• DOLAR 32.58
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2459.867
  • ...
G8`den Arap Ülkelerine 40 Miyar Dolar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa`da yapılan G-8 Zirvesi`nden demokrasiye geçmeye çalışan Arap ülkelerine 40 milyar dolarlık destek sözü çıktı. Dünya liderleri, Arap dünyasında otokrat rejimlere tüm desteklerin kesilerek, demokratlara aktarılacağı mesajını verdi.

G-8 Zirvesi`nin bugünkü oturumuna Tunus ve Mısır başbakanlarının da katıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin Arap dünyasında demokratikleşme için 40 milyar dolarlık destek verilmesini istediği belirtildi. Yardımın hangi ülkeler tarafından hangi ülkelere ve kaç yıllık bir süre zarfında yapılacağıyla ilgili bilgi verilmedi. G-8 liderleri, Mısır ve Tunus`a gelecek 3 yıl için uluslararası kalkınma bankaları tarafından 20 milyar dolar aktarılacağını açıkladı. Paris yönetimi, G-8 ülkeleri ile diğer zengin ülkelerin 20 milyar dolarlık daha kaynak oluşturabileceğini belirtti.

Tunus Maliye Bakanı Celul Ayed, verilen sözün kendilerini tatmin ettiğini, ayrıntıların Temmuz ayına kadar netleştirileceğini söyledi. Tunus hükümeti, önümüzdeki beş yıl için 25 milyar dolar, Mısır ise gelecek yıl 12 milyar dolarlık yardım talep etmişti.

AB Komisyonu Başkan Jose Manuel Barroso Tunus ve Mısırlı yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından, "Temel sorunlarının ekonomi olduğunu söylediler. Biraz desteğe ihtiyaçları var. Arap Baharı`nı desteklemek için gereken her şeyi yapmalıyız. Başaracaklarını düşünüyorum." açıklamasını yaptı.

G-8 liderleri, Arap ülkelerinde demokrasiyi teşvik için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası`nı canlandırma kararı aldı. Söz konusu banka, Sovyet sonrası dönemde Doğu Avrupa ülkelerine destek vermişti.

G-8 liderleri ayrıca "Libya lideri Muammer Kaddafi`nin gitmesi, Suriye rejiminin de halkına karşı uyguladığı zulme son vermesi" gerektiğini vurguladı. Ortak açıklamada, Kaddafi`nin özgür ve demokrat Libya`da geleceğinin olmadığı vurgulandı.

G-8 liderleri bugün Afrika`nın sorunlarını çözme çabalarını birleştirmek amacıyla Afrikalı liderlerle de bir araya geldi.

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir