• DOLAR 34.551
  • EURO 36.079
  • ALTIN 2989.625
  • ...
Tarihte Bugün- 27 Şubat 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 

1844: Dominik Cumhuriyeti, Haiti'den bağımsızlığını ilan etti.

Dominik Cumhuriyeti Avrupalıların Amerika kıtalarında ilk oluşturdukları yerleşimdir. Başkenti, Santo Domingo da Amerika'lardaki ilk sömürge başkentiydi.

Eski bir Fransız sömürgesi olan Haiti ise Kuzey ve Güney Amerika'da, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra bağımsızlığını ilân eden ikinci ülkedir.

1928: Ariel Şaron doğdu. Şaron, işgal devletinin en üst kademelerinde görev yapmış katil bir Siyonist'tir. 14 yaşında askere yazılmış ve Filistinli kanı döke döke rütbe kazanarak İsrail ordusu içinde generalliğe kadar yükselmiştir. İşgal devletinde bakanlık ve başbakanlıklar yapmıştır. Katil sıfatına yakışan kasap lakabını almış olan Şaron, 4 Ocak 2006'da aniden komaya giren Şaron yıllarca komada kaldı, öyle ki İsrail rejimi onun bakımını devam ettirme konusunda tereddütler yaşadı. Şaron 11 Ocak 2014 yılında son nefesini verdi ve geberdi.

1933: Reichstag yandı. Reichstag, Hitler Almanya'nın başına geçişine kadar Almanya Parlamentosunun toplandığı yerin adıdır. Komünist tehlikeden korkan Cumhurbaşkanı, Hitleri başbakanlığa atadı. Hitler politik bir karar alarak genel seçim ilan etti. İşte bu dönemde Reichstag denen Alman meclis binası yandı. Polis soruşturmada psikolojik sorunları olan bir komüniste ulaştı. Ertesi gün Hitler, Hindenburg'a, anayasanın kişi hak ve özgürlükleriyle ilgili maddelerini ortadan kaldıran bir kararname imzalattı. İzleyen günlerde Nazi partisi ve Milliyetçiler dışındaki tüm partilerin yayınları ve seçim çalışmaları durdurulduğu gibi komünist partisinin parlamentodaki 181 milletvekili ve parti ileri gelenleri tutuklandı. Hitler bu yangın üzerine diktatörlüğü giden ilk büyük adımını da atmış oluyordu.

1988: Türkiye'de ilk yapay kalp ameliyatı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde yapıldı. Hasta, gerçek kalp bulunamaması yüzünden bir süre sonra öldü.

2001: Başbakan Ecevit, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'i istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırdıklarını bildirdi. Kemal Derviş 2001 ekonomik krizinde Türkiye'ye kurtarıcı olarak sunulacak ve Türkiye hazinesi ona devredilecekti. Lakin cam köşklerde şampanya patlatarak büyüyen, halkına garip ve bihaber olan birinin Dünya Bankasındaki sözde tecrübeleri çare olmak bir yana yanlış politikaları yüzünden derinleştirecekti.

2010: Danimarka'da yayınlandığında İslam dünyasını ayağa kaldıran karikatürlere sayfalarında yer veren gazetelerden biri olan Politiken Gazetesi tüm Müslümanlardan özür diledi. İlk olarak 30 Eylül 2005'te Danimarka'nın Jyllands-Posten Gazetesi'nde yayınlanan Hz. Muhammed karikatürleri tepki çekince, bu ülkedeki 10 gazete daha, “ifade özgürlüğüne destek” gerekçesiyle aynı karikatürleri yayınlamıştı. 2008 yılında bu gazetelere dava açacağını duyuran Suudi Arabistanlı avukat Faysal Yamani ile anlaşmaya varan Politiken adlı gazete birinci sayfasında Danca ve İngilizce şu özür metnini yayınladı: “Politiken Gazetesi Hz. Muhammed karikatürlerini yayınlarken hiçbir zaman Müslümanların onurunu zedelemek ve Müslümanları aşağılamak gibi bir düşünce içinde olmamıştır. Ancak karikatürleri basarak Müslümanların onurunu zedelediğimizin farkına vardık. Bu nedenle onurunu zedelenen tüm insanlardan özür diliyoruz.”

2011: Necmettin Erbakan Hoca vefat etti.

Erbakan Hoca, 29 Ekim 1926'da Sinop'da doğdu. Sinop Kadı Vekili Mehmet Sabri ile Kamer Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Baba tarafı Adana'nın Kozan ilçesinin tanınmış ailelerinden. İlköğrenimine Kayseri'de başlamasına karşın babasının tayin olması dolayısıyla Trabzon'da tamamladı. İstanbul Erkek Lisesini birincilikle bitirdi. Üniversiteye sınavsız giriş hak kazanmış olmasına rağmen sınava girmeyi tercih etti ve birinci sınıftan değil ikinci sınıftan öğrenime başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nden 1948 yılında mezun oldu. Aynı yıl "Motorlar Kürsüsü"nde asistan oldu. Teknik üniversitedeki sınıf arkadaşları arasında Süleyman Demirel ve Turgut Özal da vardı. Mesleki kariyeri zekası nedeniyle parlak başarılarla dolu olan Erbakan Hoca, 1969'da Adalet Partisi'nden (AP) milletvekili aday adaylığı Süleyman Demirel tarafından veto edildiği için Konya'dan bağımsız aday oldu ve iki milletvekili seçtirecek oy alarak milletvekili seçildi. 17 Ocak 1970'te 17 arkadaşıyla Milli Nizam Partisi'ni kurdu. Uzun yıllar boyunca kurduğu partiler kapatıldı. Ama o, her seferinde yeni bir oluşumla Türkiye Siyasi Atlasında yerini almayı başardı. Erbakan Hoca, Türkiyeli Müslümanların tümüyle uzlaşmacı ve vasat bir strateji izlemesi hep rahmetle anılmasını sağlayacaktır.  Siyasi hayatı boyunca laik çevrelerin hep hedefinde olan Erbakan Hoca, Türkiyeli Müslümanları siyasi ve sosyal olarak etkilemiş ve bazı algıların modernize edilmesine katkıda bulunmuştur. Allah ondan razı olsun, taksiratını affetsin.

Bu haberler de ilginizi çekebilir