• DOLAR 34.555
  • EURO 36.076
  • ALTIN 2990.593
  • ...
"Madde kullanım oranı her geçen gün artmaktadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yeşilay Haftası" münasebetiyle bir açıklama yaptı.

Ülkede madde kullanım oranındaki artışın alarm verdiğini belirten Güneş, özellikle 15-25 yaş arasındaki gençlerin çok büyük tehdit altında olduğu uyarısında bulunarak, zararlı alışkanlıklarla ivedilikle mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Madde bağımlılığı noktasında üzüntü verici bir sonuçla karşı karşıya olduklarını, ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da madde kullanımı oranında artış yaşandığını aktaran Güneş, söz konusu durumla mücadele için Batman'a AMATEM ve ÇEMATEM'in kurulması gerektiğini kaydetti.

Yeşilay Haftası sebebiyle bu haftaki temalarının "Uyuşturucu Kullanma Topluma Faydalı Ol" olduğunu belirten Güneş, madde bağımlılığına karşı toplumda farkındalık düzeyini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

"Bütün kötü alışkanlıklar eğitim yoluyla engellenebilir"

Bireye zararlı olan ve bağımlılık yapan bütün kötü alışkanlıkların eğitim yoluyla engellenebileceğini ifade eden Güneş, "Ülkemizde sigara, alkol, uyuşturucu, akıllı telefon, sosyal medya, internet, bilgisayar oyunları ve televizyon bir halk sağlığı sorunudur. Bunlar tüm tıbbi ve sosyal boyutları ile ele alınması gereken bir sorundur. Özellikle madde bağımlılıklarıyla ilgili ne yazık ki üzüntü verici bir sonuçla karşı karşıyayız. Batman'da ne yazık ki 2018 yılı itibariyle madde bağımlısı sayısı geçen yıllara oranla daha fazla olmuştur. Bu sayı resmi rakamlara göre 680 kişi civarındadır. Gayri resmi rakamlar daha fazladır. Madde bağımlılığıyla mücadele için Batman'a AMATEM ve ÇEMATEM'in kurulmasını istiyoruz." dedi.

"Madde kullanımında hedef kitle 15-25 yaş gurubundaki gençlerdir"

Her geçen gün madde kullanan kişi sayısının arttığına dikkat çeken Güneş, "Yasadışı küresel madde kullanımı eğilimi raporuna göre; yasadışı madde kullanımında hedef kitle 15-25 yaş gurubundaki gençlerdir. 15 yaş altı yüzde 31, 16-20 yaş yüzde 43, 21-25 yaş yüzde 12, 26-30 yaş yüzde 6, 30 yaş üstü yüzde 8'lerdedir. Bu oranlar her geçen gün artmaktadır. Bu uyuşturucu maddelerini kullananların yaptığı etkiler şöyledir; beyin ve sinir sisteminin tahrip olması, sinir hastalıkları, bilincinin ve iradenin kaybolması, aile ile çatışma, iletişim sorunları, yalnızlık, bunalım, depresyon, intihara eğilim ve feci ölümler." ifadelerini kullandı.

"Cinayetlerin yüzde 85'inin, boşanmaların yüzde 80'ninin, tecavüzlerin yüzde 50'sinin sebebi alkoldür"      

Madde kullanımının verdiği zararlarla ilgili bilgiler veren Güneş, sözlerine şöyle devam etti:

"Cinayetlerin yüzde 85'i, boşanmaların yüzde 80'ni, ırza tecavüzlerin yüzde 50'si, trafik kazalarının yüzde 70'i, aile içi şiddetin yüzde 70'i, görevini terk edenlerin yüzde 60'ı, intihar edenlerin yüzde 90'ı, akıl hastalıklarının yüzde 60'ı ve tutuklu olanların yüzde 78'inin sebebi alkoldür. Yine gırtlak, ağız ve beyin kanserinin yüzde 99'u, beyin kanamalarının yüzde 85'i, damar tıkanıklarının yüzde 90'ı, akciğer kanserinin yüzde 90'ının sebebi sigaradır."

"Etkin bir şekilde eğitim verilmeli ve mücadele edilmelidir"

Gençlerin çok büyük tehdit altında olduğunu, zararlı alışkanlıklar konusunda gençlerin uyarılması gerektiğine işaret eden Güneş, "Bu konuda etkin bir şekilde eğitim verilmeli ve mücadele edilmelidir. Derneğimiz üzerine düşeni her zaman yapmaya hazırdır. Bu verdiğimiz istatiksel değerlere baktığımızda ülkede alarm zilleri çalmaktadır. Bütün kuruluşlar, zaman geçirmeden ve kurban sayısı artmadan acil önlem almalı ve bu konuda aileler, toplum uyarılmalıdır. Buna yönelik eğitimler verilmelidir." şeklinde konuştu.

"Arkadaş seçimine dikkat edin"

Her bireyin zararlı alışkanlıklardan kendini koruması gerektiğini vurgulayan Güneş, son olarak şunları kaydetti:

"Bunun için kişi önce yaratılış gayesini anlamalıdır. Daha sonra kişi, Rabbine yönelmiş kişilerle arkadaşlık etmelidir. Zararlı alışkanlıkları ve madde bağımlılığı olan kişilerle hiçbir şekilde arkadaşlık edinilmemeli. Gençler kötü alışkanlıkların, ahlaksızlıkların ve birçok günahın aktarıldığı teknolojik aletlerin verdiği zararlardan kendilerini korumalıdır. Vatandaşlarımız imkân ve fırsat buldukça doğayla ve toprakla buluşmalı, düzenli olarak açık ve temiz havada uzun yürüyüşler ve spor yapmalıdır. Akrabalar düzenli bir şekilde ziyaret edilmeli." şeklinde konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir