• DOLAR 32.534
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2438.668
  • ...
Servis Değil Taksi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - İstanbul başta olmak üzere birçok ilde açıklanan servis ücretleri velilerin belini büküyor. Özellikle okulların ilkokul ve ortaokul olarak ayrılması, bu konudaki talebin daha da artmasına neden oldu. Servis taşımacılığında 145 liralık en yakın mesafe ücreti ile İstanbul başı çekiyor. Onu, 108 lira ile Ankara, 95 lira ile İzmir ve 90 lira ile Bursa izliyor.

 

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, çoğu ailenin bunu karşılamada ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Okul servis ücretlerinin çok pahalı olduğuna vurgu yapan Ağaoğlu, servis ücretlerinin taksiden pahalı olduğunu söyledi Öğrencilerin ayda ortalama 18 gün taşındığını belirten Ağaoğlu \"Veli, öğrenci için günlük 8-9 lira ödüyor. Taksi kullansa daha az öder\" dedi.

Üç Öğrencisi Olan Günde 24 Lira Ödüyor
Hafta sonu, bayramlar ve resmi tatiller dikkate alındığında öğrencilerin ayda ortalama 18 gün servis aracına bindiğini ifade eden Ağaoğlu, \"Bu da en yakın mesafe için günlük 8-9 liraya denk geliyor. Bu durumda okula yakın oturan veliler neredeyse taksi fiyatına çocuklarını taşıttırıyor. Çünkü aynı mesafe için taksiye ödenecek ücret 4-5 lirayı geçmez. Kaldı ki mesafe uzadıkça ve öğrenci sayısı arttıkça fiyat katlanıyor.\" Okul servis ücretlerinin haddinden fazla pahalı olduğunu savunan Ağaoğlu, ücretleri taksi fiyatlarıyla kıyasladı. Ağaoğlu, \"Mesela 2 öğrencisi olan bir veli servise en az günlük 16, üç öğrencisi olan 24 lira ödemiş oluyor. Servis ücretleri 70-100 lirayı geçmemeli ve birden fazla çocuğu olan veliler taksiyi kullanmalı\" diyerek taksi kullanmanın daha kârlı olduğunu söyledi.

Tarifeden Fazla Ödeme Yapmayın
Aydın Ağaoğlu, bazı servis sahiplerinin veliden tarife üstünde bir ücret talep ettiğini iddia etti. Böyle bir talepte bulunulması halinde velilerin, tüketici hakem heyetlerine başvurabileceğine dikkat çeken Ağaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: \"Bu durumda velilerin talep edilen fazla ücretin iade edilmesi için de ikamet ettikleri ilçe kaymakamlıklarındaki tüketici hakem heyetlerine başvurmaları yeterli. Eğer fazla ödeme yapılmışsa tüketici hakem heyeti fazladan ödenen bedellerin iadesine karar verir.\"

Servisçiler: Ücret Normal
İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Yönetim Kurulu Üyesi Günhan Sinar, oda olarak geçen yıla göre bu yıl yüzde 10 zam talep ettiklerini buna rağmen 5 lira artırılarak 145 lira yapıldığını söyledi. En az ödenen 145 liranın çok makul ve düşük bir ücret olduğunu iddia eden Sinar, \"Bir arabada 16-17 öğrenci taşınıyor. 145 ile çarptığımızda yaklaşık 2500 lira ediyor. Bu arabanın akaryakıtı, sigortası, bakımı, kaskosu var. Bütün bunları 2500 lirayla karşılıyor, artı araç sahibi evini geçindiriyor. Bu açıdan bakınca fiyat oldukça ekonomik\" iddiasında bulundu. (Mehmet Erkan Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir