• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Diyarbakır`ın Fetih Yıldönümünü Kutluyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, Diyarbakır`ın fethinin 1372. Yıldönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı. Diyarbakır İslam`ın Anadolu`ya açılan kapısı olarak 27 Mayıs 639 yılında İslam orduları tarafından fethedildiğini hatırlatan Evsen, "Bu fetih ve Fetih ardı süreç Diyarbakır`ımızı sahabeleri ve tabiinleriyle beraber İslam âleminde Mekke ve Medine`den sonraki en önemli üçüncü şehir haline getirmiştir. 541 Şehit sahabenin medfun olduğu bu topraklar 27 Mayıs 639 yılından bugüne hiçbir şekilde İslam toprağı olmaktan çıkmamıştır" dedi.

Tarihten de okunabileceği gibi Diyarbakır halkının İslam`ı seçerken asla tereddüt etmediğini belirten Evsen, Diyarbakırlıların İslam`ı severek, isteyerek canı gönülden kabul ettiklerini söyledi.

Evsen sözlerini şöyle sürdürdü: "Anadolu`nun İslam`la tanışmasına kapı olan Diyarbakır, sahabenin izzet ve şerefi ile bölgeyi yüceltmesine rağmen, sahabeye gereken ilgi gösterilmemiş Sahabenin izi topraklarımızdan silinmeye çalışılmıştır. İlk sahabe vali olan Sa`sa`nın Mescidi dönemin Valisi Nazım Önen tarafından yıktırılıp yerine park yapılmıştır.

Bu tür uygulamalar birçok yerde yapılıp Sahabeyle irtibat koparılarak, mezar yerleri bile yok edilmiştir. Topraklarımızdaki sahabenin sayısı 541 iken mezar yeri bilinen sahabe sayısı 40 civarına kadar düşürülmüştür. Bu düzeninin değişmesiyle Sahabenin tanıtılması noktasında hareketlenme başlamış yavaş yavaş özlenen tablo geri gelmeye başlamıştır. Artık sahabenin tanıtılması noktasında çalışmalar yapılmakta, bir nevi iadei itibar olmaktadır."

M. Salih Keskin - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir