• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Türkiye genelinde 203 arkeolojik çalışma var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği (AB) desteğiyle hayata geçirilecek olan Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'nün tanıtım toplantısı Gaziantep'te gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hazırlanan “AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi” başlatıldı. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen bilgilendirme programının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun, Türkiye’nin, yerüstü ve yeraltı arkeolojik bulgular bakımından çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Gaziantep ve bölgesinin, kültürel değerlerinin yanı sıra insani ve beşeri değerler konusunda da çok güçlü olduğunu belirten Dursun, bu toprakların ne kadar cömert olduğunu yaşanan son olaylarla gördüklerini, ensar ve muhacirin ne olduğunu Gaziantep tarafından gösterildiğini kaydetti.

Türkiye genelinde arkeolojik 203 çalışmanın olduğunu bilgisini veren Dursun, “Ayrıca kurtarma ve yüzey araştırmalarıyla bu sayı 500'ü geçiyor. Bu kazıların 31 tanesi yabancılar tarafından yönetilen kazılar. En çok kazı yapanların başında da ABD'li bilim insanları bulunuyor. Bunların sayısı da 8’dir. Türkiye bu açıdan bakıldığında arkeolojiye verdiği değer açısından çok önemli bir ülkedir. Türkiye, süreci hızlı yürütmek ve kazıdan çıkarılan eserlerin sayısını artırmak için yeni bir uygulamaya geçmek üzeredir. 20 bölgede kazı çalışması süresini 12 aya çıkardık. Potansiyeli, çalışma kapasitemizi artırmış olduğumuz bir döneme girmiş olacağız.” dedi.

"Türkiye, yerüstü ve yeraltı arkeolojik bulgular bakımından çok önemli bir ülke"

Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı arkeolojik bulgular bakımından çok önemli bir ülke olduğunu dile getiren Dursun, şunları söyledi: “Bunun farkındayız. Karkamış kazısının çeşitli birimlerle görüşerek bu bahardan itibaren yeniden sürdüreceğiz. Bu uzun dönem bir kazıdır, bilim adamları da bunun farkındadırlar. Bu çalışmayı devamlı bir şekilde sürdürme kararı aldık ve önümüzde ki dönem yapılacak 2 sergiyle kazandırılacak. Anadolu medeniyeti açısından Karkamış ve diğer kazılarla beraber kültür köprüsünün en önemli parçalarıdır. Gaziantep bugün buradaki öncülü liderliği çok açıktır. Bu proje çok önemlidir. Projeyle, araştırma enstitüsüyle, kültürel bir mirasın içinde olduğu bu yapıyla gelecek kuşaklara taşınacak.”

Anadolu’nun bir kültür beşiği olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise Anadolu’dan söz ederken, Şanlıurfa Göbeklitepe ve Gaziantep’ten bahsetmeden geçilemeyeceğini ifade etti.

Türkiye’nin; dış politikasıyla, güvenliğiyle, sanayisiyle, enerji kaynaklarıyla ve yetişmiş insan kaynaklarıyla Avrupa’yı güçlendirecek bir ülke olduğunu belirten Kaymakçı, “Bu bağlamda AB sürecimizi önemsiyoruz. Buradaki hedefimiz de tam üyelik. Bunlar AB üyeliğine tam üyelik çerçevesi öncesinde aldığımız kaynaklar. Bugün aldığımız kaynak yaklaşık 8,2 milyon avrodur. Bunun 7,5 milyon avrosu AB hibesi olarak geliyor. Tabi burada belediyemizin ve kültür bakanlığımızın da önemli katkıları var." diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise kendileri için Anadolu’nun büyük bir miras olduğunu, bugün başlatılan AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kent için çok önemli gördüklerini vurguladı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger de AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi'nin ortak bir kültüre sahip çıkmayı amaçladığını söyledi.

Konuşmaların ardından “Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Neden Gerekli?” konulu panel düzenlendi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

 























Bu haberler de ilginizi çekebilir