbrahim vasıtasıyla anlaşılabileceğini belirtti. Hz. İbrahim`in kendine has özelliklerinin olduğunu anlatan Haliç, "Eğer bizler Hz. İbrahim`i anlamak istersek görülecektir ki Hz. İbrahim daha çok küçük yaşta, akıl insanıdır. Aklıyla Allah`ı bulan bir peygamberdir. Güneşe, aya ve yıldıza bakıp tefekkür ederek sorgulayan bir akıl ve selim bir kalp ile içinde doğduğu toplumun geleneklerini taklit etmeyen, toplumun batıl inancını takip etmeyen, sorgulayan tahkiki bir şekilde itminana varan bir peygamberdir" diye konuştu.
 
Gençlere En Büyük Örnek
Hz. İbrahim`in gençlik dönemlerinin bugünkü gençlere büyük örneklik teşkil ettiğinin altını çizen Haliç,
Hz. İbrahim`in devrimci kişiliğine işaret ederek şunları söyledi: "Gençlerimiz Hz. İbrahim`i örnek almalıdırlar. Çünkü Hz. İbrahim`in duruşu bize imanda dava adamlığını, davasında ciddiyet ve samimiyetin nasıl olduğunu gösteriyor. Ateşe atılmadan önce Cebrail as geliyor ve kendisine yardım etmek istediğini söylüyor. Ancak Hz. İbrahim bir ders daha veriyor bize ve hasbunellah ve ni`mel vekil, Allah bana yeter, o ne güzel bir vekildir, diyor. Hz. Cebrail`e, ben vekâletimi sana vermedim ki, ben vekâletimi Allah`a verdim. Eğer bana yardım edecek biri varsa o yine Allah`tır. İşte samimiyet budur. Budan dolayı Hz. İbrahim teslimiyetin peygamberidir, aşkın peygamberidir.
 
Hz. İbrahim Neden Tek Başına Bir Ümmetti?
"Allah`u Teâlâ, Hz. İbrahim için tek başına bir ümmetti diyor?" diyen Haliç, Hz. İbrahim için dene bu tabirin kullanıldığını şöyle anlattı: "Bu durum Hz. İbrahim`in tekliğiyle, bireyselliğiyle alakalı bir şey değildir. Tek başına ümmet olmak demek, Hz. İbrahim`in ortaya koyduğu değerlerin arkasından milyarlarca insanı sürüklemesinden dolayıdır. Bir ümmetin tek başına yapabileceği bir şeyi o yalnız başına yaptığı içindir. Yani ümmeti ümmet yapan değerleri Allah`u Teâlâ onunla temsil etti içindir. O dini tesis eden, tevhit dininin kurucusudur. Hac, namaz, davet, dava hep Hz. İbrahim`in şahsında örneklenir."
 
İnsanlığın Halillere İhtiyacı Var
Bugünkü toplumu içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için Halillere ihtiyaç duyulduğunu belirten Haliç, "Camia olarak Hz. İbrahim`i iyi anlamalıyız. Biz Hz. İbrahim`in çizgisini yakalamak zorundayız. Ve bizler bu insanlığı kurtaracak Halillere ihtiyaç duyuyoruz. Bu insanlığı kurtaracak, esenliğe götürecek Halillere ihtiyaç duyuyoruz. Üstadın deyimiyle, bizim meleğimiz hillettir, yani dostluktur. Bu dostluğa ulaşıp buradan insanları Allah`a davet etmeliyiz. İnsanlık bizim gayretlerimize muhtaçtır."
 
Peygamber Kıssalarına Muhtacız
Murat Haliç`in konuşmasının ardından Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmed Göktaş Hoca bir konuşma yaptı. Kur`an`ın büyük bir bölümünün peygamber kıssalarından oluştuğunu söyleyen Göktaş, Mü`minlerin bu kıssalara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Göktaş, "Kur`an`da Allah`u Teâlâ Hz. Rasurullah`a, `İşte bu şekilde Resulüm sana Peygamberlerin kıssalarını anlatıyoruz ki yüreğin, kalbin sebat bulsun, güçlensin, kuvvetlensin, imanın azmin çoğalsın, artsın` diyor. Bakın peygamber kıssaları Hz. Peygambere güç veriyormuş, kuvvet veriyormuş, imanını, sebatını arttırıyormuş. Ki bizler şiddetle muhtacız. Dikkat ederseniz Kur`an`ın büyük bir bölümü Peygamber kıssaları ile doludur" diye konuştu.
 
Hz. İbrahim`i İyi Anlamalıyız
Peygamberlerin örnek hayatları içerisinde Hz. İbrahim`in yerinin bir başka olduğunu ifade eden Göktaş, "Bir kere şöyle bir olay anlatılır. Derler ki her ne zaman Hz. Peygamberin yanında Hz. İbrahim`in adı anılsa Hz. Peygamberin şekli şemaili değişirdi. Bakın çok ilginç bir ayrıntı daha var. Allah`u Teâlâ Hz. İbrahim`i bizlere örnek gösteriyor ama ayrıca Hz. Muhammed`e de örnek gösteriyor. Ayette, `Ey Muhammed`im ve ey Muhammed`imin yanındakiler İbrahim`e benzeyeceksiniz` buyuruyor. Bundan dolayı nasıl bir görevle karşı karşıya olduğumuzu ve nasıl bir yükümlülüğün altında olduğumuzu iyi anlamalıyız"
 
Hz. İbrahim`in Yanında Olmayanlar Ortaya Çıksın
Bugün dünyanın Hz. İbrahim`i bir türlü bölüşemediğini ancak sadece Hz. İbrahim`in misyonunu sürdürenlerin O`na sahip çıkmasıyla hakiki takipçilerinin ortaya çıkacağını ifade eden Göktaş, bu duruşu şöyle anlattı: "Bakın, bu gün dünya Hz. İbrahim`i bölüşemiyor. Bütün dinlerde İbrahim var. Hatta bugün bozuk olan Tevrat ve İncil`e bakın oradaki İbrahim`e, neredeyse Hz. İsa onun yanında adeta kayboluyor. Öylesine muhteşem bir İbrahim var. Birde bakın yine ilginçtir Allah`u Teâlâ Kur`an`da Hz. İbrahim`i anarken `vemakane minel müşrikin` diyor ısrarla. Neden, çünkü bütün müşrikler de sahip çıkıyor Hz. İbrahim`e. Ebu Lehep`ler, Ebu Cehil`ler biz İbrahim`in yolundayız diyorlar. Yahudilerde öyle diyor, Hristiyanlarda öyle diyor. Ve Allah`u Teâlâ Müslümanlara bir görev veriyor. İbrahim`i iyi tanıyın, iyi tanıtın ki gelen ve gelmeyen belli olsun. Onun yanında yer alacaklar ve yer almayacaklar ortaya çıksın."
 
İnsanlık Diktatörlerin Karşısına Dikilen İbrahim`i Beklemektedir
Hz. İbrahim`in bugün eksik anlatıldığını ifade eden Göktaş, Hz. İbrahim`in özellikle put kıran yönünün gizlendiğini, görmezden gelindiğini belirtti. Bugün Hz. İbrahim`in misyonu anlatılınca Müslümanların provokatörlükle suçlandığını dile getiren Göktaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Hz. İbrahim`in put kıran yönünü gizleyenler veya hikâyesini bir şekilde anlatılıp başka bir yola girenler, inanın Hz. İbrahim bu gün olsaydı kesin provokatör olarak ilan edilirdi. Kışkırtıcı, ajan, gariban insanların başına bela saran, çığırtkan biri olarak nitelendirilirdi. Ama bizler bunları da anlatmalıyız. Çünkü bizler bugün buna benzer düşünceleri, İslam`ın cihat ayetlerini zamanın Nemrut`larına, Firavunlarına karşı çıkma ayetlerini sık sık söylediğimizde birileri bizi bunlarla itham ediyor. Ve ilginçtir bize, insanları İslam`dan soğutuyorsunuz diyorlar.

Bugün bütün ezilen insanların Hz. İbrahim`e ihtiyacı vardır. Bugün uzak doğuda milyonlarca insan gözünü İslam`a dikmiştir, ama İbrahim`in İslam`ına. Ve bizler Hz. İbrahim`in berrak dinini anlattığımızda ayrışma başlayacak. İbrahim`i dinlerden bahsedenler biz böyle bir İbrahim`i anlatmadık, böyle bir İbrahim tanımıyoruz diyecekler ve geri çekilecekler. Evet, birileri bizimim anlattıklarımızdan ürkecekler ama bugün dünyanın büyük bir kısmı ezilmekte ve Hz. İbrahim`i beklemektedir. Yani zalimlerin karşısına, diktatörlerin karşısına dikilen bir İbrahim`i beklemektedir."
 
Grup özlemin okuduğu ezgiler programa renk katarken, program okunan dua ile son buldu.
(Hamza Toprak- İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir