• DOLAR 32.625
  • EURO 35.27
  • ALTIN 2501.828
  • ...
Vanlı öğrencilerden Bluetoothlu "Robot Kol"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (Van YYÜ) açılan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) sergisinde, 100 projeden lise öğrencilerinin yaptığı "Robot kol ile güvenli deneyler" projesi yoğun ilgi gördü. Erciş ilçesinde Azad Fidan ve İslam Sağlam adlı iki lise öğrencisi, kimyasal tehlikesi olabilecek deneyleri uzaktan kontrol etmek, kimya öğretmenlerinin daha kolay ve güvenli ders anlatımını sağlayacak robot kol projesi geliştirdi.

“ROBOT KOLUN ÜZERİNDE GAZ VE ALEV SENSÖRLERİ BULUNUYOR”

Android telefonla uzaktan kontrolü sağlanan robot kolun üzerinde gaz ve alev sensörleri bulunuyor. Robot kolun bu özelliği sayesinde laboratuvar ortamındaki deneyler daha güvenli hale geliyor. 

Proje ile sunumunu yapan Azat Fidan, "Çağımızda kimya üretiminde laboratuvar derslerinin vazgeçilmez bir yeri vardır. Kimya deneyleri sırasında öğrenciler işledikleri konuyu daha iyi anlayabilmekte ve kavrayabilmekte. Bu nedenle kimya alanında yapılması gereken birçok deneyler vardır. Bu deneylerin birçoğu herhangi bir risk barındırmadan yapabilecek deneylerdir. Bazı deneylerde ise patlama yâda yangın gibi tehlikelere sebep veren deneyler de olabiliyor. Bu tür deneylerde genellikle dersin öğretmeni dersi sözlü olarak anlatıp geçmektedir. Böylece öğrenciler için kalıcı bir verim sağlanamamaktadır. Kimya deneylerinde oluşabilecek tehlikeli deneyler için bu projeyi geliştirdik." dedi.

“ROBOT KOLU BLUETOOTH SAYESİNDE KONTROL EDEBİLİYORUZ"

Fidan, "Denemeler aşamasında oluşabilecek tehlikelere karşı sensörler yardımıyla gaz ve alez sensörleriyle herhangi bir gaz sızıntısı sonucunda letin ses ve görüntü ile uyarı vermesi, herhangi bir alev oluşumunda bir diğer LED uyarısında su motorunun devreye girmesi sonucunda alevlenen bölgeye hemen müdahale ederek yangının büyümesini engelleyebiliyor. Ayrıca tasarladığımız bu robot kolu Bluetooth sayesinde kontrol edebiliyoruz." şeklinde konuştu.

 (İrfan Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir