• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İran ve Türkiye Hedef Büyüttü!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ankara`da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Rahimi ve Erdoğan, görüşme sonrasında düzenledikleri basın toplantısında 2011`de ticaret hacminin 16,5 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Rahimi ve Erdoğan, 1,5 yıl içerisinde bu rakamı 30 milyar dolara ulaştırma konusunda ortak bir irade ortaya koyduklarını dile getirdi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, “Bugünkü yoğun karşılıklı toplantılarımızda bakan arkadaşlarımızın ilgili diğer birimlerle sektörel bazda yaptıkları görüşmeler yarın da devam edecek. Türkiye İran arasındaki görüşmeyi en verimli şekilde en güzel şekilde neticelendireceğiz. Enerji konusunda da Rahimi ile akşam yemeğinde görüşmelerimizi devam ettireceğiz, temenni ediyorum önemli neticeler alacağız” dedi.

Rahimi ise İran ve Türkiye`nin birlikte olduğu zamanlarda işlerinin hep güçlü bir şekilde ilerlediğini kaydederek “Bu iki ülkenin sahip olduğu özel koşullar, kudret kültür ve medeniyet sahibi olduklarını göstermektedir.” diye ekledi.

Erdoğan`ın İran`a ilk ziyaretinden önce ticari ilişkilerin çok az ve 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Şu anda 2012 7. ayı itibariyle bu ticari alışveriş rakamı 16,5 milyar doları aştı. Bu yüzden bu yılın sonuna kadar Erdoğan ile birlikte uzlaştık. 25 milyar dolara ulaştırmak istiyoruz, 5 yılın sonunda 30 milyar dolara getirmek istiyoruz. İlişkilerimizi ve ticari ilişkilerin karşılıklı olarak Türkiye`nin de İran`a duyduğu ilginin göstergesidir. İran`ın nükleer çalışmalarına desteğinden dolayı müteşekkiriz. Bundan dolayı el ele vererek iki milletin bu ticari alışverişimizi neticelendirme yoluna girdik, ilişkilerimizi geliştirme yolundayız” dedi.

İran hükümetinin Türkiye hakkında Türkiye`nin İran hakkındaki görüşlerinin sürekli kardeşlik üzerine olduğunu belirten Rahimi, “Menfi yönümüz yoktur ilişkilerimizde” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, açıklamasının ardından İranlı bir gazetecinin sorusu üzerine iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 10 yıl öncesine gidildiğinde daha fena olduğunu, 3,5 milyardan buralara gelindiğini kaydetti.

Erdoğan, “Şu andaki süreç ve verdiğimiz kararlı metinler üzerindeki çalışma irade beyanı özellikle önümüzdeki yıl sonuna kadar 30 milyar doların üzerine çıkmayı hedefliyor. Başarılı mıyız? Yaklaşık 150 milyon nüfusa sahip Türkiye ve İran bunu başarır, altyapı bu işe müsait. Yeter ki bu irade beyanının arkasında karşılıklı olarak duralım.” dedi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir