• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
"Muhtarlık seçimlerinde aday usulü yok"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son dönemlerde özlük hakları geliştirilen muhtarlığa Türkiye genelinde yoğun bir teveccüh gözleniyor.

Mardin il genelindeki 72 mahalleye 3 binden fazla muhtar adayının başvuruda bulunduğu aktarılırken, özellikle yeni olan bazı muhtar adaylarının vaatleri, belediye başkan adaylarının vaatlerini bile geçti.

Muhtarlığın neden bu kadar cazibeli hale geldiğini araştıran İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirleri, hem muhtar adaylarıyla hem de muhtar temsilcileriyle görüştü.

"Mardin genelinde 3 bin muhtar adayı var"

Mardin genelinde 72 mahalle muhtarlığının bulunduğunu ve mevcut muhtarlarla birlikte yaklaşık 3 bin muhtar adayının başvuruda bulunduğunu aktaran Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şeran, şunları söyledi:

"Özellikle adayların çok olmasının nedeni, Cumhurbaşkanımızın muhtarlara vermiş olduğu önemden ve muhtar ödenekleri ile sosyal güvencelerinin yapılmasından geliyor. Yapılan iyileştirmeden kaynaklı muhtarlığın cazibesi biraz yükseldi ve muhtar adayları da çoğaldı. Belediye Başkanlığı için 20 kişi müracaat etmezken, bir mahalle muhtarlığı için 20 kişi başvuru yapabiliyor. Aslında Türkiye’de muhtarlarla ilgili bir seçim kanunu, aday usulü yok. Eğer adaylık usulü olmuş olsaydı belli kriterlerde adayları kabul etmiş olurdu ve belli bir tarihten sonra adaylar olmayacaktı. Böyle bir kanun olmadığı için seçimin son gününde bile bir vatandaş çıkar kendini aday gösterebiliyor. Bundan dolayı bir karışıklık söz konusudur. Geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaptığımız toplantıda bunları dile getirdim. Eğer adaylık usulü olmuş olsaydı, belli kriterlerde muhtarlarımızın adaylığını şartlandırılsaydık ve belli bir tarihten sonra aday müracaatını kabul etmemiş olsaydık yine oy pusulalarında birleşik oy pusulasıyla muhtarlarımız belediye başkanlarında olduğu gibi seçime gidilmiş olsaydı öyle tahmin ediyorum ki; seçim zamanındaki ölümlü olaylar da yaşanmamış olacaktı. Kanunun düzelmesiyle yaşanan kavgaların önünü kesebiliriz. İçişleri Bakanımıza arz ettiğimde çok uygun gördü ama bu seçime yetiştirilemeyeceğini bize söylediler. Bir sonraki seçimde temennimiz muhtarlıklar için yeni bir seçim kanunu düzenlemenin yapılmasıdır."

"Temennimiz tatlı bir rekabetin olmasıdır"

Muhtarların seçim çalışmalarının gayet güzel ve renkli geçtiğini aktaran Şeran, "Rekabet güzel bir şey, demokratik bir ortamda rekabetin oluşması beraberinde kaliteli hizmeti de getireceğine inanıyoruz. Muhtarlarımız daha fazla çalışmış olacak, halka daha fazla yönelmiş olacak, daha kaliteli hizmet getirmeye yönelik olacak ama temennimiz bu rekabetin tatlı bir rekabetin olmasıdır." temennisinde bulundu.

"Muhtar adaylarımız vaatlerde bulunmasınlar"

Tüm muhtar adaylarına seçilmeden veya seçime girilmeden önce muhtarlık köy kanununu bir seminer şeklinde anlatılması gerektiğini söyleyen Şeran, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir muhtarın görevinin ne olduğunu kendileri de öğrenmiş olsaydı ve ona göre vaatlerde bulunabilseydi daha iyi olurdu. Ama maalesef muhtar adaylarımız muhtar kanununu bilmediklerinden dolayı zannediyorlar ki her şeyi her yerde yapabilirler. Oysaki öyle bir şey yok. Muhtar sadece devlet ile vatandaş arasında köprüdür, var olan sorunları yetkililere iletmekle yükümlüdür. Muhtar adaylarımızın 'şunu bunu yaparım' gibi bir yetkilerinin olmadığını biliyoruz. Yeni adaylarımız yanılıyorlar. Temennimiz bu tür vaatlerde bulunmamalarıdır. Çünkü daha bu vaatleri yerine getiremeyeceklerini görecekler ve kendileri mahcup olacaklar."

Şeran, 31 Mart yerel seçimlerin hayırlara vesile olması ve huzurlu bir şekilde sona ermesi temennisinde bulundu.

"İpek Mahallesi'nde 17 aday var"

İlk defa aday olduğunu söyleyen İpek Mahallesi Muhtar Adayı Cebrail Erbeyi de "15 yıldır İpek Mahallesi'nde ikamet etmekteyim. Bu seçimde de İpek Mahallesi'ne muhtar adayı oldum. Kazanırsam İpek Mahallesi'ne hizmet etmek için her şeyi yapmak istiyorum. İpek Mahallesi'nin çok sorunu var, muhtar açığının olduğunu gördüğüm için aday oldum. Şu an İpek Mahallesi’nde 17 aday var. Biz seçildiğimizde park, taziye evi ve çocuk oyun alanlarını yapmayı istiyoruz. İpek Mahallesi 10 bin nüfusu olan bir mahallemiz ve mahallemizin sorunlarını çok iyi biliyorum. Seçimin barış, dostluk ve kardeşlik içerisinde geçmesini diliyorum. Hiçbir aday diğer adayları kötülemesin. Bu bir seçimdir kim hak ederse o kazansın, İpek Mahallesi kazansın." dedi.

"Bizim görevimiz mahallemizdeki sorunları yetkili mercilere iletmek"

3 dönemdir muhtarlık yaptığını ve tekrar aday olduğunu söyleyen Atatürk Mahalle Muhtar Adayı Yavuz Kandemir de seçimlerin ülkeye, bölgeye ve Mardin’e hayırlar getirmesini temenni etti.

Kandemir, "Bu seçimde de mahalle sakinlerimin desteğini istiyorum. Biz muhtarlar hizmet için varız. Bizim görevimiz mahallemizdeki sorunları yetkili merciler olan valilik, kaymakamlık ve belediyeye aktarmaktır. Maaşların biraz iyileşmesi ve devletin muhtarların sigortasını yatırmaya başladığı için başvurular fazlalaştı. Birçok kişinin hizmet için aday olduğunu düşünmüyorum. Hizmetse zaten biz mevcut muhtarlar yapıyoruz. Ben 15 yıldır Atatürk Mahalle Muhtarıyım. Hiçbir zaman bir vatandaşımı yazıhanemden geri çevirmemişim. Elimden ne geldiyse onu yapmaya çalışmışım. Ben vali, kaymakam ve belediye başkanı değilim, biz de herkes gibi bir vatandaşız. Mahalleli gelip sorununu iletecek ben de sorunun giderilmesi için o vatandaşımın sorununu yetkili mercilere ulaştırıyorum. Tabi eksiklerimiz var, hizmet edilemeyen yerler var. Dört dörtlük olduğumuzu söylemiyoruz ama bu sorunlar muhtarlardan kaynaklanmıyor. İnşallah önümüzdeki seçim ülkemize, memleketimize hayırlar getirir. Atatürk Mahallesi halkı bunu bilsinler ki 15 yıl önce ben ne isem şimdi de oyum. Hiçbir zaman değişmedim, mevki kurum beni değiştirmez. İnsan bir seviyeye geldiğinde halkın önünde daha çok eğilmesi gerekir. Benim mahallem ailemdir, ailemi seviyorum onlar da beni seviyor. İnşallah 31 Mart seçiminde herkes arzu ettiğine ulaşır. Kazanan ben değil, mahallem olacak. Ben sadece onları temsil edip onların hizmetkârı olacağım." diye konuştu.

 "Aday olmadan öncede hizmet yapıyordum"

Mahalleye yaptığı hizmetlerden dolayı mahallelinin aday olmasını istediğini ve istek üzerine muhtar adayı olduğunu aktaran Abdülhalim Çiftçi ise şunları söyledi:

"12 senedir İpek Mahallesi'nde ikamet etmekteyim. İpek Mahallesi'nde adaletsizlik vardı. Ne parke taşı nede hizmet vardı. Geçen sene bende öyle bir heyecan oluştu. Kaymakam beyin yanına gidip kendisinden rica ettim. 6 bin metrekare parke taşı döşedik, 3 bin 200 metre kanalizasyon borusunu döşedik, 4 caddeyi mucur yaptık. 2 dönüm park alanı vardı onu da kaymakam beyden rica ettik cami ve taziye evi yaptık. Bundan sonra mahalleli muhtar adayı olmamı istediler bende adaylığımı koydum. Hakkımızda hangisi hayırlısı ise Allah (Celle Celaluhu) onu yapsın. Benle çocuklarım gece gündüz durmadan seçim çalışmasını yapıyoruz. Millet de bizi destekliyor. Gece elektrik gittiğinde DEDAŞ’a giderek ekip getiriyoruz arızayı gideriyorlar." (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir