• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"KDV oranlarının sıfırlanması kitap okumayı artırır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Basılı kitap ve süreli yayınlarda KDV (Katma Değer Vergisi) oranı sıfırlandı. Basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranının sıfırlanmasını da içeren torba kanun TBMM’de kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kitap okuma oranlarının gittikçe azaldığı günümüzde basılı kitap ve süreli yayınlarda KDV oranının sıfırlanmasının sevindirici olduğunu belirten Batman’daki kitapevi sahipleri, KDV oranlarının sıfırlanmasının kitap okunmasına katkısının olacağını söylediler.

KDV indirimlerinin kendileri açısından çok fazla bir şey ifade etmediğini, bunun okuyuculara az da olsa fayda sağlayacağını vurgulayan kitapevi sahipleri, KDV’nin dışında da kitap okumaya yönelik teşviklerin yapılması gerektiğini ifade ettiler.

"Vatandaşın kitap okumasına katkıda bulunacak"

KDV oranlarının sıfırlanmasının kitap satışlarını artıracağını söyleyen kitapevi sahibi Osman Kaya, "KDV’nin sıfıra indirilmesi kitapların fiyatlarını yüzde 8 oranında ucuzlatacak. Dolayısıyla okuyucuların kitaba ulaşmasını daha da kolaylaştıracak. Bunun vatandaşın kitap okumasına katkıda bulunacak diye tahminde bulunuyoruz. Hükümet vatandaşın kültür seviyesini yükseltme düşüncesiyle gelirinden kısarak bir fedakârlık yaptı. Kitapların KDV’si yüzde 8, dergi, gazete ve benzeri yayın organlarının KDV’leri de yüzde birdi. Bu KDV’lerin hepsi yeni uygulamaya göre sıfırlanıyor. Dolayısıyla kitap yüzde 8, dergi ve benzeri ürünler yüzde bir oranında ucuzlayacak demektir. Bu uygulama iyi olur diye düşünüyoruz." dedi.

"Kitap okunmasını artırır"

KDV indirimlerinin kendileri açısından çok fark etmediğini belirten Kaya, "Eskiden KDV’li alıyorduk KDV’li satıyorduk. Aradaki fark devlete gelir olarak gidiyordu. Kırtasiyeciler olarak bizim için pek bir şey değişmiyor. KDV’nin kaldırılması vatandaş için yüzde 8 daha ucuza gelir anlamındadır. Devlet yüzde 8 KDV’yi kaldırarak feragat etmiştir. Günümüzde kitap okuma oranlarının gittikçe azaldığı bir dönemde kitap okumaya katkısı olur. Kitap okumaya maddi açıdan sıkıntı çekenler yönünden baktığımız zaman yüzde 8 oranında kolaylık sağlar. Kitap okunmasını artırır diye tahmin ediyoruz." diye konuştu.

"Kitap okumaya yönelik teşvikler yapılmalıdır"

Kitap okumaya yönelik farkındalıkların oluşturulması gerektiğine işaret eden Kaya, "KDV’nin dışında da kitap okumaya yönelik teşviklerin yapılması için kitapların tanıtımlarının yapılması gerekiyor. Televizyon ve benzeri iletişim araçlarında insanların çok seyrettiği ve takıldığı yerlerde kitapların tanıtımının yapılması gerekiyor. Bu vesileyle insanların dikkati çekilsin ve oraya doğru yönlendirilsinler. O şekilde bir yaklaşımda bulunulursa kitap okuma seviyeleri artırılabilir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Topluma fayda verecek kitapların okunması teşvik edilmeli"

Her kitabın okunmaması gerektiğinin altını çizen Kaya, son olarak şunları söyledi:

"Kimi kitaplar kârdan çok zarar getiriyor. Toplumu düzlüğe çıkaracak, topluma fayda verecek, toplumun değerleriyle barışık kitapların özellikle belirtilmesi gerekiyor. İnsanlar bu tür kitapları okumaya teşvik edilmelidir. Yoksa sıradan kitap okunduğu zaman zehirden daha zararlıdır. Faydasız kitapların toplumların yozlaşmasına, bozulmasına çok büyük katkıları oluyor. Bununla beraber elbette ki çok güzel kitaplar var. Toplumu hakikaten bilgilendirmeye, yozlaştırmamaya, kendi özünü kavramaya ve kendimizi emperyalistlerin oyuncağı durumuna sokmamaya götürecek kitapların okunması gerekiyor."   

"Yayınevlerinin kendi kafalarına göre fiyat yükseltmesinden mustaribiz"

KDV oranlarının düşmesinin kitap maliyetlerinde az da olsa bir düşüş yaşanmasına sebep olacağını aktaran bir diğer kitapevi sahibi Sinan İren, bunun iyi, ama yeterli olmadığını kaydetti.

İren, "Kitap maliyetleri inerse okuyucu daha fazla kitap okumaya başlar. Gelip kitap da alır. KDV’nin düşürülmesi sevindiricidir, ama azdır yeterli değildir. Kitaplar yüzde 100-200 zam aldıktan sonra yüzde 8’in inmesi fazla bir fayda vermez. Daha fazla indirimin olması gerekir. Yayınevlerini sıkıştırıp indirim yaptırılmalıdır. Geçen sene 10 lira olan bir kitap şu anda nasıl 30 lira oluyor? Bunun araştırmasını yaparlarsa iyi olur. Suni bir yükselme var. Bunu bakanlığın takip etmesi gerekir. Bunu bir şikâyet olarak dile getiriyorum. Yayınevlerinin kendi kafalarına göre fiyat yükseltmesinden dolayı mustaribiz." dedi.

"Suni fiyat yükseltenlere karşı mücadele edilmeli"

Kitaplarda suni bir fiyat yükselişinin olduğunu, mutlaka bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan İren, "KDV düşüşü vatandaşa etki eder, bize herhangi bir faydası yoktur. Şu anda kitap satışları normal seyrediyor, daha herhangi bir etki etmiş değildir. Kitap okuma oranlarının azaldığı günümüzde KDV’nin sıfırlanması çok iyidir, olumlu bir adımdır fakat yeterli değildir. İndirimlerin devam etmesi gerekir. Suni fiyat yükseltenlere karşı bir mücadele verilmesi lazımdır. Nasıl ki sebze-meyvenin tanzim satışları üzerinde duruyorlarsa kitabın üzerinde de dururlarsa faydalı olur. Çünkü bu eğitimdir. Kitabın üzerine meyve-sebzeden daha fazla durmaları lazımdır. Kitap sektöründe bir şebeke var. O şebekenin çökertilmesi lazım. Kitap fiyatları aşırı yükselmiş durumda." diye konuştu. (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA) 

















Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir