• DOLAR 32.468
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2438.031
  • ...
`Cezaevlerindeki Kötü Yaşam Koşulları Sona Erdirilsin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (Hür Der) Genel Başkanı Av. Şaban Dalgın, Diyarbakır E Tipi Cezaevi`nde adli suçlardan yatan 7 tutuklu ve hükümlülerin intihara teşebbüs etmeleri üzerine açıklamalarda bulundu.

Cezaevlerinin kötü koşulları nedeniyle hayatlarına son vermek isteyen tutuklulara acil şifalar dileyen Dalgın, cezaevlerindeki kötü yaşam koşullarının biran önce sona erdirilmesi için gereğinin yapılmasını yetkililerden talep etti.

Tutuklu ve Hükümlülerin Çıldırmaması Mümkün Değil!
"Bu olaydan da anlaşılacağı üzere, son örneğini Şanlıurfa cezaevinde gördüğümüz tutuklu ve hükümlülerin cezaevi şartlarının baskısıyla hayatlarına son vermek istediğini anlaşılmaktadır" diyen Dalgın, "En son Şanlıurfa cezaevi raporumuzda da belirttiğimiz gibi insanlık dışı şartlar altında bulunan tutuklu ve hükümlülerin çıldırmaması mümkün değildir. Son olay ile hükümetin cezaevleri şartlarını hiç bir şekilde düzeltmediği yeniden anlaşılmıştır. Cezaevi denetimini sadece ceza infaz hakimine havale etmekle ve cezaevlerini cunta döneminden kalma uygulamalarla yönetmek sorunun asıl kaynağıdır. Cezaevlerinde bulunanların insani yaşam taleplerine uygun şartların sağlanması ve olumsuz koşulları tespit edip ortadan kaldıracak etkin bir denetim mekanizmasının olmaması insanların tepkilerini bu şekilde ortaya koymalarına sebep olmaktadır" dedi.

Yeni Bir Etkin Denetim Sistemi Oluşturulmalı
Devletin öncelikle insanların suç işlemelerini önleyecek tedbirlerle ekonomik ve sosyal şartlarını düzeltmesi gerektiğini belirten Dalgın, cezaevine girenlerin ise insani yaşam gereklerine uygun ortamı oluşturması gerektiğini söyledi. Dalgın, "Ayrıca oluşturulmuş olan bu insani yaşam ortamında görevini kötüye kullanan cezaevi idareci ve personeline karşı karşı etkisiz eleman gözüken ceza infaz hakimleri dışında cezaevlerindeki olumsuz koşullara gerektiğinde direk müdahale edebilecek alakalı sivil toplum kuruluşlarının da dahil olduğu yeni bir etkin denetim sistemi oluşturulmalıdır" diye konuştu.

Bu Konunun Takipçisi Olacağız
Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldıkları insanlık dışı uygulamaların sona ermesi için girişimlerinin devam edeceğini duyuran Dalgın, hükümetin bu konudaki icraatlarının takipçisi olacaklarının bilinmesini istediklerini söyledi. (M. Salih Keskin - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir