• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...
Van Evleri Örneklerden İbaret Kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Doğu Anadolu Bölgesi`nin geleneksel ev mimarisinden uzak, kerpiç ve ahşap ağırlıklı inşa edilen tarihi Van evleri, yılların verdiği yorgunluk ve yaşanan depremlerden dolayı sadece örneklerden ibaret kaldı.

 

Topraktan yapılan kerpiç ve moloz taşlardan yaptırılan Van Evleri tarihe karışıyor özellikle yaşanan depremlerden sonra yaptırılan modern binalar bu evlerin yerini alıyor.

 

Eski Van evleri; tek veya çift katlı, olup her evin vazgeçilmez özelliği olan tandır ve ahır evlerden ayrı bahçe içinde veya bitişikte yer alırdı. Evlerde topraktan yapılan kerpiç, su basamağında kesme veya moloz taş, örtü sisteminde döşenerek yapılırdı. Van Kalesi kuzeyinde Van Valiliği tarafından yaptırılan örnek Van Evi` nin dışında Van`da bu evlerle karşılaşmak pek mümkün değil.

 

Birkaç yıl öncesine kadar ayakta olan Van Evlerinin yapımında kullanılan kerpiç, topraktan ahşaptan dolayı yaz aylarında serin ve kış aylarında ısıyı muhafaza ettikleri için köylerde hala sıkça kullanılmaktadır. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir