• DOLAR 34.599
  • EURO 36.676
  • ALTIN 2914.77
  • ...
Depremin Ardından Van
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van`da geçen sene meydana gelen depremin üzerinden tam 1 yıl geçti. Peki, bu güne kadar neler yapılmalıydı, neler yapıldı. Van`a Aktarılan kaynaklar yerinde ve zamanın da kullanılabildi mi? Bu saatten sonra Van için neler yapılmalıdır. İşte Van Mimarlar odası ile Serbest muhasebeciler ve mali müşavirler odası başkanlarının dilinden yapılanlar ve yapılması gerekenler…


\"TOKİ`nin Uyguladığı Yöntem Yanlıştır\"
Yaşanan deprem üzerinden 1 yıl geçtiğini aktaran Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Van Şube Başkanı Ünsal Keser, \"Bu süreç, yaşanan depremde kriz yönetimi konusunda başarısız olduğumuzu ortaya koymuştur. Depremin yıktığı şehrimizde konut sorununu çözmek adına Toplu Konut İdaresi (TOKİ) görevlendirilmiştir. Konut sorunu; şehrin iç dinamiklerini harekete geçirerek şehrin ticaretini, ekonomisini işin içine katarak çözülmeliydi. Bu sebeple; TOKİ`nin uyguladığı yöntem yanlıştır. Şehirde yatırım yapmak yapı yapmak isteyen ya da yapan yerel isteklilere mutlaka büyük oranda kredi desteği sağlanmalı, teşvik edilmeli yaraları sarılmalıydı. Böylece şehrin ekonomisi de şehir yaşamı da canlanmış olacaktı. Fakir deprem görmüş bir halk kendi barınaklarını inşa ederken aynı zamanda üretim sürecine de katılmış olacak para kazanmış kalkınmış olacaktı. Bu anlamda inşa edilen TOKİ konutları bu çok önemli fırsatı kaybetmemize neden olmuştur. Olayın sosyolojik ve ekonomik boyutu hiç düşünülmemiştir\" dedi.


\"Yıkıma Uğrayan Şehrin Hemen İmar Edilmesi Gerekirdi\"
Yaşanan depremden sonra şehirde imarın durdurulduğuna işaret eden Keser, \"Yıkıma uğrayan şehirlerde şehrin hemen imar edilmesi gerekir. Artçı depremlerin bitmesinin ardından imar`a başlanmalı ve İmar yapanlar krediler ve kanunlarla desteklenmeli, şehir ayağa kaldırılmalıydı. İmarın durdurulması devletin tevsik ve yeniden yapılanma kredilerinin olmaması yeniden yapılanma sürecini geciktirmekte bu olay şehirde sermayenin, iş gücünün ve hemşerilerimiz` in göçüne yol açmıştır. Ne yazık ki şehir hala imara kapalıdır\" dedi.


\"Sivil Toplum Kuruluşları Büyük Çaba Sarf Ettiler\"
Daha sonra konuştuğumuz Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası(SMMMO) Başkanı Yakup Simeklioğlu ise yaşanan depremleri hatırlatarak depremde hayatını kaybedenlere rahmet, geride kalanlara ve sabırlalar diledi.

İlk zamanlarda kimi kargaşaların yaşandığını hatırlatan Simeklioğlu, \"Yaşanan depremin verdiği tedirginlik nedeniyle ilk zamanlarda kimi kargaşalar yaşandı. Daha sonra başta Van Valisi olmak üzere kurumlarımız ve Sivil Toplum Kuruluşları büyük çaba sarf ettiler. Türkiye bu depremde büyük bir duyarlılık gösterdi. Her taraftan yardımlar gelmeye başladı. Tabi depremlerin üzerinde bir yıl geçti. Bu süre zarfında başta kamu binaları olmak üzere birçok bina yıktırıldı. Bunun yanında orta ve ağır hasarlı binalar var. Bunları tekrar yaptırmak ve faaliyete geçirmek kolay değil. Van`a gelen yardımların ne kadar yerinde kullanılıp kullanılmadığı noktasında bir şey söylemem bilgim dahilinde olmadığı için yanlış olur. Ancak şahsi kanaatime göre gelen yardımların yerinde kullanılması için gereken çabalar harcanmıştır. Başta yaptırılan TOKİ konutları ve eğitim kurumları başta olmak üzere kamu kurumları ve alt yapıları da göz önünde bulundurduğumuzda gelen yatırımlar bu ile kullanılmıştır diye düşünüyorum\" diye konuştu.


\"Daha İyi Bir Van Bizi Beliyor\"
Ayrıca Van`ın İmar durumuna da değinen Simeklioğlu, \"Van`ın imar durumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyemiz işbirliğiyle şehrin imar durumu tamamlanmış durumda. Ruhsatlarda verilmeye başlamıştır. İlimiz büyük şehir oluyor. Artık bir yere kapanıp kalmayacağız. İlimiz büyük şehir olacak ve büyük bir alana yayılmış olacak karamsar olmacağız. Daha iyi bir Van bizi beliyor\" dedi. (Murat Dalgın, Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir