• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2462.34
  • ...
AB, Türkiye İlerleme Raporu Açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AB Komisyonu, Türkiye ve diğer aday ülkelerle ilgili yıllık ilerleme raporlarını yayımladı. Raporda sivil-asker ilişkisinden MİT yasasındaki değişikliğe, "Balyoz" ve "Ergenekon" davalarından, Kürt meselesine kadar bir çok konu ele alındı.

Raporda Türkiye`de "güvenlik güçleri üzerinde sivil denetimin daha da sağlamlaştırıldığı ve Genelkurmay`ın siyasi konularda doğrudan ya da dolaylı baskı yapmaktan genellikle kaçındığı" belirtildi.

Yeni anayasa süreci

Yeni anayasa yapımı sürecinde atılan müspet adımların övüldüğü raporda, şeffaflık konusunda bazı sınırlamalar olsa da, yeni anayasa hazırlıklarının demokratik ve katılımcı bir süreçte devam ettiği belirtildi. Yeni anayasanın meşruiyetinin uzlaşma ruhunun korunmasından ve katılımın mümkün olduğunca geniş tutulmasından geçtiği vurgulandı.

İlerleme Raporu`yla birlikte açıklanan genişleme stratejisi belgesinde ise, "Türkiye`nin siyasi kriterleri bütünüyle karşılaması noktasında kaydedeğer ilerleme sağlanamaması konusunda endişeler artıyor" denilerek, Türkiye hükümetine, hazırlıkları süren 4`üncü yargı reformu paketinde, ifade özgürlüğüyle ilgili temel sorunlara çözüm getirmesi çağrısı yapıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir