• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Suriye Tehdidi Hacı Adaylarını Silopi`ye Yönlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Suriye`de yaşanan iç savaş sonrası hacı adayları yol güzergâhlarını değiştirdi. Hacı adayları Şırnak`ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden hac görevlerini yerine getirmek için kutsal topraklara akın etmeye başladı.

 

Türkiye`nin çeşitli şehirlerinden kutsal topraklara gitmek isteyen bazı hacı adaylarının geçişlerinde sıkıntı yaşanınca hacı adayları Silopi`de beklemeye çekildiler. Otobüslerde B-2 yetki belgesinin olmaması nedeni ile sınır kapısında geçişlerine izin verilmedi. Otobüs firmaları Ulaştırma Bakanlığa yetki belgesi almak için başvurular yapmaya başladı.

 

Şehir merkezinin en işlek yeri sanat sokağında çay içerek zaman geçiren hacı adaylarından Guli İsmi, \"Adıyaman`dan bu sabah buraya geldik. Normalde Suriye Kapısından çıkış yapacaktık ama şartlar elvermediği için Habur Sınır Kapısı`na yönlendirdiler. Mecbur burada bekliyoruz.\"dedi.

 

Mesleğinin kasap olduğunu belirten hacı adayı Yusuf Yalçınkaya, \"Allah nasip ederse hacca gideceğiz. Pasaportlarımızı bekliyoruz. Pasaportlarımız geldiğinde bizleri gönderecekler.\" dedi.

 

Zeynel Abidin Çelik ise \"Suriye`deki çatışmalardan dolayı Türkiye`nin vermiş olduğu rota bu sefer Kuzey Irak`tan olduğu için bu sene kuzey Irak`tan gitmek nasip oldu. Habur Kapısı`ndan çıkış yapacağız. Şuan pasaportlarımı bekliyoruz.\" diye konuştu.

 

Daha önce Cilvegözü Sınır Kapısından kutsal topraklara gittiğini ifade eden Abuzer Pepe, şimdi ise habur sınır kapısından gideceklerini ve çok mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi.

 

Çarşı camiinde öğle namazı kılmak için camiye giden hacı adaylarına namaz öncesi kısa bir konuşma yapan İmam Ahmet Akdeniz, \"Burası Silopi. Sizleri burada misafir edeceğiz. Camilerimizi sizler için gece ve gündüz açık bulunduracağız. Memleketimiz için bütün İslam alemi için dua edin inşallah. Cenab-ı Hak kabul buyursun.\"dedi.

 

Diyarbakır`dan gelerek camide ibadet yaparak zaman geçiren hacı adaylarından Diyarbakır Cami-Der Başkan Yardımcısı Muzaffer Karavil, \"Hac görevini yerine getirmek için yollara düştük. Maalesef bu sene yaşanan kargaşadan dolayı Suriye üzerinden gidemediğimiz için Habur`dan gitmek zorunda kaldık. Bu da bizim için sıkıntılı oldu.\"dedi.

 

Başka bir hacı adayı Abdullah Kutlu ise \"Diyarbakır`da yer alan hacı kafilesi ile geldim. Allah nasip etti buraya kadar geldik. Burada şuanda bekliyoruz. Camide oturuyoruz. Silopi halkı da bize iyi davranıyor. Allah razı olsun.\" diye konuştu.

 

Konu hakkında açıklamada bulunan İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken ise B-2 Yetki Belgesi olmayan otobüslerin yasal olarak sınırdan geçemeyeceklerini söyledi. Müdür Eken, B-2 yetki belgesi olan otobüsler ile taksi ve yaya olarak giriş yapan hacı adaylarının hiçbir sıkıntı yaşamadan rahat bir şekilde geçiş yaptıklarını söyledi. (M.Şimal Müldür - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir